Kyslú smotanu som začal používať v veľkom asi približne pred pol rokom. Od v tedy ju máme hádam najčastejšie. Dávam ju do koláčov, na plnky, do mäsa, do omáčok alebo z nej robím aj zákusy. Viete ten čokoladový s kyslou smotanou. Neviem ako sa teraz presne volá. Ale isto mi poradíte v komentári jedno názov.
Je proste veľa receptov, kde sa dá kysla smotana a tvaroh použiť. No a aj o tom, je práve dnešný recept. Skĺbiť to chutné a užitočné pre skutočné pohladenie naších chuťových pohárikov.
Tvarohový koláč s kyslou smotanou recept
Tu je recept na Tvarohový koláč s kyslou smotanou:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 500 g tvarohu
- 200 ml kyslej smotany
- 3 vajcia
- vanilkový extrakt (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Postup:
- V miske zmiešajte múku, práškový cukor a soľ. Pridajte nakrájané maslo a rukami vypracujte drobivé cesto. Dajte ho na chvíľu odpočinúť v chladničke.
- Cesto rozvaľkajte a vyložte ním koláčovú formu. Vytvorte z cesta okraj koláča.
- V dĺžskej miske zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vajcia, vanilkový extrakt, vanilkový cukor a kypriaci prášok. Zmes dobre premiešajte, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu.
- Nalejte tvarohovú náplň na cesto v koláčovej forme a rozotrite ju do rovnomerne vrstvy.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 40 – 45 minút, kým povrch nezhnedne a stred nie je tekutý.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť v forme až do úplného vychladnutia.
- Nakoniec ho môžete ozdobiť šľahačkou, ovocím alebo posypať práškovým cukrom podľa vášho vkusu.
Dúfam, že si tento tvarohový koláč s kyslou smotanou vychutnáte! Ak budete mať akékoľvek otázky, neváhajte sa spýtať.
Prajem vám dobrú chuť!