Halušky sú jednoduché, ale chutné jedlo, ktoré má svoje korene v slovenských rodinách už niekoľko generácií. Táto bohatá a výdatná polievka je skvelou voľbou pre chladné dni, kedy sa chcete zahriať a dosýta najesť. Ak milujete tradičné slovenské jedlá, toto bude jednoznačne patriť medzi vaše obľúbené.
Recept na Krupicové halušky do paradajkovej polievky:
Suroviny:
– 500 g paradajok (alebo 1 konzerva paradajkového pretlaku)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– 1 lyžička sladkej papriky
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)
– 2 bobkové listy
– 1 väčšia mrkva
– 1 petržlenová vňať
– 400 g krupice (hrubá múka)
– 1 vajce
– 1/2 lyžičky soli
Postup:
1. Očistené paradajky nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nadrobno nakrájajte. Na oleji osmažte cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, paradajky, paradajkový pretlak, sladkú papriku, bobkový list, soľ a korenie. Podlejte vodou podľa požadovanej hustoty a nechajte variť.
2. Očistenú mrkvu nakrájajte na plátky alebo kocky a pridajte do polievky. Nechajte variť prikryté asi 20 minút.
3. Krupicu zmiešajte s vajcom, soľou a postupne pridávajte vlažnú vodu, kým nevznikne hladké cesto na halušky. Nechajte chvíľu postáť.
4. Z cesta odtŕhajte menšie kúsky a vkladajte ich do vriacej polievky. Halušky varte asi 5-7 minút. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
5. Paradajkovú polievku s krupicovými haluškami podávajte horúcu posypanú sladkou paprikou alebo nastrúhaným syrom podľa chuti.
Toto autentické slovenské jedlo je určite nutné vyskúšať! Bohatá paradajková polievka s chrumkavými domácimi haluškami vás navždy očarí. Dobrú chuť!
2) Krupicové halušky do paradajkovej polievky
Ingrediencie:
– 1 šálka krupice
– 2 a ½ šálky vody
– soľ
– 1 polievková lyžica oleja
– 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kocky
– 2 paradajky, nakrájané na malé kocky
– 2 a ½ šálky zeleninového vývaru
– mleté čierne korenie
– petržlen na ozdobenie
Postup:
1. V hrnci priveďte vodu so soľou k varu a pridajte krupicu. Za občasného miešania varte približne 5 minút, kým krupica nezmäkne a neabsorbuje väčšinu vody. Potom odstavte z tepla a nechajte odstáť.
2. Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu dozlatista. Pridajte nakrájané paradajky a dusite ich, kým sa nerozpustia.
3. Do paradajkovej zmesi pridajte zeleninový vývar a nechajte zovrieť. Potom pridajte uvarenú krupicu a premiešajte.
4. Dochutite polievku soľou a mletým korením podľa chuti. Na záver ozdobte nasekaným petržlenom.
5. Podávajte teplé, ideálne s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!