Jahodový koláč bez vajec je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú živočíšnym produktom, alebo pre tých, ktorí jednoducho nemajú vajcia po ruke.
Tento lahodný (brutálny) koláč je nielen ľahko pripravený, ale aj veľmi chutný. Jahody majú prekvapujúce množstvo zdravých benefitov a táto delikátna pochúťka dokonale osvieži vaše letné dni. Poďme sa teda pozrieť na to, ako si tento koláč pripraviť.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 50 g trstinového cukru
- 80 ml rastlinného oleja
- 150 ml rastlinného mlieka (mandľové, sójové alebo ovsené)
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Na jahodový topping:
- 300 g čerstvých jahôd
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžica škrobu (kukuričného alebo zemiakového)
Na podávanie:
- rastlinná šľahačka alebo zmrzlina (voliteľné)
Postup:
- Príprava cesta: Začnite tým, že si v miske zmiešate suché ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Pridanie mokrých ingrediencií: V inej miske zmiešajte rastlinný olej, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Mokré ingrediencie potom pridajte k suchým a všetko dôkladne premiešajte, až vznikne hladké cesto.
- Pečenie cesta: Predhrejte rúru na 180 °C. Cesto nalejte do vopred vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej koláčovej formy. Pečte približne 25-30 minút, alebo kým cesto nezíska zlatistú farbu a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Potom nechajte koláč vychladnúť.
- Príprava jahodového topping: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny, záleží na ich veľkosti. V miske ich zmiešajte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Nechajte niekoľko minút stáť, aby jahody pustili šťavu.
- Zahustenie jahodovej zmesi: Potom na sporáku zahrejte jahodovú zmes na strednom ohni. Počkajte, kým začnú jahody uvoľňovať šťavu, a pridajte škrob. Dobre premiešajte, kým sa nezahustí. Potom zmes odstavte a nechajte vychladnúť.
- Dokončenie koláča: Keď je cesto vychladnuté, rozotrite naň jahodovú zmes. Koláč môžete ozdobiť čerstvými jahodami v plátkoch, alebo ho podávať s rastlinnou šľahačkou, ak máte chuť.
- Servírovanie: Koláč podávajte chladený, nakrájajte ho na kusy a užívajte si jeho sviežu chuť. Jahodový koláč bez vajec je skvelým dezertom na rodinnej oslave, pikniku alebo len tak k šálke čaju.
Týmto receptom sa nepochybne potešíte a možno aj prekvapíte svojich hostí!
2) Jahodový koláč bez vajec
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 150 g cukru (môžete použiť aj trstinový cukor)
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 200 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľové, sójové alebo ovsené)
- 100 ml rastlinného oleja (najlepšie slnečnicový alebo kokosový)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 400 g čerstvých jahôd (môžete použiť aj mrazené, ak nie sú jahody dostupné)
Postup:
- Predpríprava: Predhrejte rúru na 180 °C. Vymažte a vysypte formu na pečenie (priemer cca 23 cm) múkou alebo použitím papieru na pečenie, aby sa koláč neprilepil.
- Príprava cesta: V veľkej miske zmiešajte hladkú múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte, aby sa všetky suché su ingredients spojili.
- Pridanie mokrých ingrediencií: Do suchej zmesi pridajte rastlinné mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Pomocou mixéra alebo varechy zmiešajte všetko do hladkého cesta. Dbajte na to, aby sa cesto nemiešalo príliš dlho, inak môže byť koláč tvrdý.
- Príprava jahôd: Jahody umyte a osušte. Následne ich nakrájajte na polovice alebo štvrtiny, ak sú väčšie.
- Spojenie všetkých ingrediencií: Do vymedzenej formy nalejte polovicu cesta. Na cesto rozložte polovicu nakrájaných jahôd a zakryjte ich zvyškom cesta. Na vrch opäť rozložte zvyšné jahody, aby bol koláč krásny a atraktívny.
- Pečenie: Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, kým povrch koláča nebude zlatohnedý a nezozlatne. Test na zistenie, či je koláč hotový, vykonajte pomocou špajdle, ktorú zapichnete do stredu koláča – ak vyjde suchá, koláč je pripravený.
- Chladnutie: Po vytiahnutí z rúry nechajte koláč vychladnúť vo forme asi 10 minút, potom ho preložte na mriežku, kde ho necháte úplne vychladnúť.
- Podávanie: Koláč môžete posypať práškovým cukrom alebo podávať so zmrzlinou, rastlinnou šľahačkou či jogurtom.
3) Jahodový koláč s kokosovou krémom
Tento variant jahodového koláča je obohatený o lahodný kokosový krém, ktorý mu dodáva unikátne osviežujúce tóny. Tento koláč je ideálny na oslavy alebo ako dezert po slávnostnej večeri.
Ingrediencie na koláč:
- 300 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 200 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 400 g jahôd
Ingrediencie na kokosový krém:
- 400 ml kokosového mlieka (z plechovky, vychladeného)
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Predpríprava: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte formu na pečenie.
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Do zmesi pridajte kokosové mlieko, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte.
- Pečenie koláča: Do formy nalejte cesto a na vrch rozložte jahody. Pečte približne 30-35 minút.
- Príprava kokosového krému: V miske vyšľahajte vychladené kokosové mlieko s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom do krémovej konzistencie.
- Zloženie: Po upečení a vychladnutí koláča naneste kokosový krém na povrch.
- Podávanie: Pred podávaním môžete koláč ozdobiť čerstvými jahodami.
4) Jahodový koláč s orechovou kôrou
Tento recept je ako stvorený pre milovníkov orechov. Mandle a vlašské orechy dodajú koláču výnimočnú chuť a textúru a skvele doplnia čerstvé jahody.
Ingrediencie na korpus:
- 200 g pomletých mandlí alebo vlašských orechov
- 100 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 200 ml rastlinného mlieka
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 400 g jahôd
Postup:
- Predpríprava: Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte formu na pečenie.
- Príprava cesta: V miske zmiešajte mleté orechy, múku, cukor a sódu bikarbónu. Potom pridajte mokré ingrediencie a dôkladne zamiešajte.
- Pečenie: Cesto nalejte do formy, na vrch rozložte jahody a pečte 35 minút.
- Podávanie: Po vychladnutí môžete koláč ozdobiť mletými orechmi alebo práškovým cukrom.
Tento recept na jahodový koláč bez vajec je skvelým spôsobom, ako si vychutnať sladkosti bez žiadnych obmedzení. Dobrú chuť!
Záver:
Väčšina z nás si určite pamätá na chutné koláče, ktoré nám piekli naše babičky a mamy. Ich vôňa sa rozliehala po celom dome a my sme sa nevedeli dočkať, kedy si na nich pochutnáme.
Avšak, nie vždy máme po ruke všetky su ingredients, ktoré potrebujeme na tradičné recepty. Alebo možno niektorí z nás majú diétny režim, ktorý vylučuje vajcia. Dnes vám preto prinášame recept na výborný jahodový koláč, ktorý je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu a bez vajec. Tento koláč je ideálny na letné mesiace, keď sú jahody čerstvé a sladké.
Okrem toho, že je tento recept bez vajec, je aj vhodný pre vegetariánov a vegánov. Pripravte sa na osviežujúci dezert, ktorý poteší vaše chuťové poháriky a osvieži vaše letné dni. Tento jahodový koláč je perfektný na rodinné oslavy, grilovačky či len tak na nedeľný obed.