Mrkvový koláč s orechovou posýpkou

Mrkvový koláč s orechovou posýpkou je jedným z tých koláčov, ktoré vás obmäkčia svojou lahodnou chuťou a arómou. Kombinácia sladkých mrkiev, škorice a orechov vytvorí chuťovú explóziu, ktorá vám prinesie pocit domova.

Tento koláč je skvelou voľbou na nedeľné popoludnie s rodinou alebo na priateľské posedenie pri káve. Navyše, je to zdravšia alternatíva k tradičným koláčom, pretože mrkvový koláč obsahuje menej tuku a cukru. Skúste tento recept a doprajte si kúsok sladkej mrkvovej rozkoše.

Recept:

Ingrediencie:

– 2 šálky postrúhaných mrkiev (približne 4 stredné mrkvy)
– 1 šálka múky
– 1 čajová lyžička prášku na pečenie
– 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
– 1 čajová lyžička škorice
– 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
– 1/2 čajovej lyžičky soli
– 3/4 šálky hnedého cukru
– 1/2 šálky rastlinného oleja
– 2 vajíčka
– 1 čajová lyžička vanilkovej esenci

Posýpka:
– 1/2 šálky vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
– 2 polievkové lyžice hnedého cukru

Postup:

1. Rúru predhrejte na 180°C. Vymazanú a múkou vysypanú forma na koláč pripravte.

2. V miske zmiešajte múku, prášok na pečenie, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a soľ.

3. V inej miske vymiešajte hnedý cukor, olej, vajíčka a vanilkovú esenciu.

4. Pridajte suchú zmes k vlhkej zmesi a dobre premiešajte. Nakoniec zľahka vmiešajte nastrúhané mrkvy.

5. Cesto nalejte do pripravenej formy a uhladťte vrchnú časť.

6. Zmes na posypku: Zmiešajte vlašské orechy a hnedý cukor a posypte ňou vrchnú časť cesta.

7. Pečte 30-35 minút, kým skúšobná špajdľa nevyjde čistá. Nechajte vychladnúť vo forme asi 10 minút a potom vyklopte na mriežku, aby sa úplne ochladil.

Tento mrkvový koláč je dokonalý so štipkou šľahačky alebo s pohárom studeného mlieka. Vychutnajte si jeho korenistú, vlhkú a orechovú chuť!

 

2) Mrkvový koláč s orechovou posýpkou

Ingrediencie:

Pre cesto:

  • 2 a 1/2 šálky múky
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého korenia (napr. klinček alebo muškátový oriešok)
  • 1/2 čajovej lyžičky soľ
  • 3 väčšie vajcia
  • 1 a 1/2 šálky jemného cukru
  • 1/2 šálky oleja
  • 2 šálky nastrúhanej čerstvej mrkvy
  • 1/2 šálky nasekaných vlašských orechov

Pre orechovú posýpku:

  • 1/2 šálky mletých vlašských orechov
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

 

  1. Pripravte si pekáč s rozmermi približne 23×33 cm. Vnútro pekáča vymastite a vysypte múkou alebo použite pečiaci papier.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F).
  3. V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, mletú škoricu, mleté korenie a soľ. Odložte stranou.
  4. V druhej miske vymiešajte vajcia, jemný cukor a olej, kým zmes nezhnedne.
  5. Postupne pridávajte suché zložky zo zmesi múky a miešajte, kým sa všetko spojí.
  6. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy. Pomocou špachtľovky jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili.
  7. Cesto nalejte do pripraveného pekáča a vyrovnajte povrch.
  8. Pripravte orechovú posýpku: V malej miske zmiešajte mleté vlašské orechy, hnedý cukor a mletú škoricu.
  9. Posypte povrch cesta pripravenou orechovou posýpkou.
  10. Vložte pekáč do predhriatej rúry a pečte približne 35 – 40 minút, alebo kým koláč nezhnedne a nepruží pri stlačení v strede.
  11. Po upečení nechajte koláč vychladnúť v pekáči na mriežke.
  12. Po vychladnutí môžete koláč nakrájať na porcie a podávať.

Tento mrkvový koláč s orechovou posýpkou je skvelou sladkou pochúťkou, ktorú si môžete vychutnať na raňajky, dezert alebo aj počas kávovej prestávky.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *