Ingrediencie:
– 4 väčšie zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 liter zeleninového vývaru
– 250 ml smotany na šľahanie
– 2 vajcia
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej na opekanie
Krémová zemiaková polievka s vajcom
Postup:
1. Zemiaky olúpeme a rozkrájame na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme najemno.
2. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nebudú sklenné.
3. Pridáme nakrájané zemiaky a opečieme ich ešte niekoľko minút.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, až kým zemiaky nezmäknú, zhruba 15 – 20 minút.
5. Keď sú zemiaky jemné, použijeme mixér na rozmixovanie polievky do hladkej konzistencie.
6. Nalejeme smotanu do mixovanej zemiakovej polievky a dôkladne premiešame.
7. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa vkusu a varíme ešte niekoľko minút, kým sa polievka dobre prehreje.
8. V menšom hrnci uvaríme vajcia. Pridáme vajcia do horúcej zemiakovej polievky a nakrájame ich na menšie kúsky.
9. Zemiakovú polievku môžeme podávať s čerstvým chlebom alebo topinkami.
Dobrú chuť!