Kapusta plnená mletým mäsom predstavuje klasické slovenské jedlo, ktoré sa skladá z naplnených listov kapusty a mäsovej náplne. Tu je jednoduchý recept na prípravu tejto lahodnej pochúťky:
Suroviny:
- 1 hlava kyslej kapusty
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 vajce
- soľ a korenie podľa preferencií
- 2 lyžice oleja
- 500 ml paradajkového pretlaku
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 250 ml vývaru
Kapusta plnená mletým mäsom
Postup:
- Kapustu rozdeľte na jednotlivé listy a ponorte ich do horúcej vody na niekoľko minút, aby zmäkli. Následne ich nechajte vychladnúť a odstráňte tvrdé časti listov.
- V miske skombinujte mleté mäso, cibuľu, cesnak, vajce, soľ a korenie. Dobre premiešajte, aby ste vytvorili homogénnu náplň.
- Na každý list kapusty položte malé množstvo mäsovej zmesi a zrolujte ho do tvaru závinu.
- Na panvici zohrejte olej a opatrne vložte plnenú kapustu. Opečte ju zo všetkých strán, aby získala krásnu zlatohnedú farbu. Potom ju vyberte a položte na tanier.
- Do panvice pridajte paradajkový pretlak, cukor, mletú sladkú papriku a vývar. Pomaly vložte plnenú kapustu do paradajkovej omáčky.
- Zakryte hrniec a varte na miernom ohni asi 40 až 50 minút, kým sa plnka a kapusta dôkladne uvaria.
- Podávajte s knedľou alebo dusenou ryžou.
Dúfam, že si pochutnáte na tomto klasickom slovenskom jedle! V prípade, že máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.
2) Kapusta plnená mletým mäsom
Ingrediencie:
- 1 hlávka kyslej kapusty
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo ich kombinácia)
- 1 stredná cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 šálka ryže (predvarenej)
- 1 vajce
- soľ a korenie podľa preferencií
- 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej)
- 1 čajová lyžička sušeného oregána (alebo iné bylinky podľa vkusu)
- 2 lyžice oleja (na opraženie cibule)
- 400 ml paradajkového pretlaku (alebo 1 plechovka nakrájaných paradajok)
- 1 čajová lyžička cukru (pre vyváženie kyslosti, ak je to potrebné)
Postup:
-
Príprava kapusty: Opatrne oddelujte listy z hlávky kyslej kapusty. Ak sú listy tvrdé, môžete ich na krátky čas zvariť vo vriacej vode, aby zmäkli.
-
Príprava náplne: Na panvici rozohrejte olej a pridajte nasekanú cibuľu s cesnakom. Smažte, kým nezískajú zlatistú farbu. V veľkej miske skombinujte mleté mäso, predvarenú ryžu, zmes cibule a cesnaku, vajce, soľ, korenie, papriku a oregáno. Dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spojili.
-
Plnenie kapusty: Na každý kapustný list položte lyžicu náplne a zrolujte, pričom okraje prehnite, aby plnka nevypadla.
-
Príprava omáčky: Na dno pekáča nalejte trochu paradajkového pretlaku. Potom uložte kapustové rolky vedľa seba do pekáča. Zvyšný paradajkový pretlak zmiešajte s vodou, pridajte cukor, soľ a korenie podľa chuti a nalejte na rolky.
-
Pečenie: Zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre (približne 180 °C) asi 1,5 hodiny. Po 1 hodine môžete alobal odstrániť, aby sa rolky jemne zapečili.
-
Servírovanie: Podávajte teplé, môžete posypať čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete zvoliť chlieb alebo zemiaky.
Dobrú chuť!