Kapusta plnená mletým mäsom

Kapusta plnená mletým mäsom predstavuje klasické slovenské jedlo, ktoré sa skladá z naplnených listov kapusty a mäsovej náplne. Tu je jednoduchý recept na prípravu tejto lahodnej pochúťky:

Suroviny:

  • 1 hlava kyslej kapusty
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 vajce
  • soľ a korenie podľa preferencií
  • 2 lyžice oleja
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 250 ml vývaru

 

Kapusta plnená mletým mäsom

Postup:

  1. Kapustu rozdeľte na jednotlivé listy a ponorte ich do horúcej vody na niekoľko minút, aby zmäkli. Následne ich nechajte vychladnúť a odstráňte tvrdé časti listov.
  2. V miske skombinujte mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajce, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby ste vytvorili homogénnu náplň.
  3. Na každý list kapusty položte malé množstvo mäsovej zmesi a zrolujte ho do tvaru závinu.
  4. Na panvici zohrejte olej a opatrne vložte plnenú kapustu. Opečte ju zo všetkých strán, aby získala krásnu zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte a položte na tanier.
  5. Do panvice pridajte paradajkový pretlak, cukor, mletú sladkú papriku a vývar. Pomaly vložte plnenú kapustu do paradajkovej omáčky.
  6. Zakryte hrniec a varte na miernom ohni asi 40 až 50 minút, kým sa plnka a kapusta dôkladne uvaria.
  7. Podávajte s knedľou alebo dusenou ryžou.

Dúfam, že si pochutnáte na tomto klasickom slovenskom jedle! V prípade, že máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.

 

Kapusta plnená mletým mäsom - 2

2) Kapusta plnená mletým mäsom

Ingrediencie:

  • 1 hlávka kyslej kapusty
  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo ich kombinácia)
  • 1 stredná cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 šálka ryže (predvarenej)
  • 1 vajce
  • soľ a korenie podľa preferencií
  • 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána (alebo iné bylinky podľa vkusu)
  • 2 lyžice oleja (na opraženie cibule)
  • 400 ml paradajkového pretlaku (alebo 1 plechovka nakrájaných paradajok)
  • 1 čajová lyžička cukru (pre vyváženie kyslosti, ak je to potrebné)

Postup:

  1. Príprava kapusty: Opatrne oddelujte listy z hlávky kyslej kapusty. Ak sú listy tvrdé, môžete ich na krátky čas zvariť vo vriacej vode, aby zmäkli.

    Polievka fazuľová s párkom

    Polievka fazuľová s párkom

    Čítať viac »

  2. Príprava náplne: Na panvici rozohrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu s cesnakom. Smažte, kým nezískajú zlatistú farbu. V veľkej miske skombinujte mleté mäso, predvarenú ryžu, zmes cibule a cesnaku, vajce, soľ, korenie, papriku a oregáno. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.

  3. Plnenie kapusty: Na každý kapustný list položte lyžicu náplne a zrolujte, pričom okraje prehnite, aby plnka nevypadla.

  4. Príprava omáčky: Na dno pekáča nalejte trochu paradajkového pretlaku. Potom uložte kapustové rolky vedľa seba do pekáča. Zvyšný paradajkový pretlak zmiešajte s vodou, pridajte cukor, soľ a korenie podľa chuti a nalejte na rolky.

  5. Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre (približne 180 °C) asi 1,5 hodiny. Po 1 hodine môžete alobal odstrániť, aby sa rolky jemne zapečili.

  6. Servírovanie: Podávajte teplé, môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť chlieb alebo zemiaky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *