Kapusta plnená mletým mäsom

Kapusta plnená mletým mäsom je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa skladá z plnených listov kapusty a mletej mäsovej náplne. Tu je jednoduchý recept na prípravu tohto chutného jedla:

Suroviny:

  • 1 hlava kyslej kapusty
  • 500 g mletej bravčového mäsa
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 vajce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja
  • 500 ml paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 250 ml vývaru

 

Kapusta plnená mletým mäsom

Postup:

  1. Kapustu nakrájajte na listy a ponorte do horúcej vody na pár minút, aby zmäkla. Potom ju nechajte vychladnúť a ošúpte listy. Nezabudnite odrezaný tvrdý koreň kapusty.
  2. V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajce, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, aby ste vytvorili jednolitú plnku.
  3. Na každý list kapusty položte malé množstvo mäsovej plnky a obalte ho do zavináča.
  4. V hrnci zohrejte olej a opatrne vložte plnenú kapustu. Opražte ju zo všetkých strán, aby dostala peknú zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte z hrnca a odložte na tanier.
  5. Do hrnca pridajte paradajkový pretlak, cukor, mletú sladkú papriku a vývar. Pomaly oložte plnenú kapustu do paradajkovej omáčky.
  6. Hrnec zakryte a nechajte variť na miernom ohni asi 40 až 50 minút, kým sa plnka a kapusta dokonale uvaria.
  7. Podávajte s knedľou alebo dusenou ryžou.

Dúfam, že si pochutnáte na tejto tradičnej slovenskej jedle! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 hlávka kyslej kapusty
  • 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo zmes)
  • 1 stredná cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 šálka ryže (predvarenej)
  • 1 vajce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej)
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána (alebo iných byliniek podľa chuti)
  • 2 lyžice oleja (na opraženie cibule)
  • 400 ml paradajkového pretlaku (alebo 1 plechovka nakrájaných paradajok)
  • 1 čajová lyžička cukru (pre vyváženie kyslosti, ak je to potrebné)

Postup:

  1. Príprava kapusty: Opatrne oddeľte listy z hlávky kyslej kapusty. Ak sú listy tvrdé, môžete ich na pár sekúnd zvariť vo vriacej vode, aby zmäkli.

  2. Príprava plnky: Na panvici rozohrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým nie sú zlatisté. Vo veľkej miske zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, cibulu s cesnakom, vajce, soľ, korenie, papriku a oregáno. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  3. Plnenie kapusty: Na každý kapustný list dajte lyžicu plnky a zrolujte, pričom okraje prehnite, aby plnka nevypadla.

  4. Príprava omáčky: Na dno pekáča nalejte trochu paradajkového pretlaku. Potom uložte kapustové rolky vedľa seba do pekáča. Zvyšný paradajkový pretlak rozrieďte vodou, pridajte cukor, soľ a korenie podľa chuti a nalejte na rolky.

  5. Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre (asi 180 °C) približne 1,5 hodiny. Po 1 hodine môžete alobal odstrániť, aby sa rolky jemne zapečili.

  6. Servírovanie: Podávajte teplé, môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť chlieb alebo zemiaky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *