Koláče pre diabetikov .. V dnešnej dobe sa stále viac ľudí snaží vyhýbať sa cukru a nezdravým prísadám, najmä tí, ktorí trpia cukrovkou. Avšak, to neznamená, že si nemôžeme dopriať sladké dobroty.
Tento recept na koláč pre diabetikov vám dokáže, že chvíle pohody pri káve s koláčom si môžete dopriať aj bez výčitiek. Koláč je nielen zdravší, ale aj chutný a jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie:
- 200 g mandľovej múky
- 3 vajcia
- 50 g erythritolu (prírodné sladidlo)
- 100 ml jogurtu (najlepšie nízkotučného)
- 50 ml kokosového oleja (roztopeného)
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- Na dochutenie: 50 g čerstvého ovocia (ako sú maliny, čučoriedky alebo jahody)
Postup:
- Príprava cesta: V hlbokej mise si najprv zmiešajte mandľovú múku, prášok do pečiva a soľ. V inej mise vyšľahajte vajcia spolu s erythritolom, jogurtom a roztopeným kokosovým olejom, až kým sa všetky ingrediencie dobre nespoja.
- Spojenie ingrediencií: Do mokrej zmesi pridajte suché ingrediencie a jemne premiešajte, aby sa všetky zložky spojili. Ak chcete, môžete pridať aj vanilkovú esenciu pre lepšiu chuť.
- Príprava formy: Predhrejte rúru na 180 °C. Vezmite si formu na pečenie (napríklad tortovú formu) a vymažte ju kokosovým olejom alebo použite papier na pečenie.
- Pečenie: Nalejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne rozprestrite. Na vrch môžete posypať čerstvé ovocie. Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo pokiaľ je cesto pevné a na vrchu zlatohnedé.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť na mriežke. Podávajte ho nakrájaný na kúsky, najlepšie s čerstvým jogurtom alebo šľahačkou bez pridaného cukru.
Záver
Tento koláč pre diabetikov je skvelou alternatívou pre tých, ktorí si chcú dopriať niečo sladké bez obáv o svoje zdravie. Je plný jemných chutí a zdravých ingrediencií, takže si ho môžete užiť naplno.
Pripravte si ho na víkendové posedenie s rodinou alebo priateľmi a ukážte im, že aj zdravé dezerty môžu byť lahodné! Buďte inšpirovaní a nebojte sa experimentovať so zložením podľa vašich preferencií. Bon appétit!
2) Koláče pre diabetikov
Diabetes je ochorenie, ktoré si vyžaduje zmenu v stravovaní a osobitnú pozornosť pri výbere potravín. To však neznamená, že si musíte odoprieť sladkosti. Existuje množstvo receptov na koláče, ktoré sú prispôsobené pre diabetikov a neobsahujú nadmerné množstvo cukru. Dnes vám predstavíme jednoduchý a chutný recept na koláč, ktorý si môžete pripraviť bez obáv.
Ingrediencie:
- 200 g mandľovej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 3 vajcia
- 200 g gréckeho jogurtu (nemusí byť sladený)
- 1/2 hrnčeka medu alebo náhradného sladidla (napr. stévia, erythritol)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 prášok do pečiva (bez cukru)
- štipka soli
- 150 g bobuľového ovocia (čučoriedky, maliny alebo jahody)
Postup:
- Príprava rúry: Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech na pečenie papierom na pečenie.
- Zmiešajte suché ingrediencie: V miske zmiešajte mandľovú múku, ovsené vločky, prášok do pečiva a soľ.
- Príprava cesta: V inej miske vyšľahajte vajcia s jogurtom, medom (alebo náhradným sladidlom) a vanilkovým extraktom. Po dôkladnom premiešaní pridajte suché ingrediencie a dôkladne zamiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridanie ovocia: Na záver jemne vmiešajte bobuľové ovocie do cesta.
- Pečenie: Cesto vlijte do pripravenej formy a pečte v predhriatej rúre 25-30 minút, alebo kým sa koláč nezačne zafarbiť na zlatohnedo a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Chladenie: Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
Záver
Tento koláč pre diabetikov je nielen chutný, ale aj výživný. Je plný vlákniny a zdravých tukov, ktoré sú dôležité pre udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi. Môžete si ho vychutnať ako dezert, raňajky alebo desiatový snack. Nezabúdajte však na mieru a vychutnávajte si sladkosti s rozvahou. Prajem vám dobrú chuť a veľa úspechov pri pečení!
3) Koláče pre diabetikov s erythritolu
Diabetes je ochorenie, ktoré si vyžaduje pozorné sledovanie stravy a obmedzenie príjmu cukru. Avšak, to neznamená, že si musíme odoprieť dobroty, ako sú koláče. Existuje množstvo receptov, ktoré sú vhodné aj pre diabetikov, a kombinujú chutné suroviny s nízkym obsahom cukru. V nasledujúcom recepte si pripravíme chutný jablkový koláč, ktorý poteší každého, bez ohľadu na to, či má diabetes alebo nie.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g mandľovej múky
- 50 g ovsenej múky
- 50 g erythritolu (prírodného sladidla)
- 100 g masla (alebo rastlinného tuku)
- 1 vajce
- štipka soli
- voda (podľa potreby)
Na plnku:
- 3 stredné jablká (najlepšie kyslé odrody)
- 1 lyžička škorice
- 30 g erythritolu (podľa chuti)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica škrobu (napríklad z kukurice)
Postup:
- Príprava cesta: V mise zmiešajte mandľovú a ovsenú múku so soľou a erythritolom. Pridajte maslo a vajce. Zmiešajte prísady, až kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody. Cesto zabalte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať približne 30 minút.
- Príprava plnky: Jablká očistite, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky. V miske ich zmiešajte so škoricou, erythritolom, citrónovou šťavou a škrobom. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Pečenie: Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru kruhu, ktorý bude väčší ako forma na koláč. Cesto preneste do formy a vytvorte okraje. Na cesto rozložte jablkovú plnku.
- Dokončenie: Koláč pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým okraje nebudú zlatohnedé a jablká nezmäknú.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť. Potom ho môžete podávať samotný alebo s trochou jogurtu bez pridaného cukru.
Záver
Tento jablkový koláč je skvelou alternatívou pre diabetikov, ktorí si chcú vychutnať niečo sladké bez obáv z vysokého obsahu cukru. Kombinácia mandľovej a ovsenej múky je nielen chutná, ale aj výživná.
Užite si tento koláč s rodinou a priateľmi a neváhajte experimentovať s rôznymi prísadami podľa vlastnej chuti. Aj pri dodržiavaní prísnejšieho jedálnička je možné si dopriať zdravé a lahodné dezerty!