kolac z hladkej muky bez vajec

Koláč z hladkej múky bez vajec je obľúbenou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú vajciam z rôznych dôvodov – či už ide o alergie, vegetariánsku stravu alebo jednoduché osobné preferencie.

Takéto koláče môžu byť rovnako chutné a nadýchané ako ich tradičné varianty, ak sa použijú správne náhrady za vajcia a kvalitné suroviny.

V nasledujúcich receptoch vám predstavíme tri rôzne varianty koláčov, ktoré sú nielen bez vajec, ale aj jednoduché na prípravu. Skúste tieto recepty a presvedčte sa, že aj bez jedného z najbežnejších surovín môžete dosiahnuť skvelý výsledok.

1) Koláč z hladkej múky s jablkami

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 200 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 stredné jablká
  • 1 čajová lyžička škorice
  • Štipka soli

Postup:

  1. Príprava jablka: Najprv si umyte a ošúpte jablká, potom ich nakrájajte na tenké plátky a posypte 1/2 čajovej lyžičky škorice. Týmto spôsobom jablkám dodáte príjemnú vôňu a chuť.
  2. Suché a mokré ingrediencie: V veľkej miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. V druhej miske zmiešajte rastlinný olej, mlieko a vanilkový extrakt. Mokré prísady postupne vmiešajte do suchej zmesi, až kým nezískate hladké cesto.
  3. Pridanie jablk: Po zmiešaní oboch zmesí jemne vmiešajte pripravené jablká, aby sa dobre rozložili v ceste.
  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Cesto vylejte do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy a pečte približne 40-50 minút, alebo kým nebude koláč zlatohnedý a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
  5. Chladenie a podávanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme asi 10 minút, potom ho preneste na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s obľúbeným ovocným dipom.

2) Banánový koláč s orechmi

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 2 zrelé banány (na kašu)
  • 200 g cukru
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 150 ml sódy bikarbóny
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 g nasekaných orechov (vlašské, lieskovce alebo orechy podľa vášho výberu)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli

Postup:

  1. Príprava banánov: Banány rozmačkajte vidličkou v miske, až kým nezískate hladké pyré.
  2. Zmes surovín: V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. V tretej miske zmiešajte olej, sódu bikarbónu, vanilkový extrakt a rozmačkané banány.
  3. Spojenie ingrediencií: Mokré prísady pridajte do suchej zmesi a dobre premiešajte, aby sa spojili. Na konci pridajte nasekané orechy a jemne ich vmiešajte do cesta.
  4. Pečenie: Rúru prehrejte na 180 stupňov Celzia. Cesto vylejte do vymastenej formy a pečte asi 35-45 minút, alebo kým nebude koláč dobre upečený a zlatohlavý.
  5. Chladenie a podávanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete nakrájať na kusy a podávať. Výborne sa hodí ako raňajky alebo snack počas dňa.

3) Čokoládový koláč bez vajec

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 100 g kakaa v prášku
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g horkej čokolády (na rozpustenie do cesta)
  • Štipka soli

Postup:

  1. Príprava čokolády: Roztopte horkú čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Nezabudnite miešať, aby sa nevypálila.
  2. Zmes surovín: V miske zmiešajte múku, kakao, prášok do pečiva, cukor a soľ. V inej miske zmiešajte rastlinný olej, mlieko, vanilkový extrakt a roztopenú čokoládu.
  3. Spojenie ingrediencií: Mokré prísady pridajte do suchej zmesi a dôkladne zmiešajte, aby ste získali hladké cesto.
  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Cesto vylejte do vymastenej formy a pečte asi 30-40 minút, alebo kým nebude koláč upečený a špajdľa zasunutá do stredu nevyjde suchá.
  5. Chladenie a podávanie: Nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čokoládovou polevou.

Záver

Koláče z hladkej múky bez vajec sú nielen jednoduché na prípravu, ale aj veľmi variabilné. Každý z týchto receptov ponúka iný zážitok a chuť, takže si môžete vybrať ten, ktorý vás najviac osloví. Nezabudnite experimentovať s chuťami a prísadami podľa vlastnej fantázie. Prajem vám veľa úspechov pri pečení a chutné zážitky!

 

Doplnkový recept

Ingrediencie:
– 300 g hladkej múky
– 1 balenie prášku do pečiva
– 200 g masla
– 150 g cukru
– 1 balenie vanilkového cukru
– 250 ml mlieka
– citrónová kôra zo 2 citrónov
– štipka soli

Postup:
1. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a soľou.
2. V inej miske zmiešajte maslo, cukor a vanilkový cukor dohromady, kým nezískate krémovú zmes.
3. Postupne pridávajte múku a mlieko do zmesi s maslom, pričom stále miešate, až kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
4. Pridajte citrónovú kôru a dobre premiešajte.
5. Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 40-45 minút, alebo kým sa koláč nezačne zlatisto zaraďovať.

Po upečení nechajte koláč vychladnúť a podávajte podľa vlastného výberu so šľahačkou, ovocím alebo posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *