Kurací paprikáš s tvarohovými haluškami … Potrebujeme:
- 500 g kuracieho mäsa (na kocky alebo prúžky)
- 2 cibule (nasekané na jemno)
- 2 papriky (červená, zelená alebo žltá, narezané na prúžky)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané na jemno)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej červenej papriky (voliteľné, na pikantnejšiu variantu)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Olej na smaženie
- 1 pohár smotany na varenie (250 ml)
Postup:
- Na panvici si zohrej olej a opraž cibuľu, kým nebude priesvitná.
- Pridaj kuracie mäso a opeč ho, kým nezmení farbu.
- Pridaj nasekaný cesnak, sladkú papriku a mletú červenú papriku (ak ju chceš použiť).
- Taktiež pridaj krájanú papriku a var dusenú zmes, kým paprika nie je mäkká.
- Zníž teplotu, pridaj smotanu na varenie a nechaj ešte niekoľko minút povariť, aby sa chute spojili. Dochutí soľou a korením.
Tvarohové halušky:
Budeš potrebovať:
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- 300 g hladkej múky
- Soľ dle chuti
Postup:
- Tvaroh dôkladne zmiešaj s vajcom a soľou.
- Postupne pridávaj múku a stále miešaj, až pokým nevznikne cesto, ktoré sa nebude lepiť na ruky.
- Cesto rozdeľ na menšie kusy a z každého vytvaruj valček.
- Valčeky nakrájaj na malé kúsky – halušky.
- Vo vriacej osolenej vode var halušky, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich nechaj variť ešte niekoľko minút.
2) Kurací paprikáš s tvarohovými haluškami
Ingrediencie:
Na kurací paprikáš:
- 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 2 stredne veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice sladkej papriky
- 1-2 lyžice oleja
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (200 g)
- 1-2 dcl kuracieho vývaru alebo vody
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1-2 feferónky (voliteľné)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana (voliteľné)
Na tvarohové halušky:
- 250 g tvarohu
- 2 vajíčka
- 200 g múky
- Štipka soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Voda (podľa potreby)
Postup:
Príprava kuracieho paprikáša:
- Kuracie mäso umy a nakrájaj na menšie kocky. Osoľ a okoreň.
- Na zahriatom olejiNa panvici orestujte na jemno nasekanú cibuľu, až kým nezíska sklovitú konzistenciu. Potom pridajte nakrájaný cesnak a smažte ešte asi minútu. Pridajte kuracie mäso a opečte ho zo všetkých strán do zlatista. Následne vsypte sladkú papriku a dôkladne premiešajte, aby sa mäso obalilo v korení. Potom pridajte paradajkový pretlak a dobre zamiešajte.
- Následne podlejte kuracím vývarom alebo vodou, aby sa vytvorila šťava. Ak používate feferónky, teraz je ten správny čas ich pridať. Oregano môže byť pridané podľa chuti. Varíme na miernom ohni približne 30-35 minút, kým mäso nezmäkne. Občas premiešajte a ak je to potrebné, doplňte vývar alebo vodu.
- Príprava tvarohových halušiek: V miske skombinujte tvaroh, vajcia, múku, soľ a prášok do pečiva. Dôkladne premiešajte a ak to vyžaduje potreba, pridajte trochu vody, aby ste dosiahli hladké cesto. Vo vode s malým množstvom soli priveďte do varu. Pomocou lyžičky naberajte cesto a vkladajte ho do vriacej vody na varenie halušiek.
- Halušky sú hotové, keď vyplávajú na hladinu. Potom ich varte ešte 2-3 minúty a následne ich vyberte a nechajte odkvapkať. Podávanie: Na tanier servírujte kuracie paprikáš s tvarohovými haluškami. Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kyslou smotanou podľa chuti.
- Prajeme vám dobrú chuť!