Kuracie prsia na horčici s medovou glazúrou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 3 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 limetka (šťava a kôra)
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- Čerstvý tymián alebo rozmarín na ozdobu
Postup:
- Príprava marinády: V miske zmiešajte dijonskú horčicu, med, olivový olej, prelisovaný cesnak a šťavu z limetky. Pridajte nastrúhanú limetkovú kôru a dochuťte soľou a čiernym korením. Marináda by mala mať hladkú konzistenciu a arómu.
- Marinovanie kuracích prsníkov: Kuracie prsia umyte a osušte. Následne ich vložte do misky s marinádou a dobre ich obalíte. Misku zakryte potravinárskou fóliou a nechajte marinovať v chladničke aspoň 30 minút (ideálne cez noc).
- Pečenie: Predhřejte rúru na 200 °C. Kuracie prsia vyberte z marinády a položte na plech vyložený papierom na pečenie. Marinádu si odložte na neskoršie. Pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo pokiaľ kuracie mäso nedosiahne vnútornú teplotu 75 °C.
- Glazúrovanie: Po uplynutí času pečenia vyberte plech, natrite na kuracie prsia zostávajúcu marinádu a vráťte do rúry na ďalších 5-7 minút, aby sa vytvorila lahodná a lesklá glazúra.
- Podávanie: Kuracie prsia podávajte s čerstvou bylinkovou ozdobou a prílohou podľa vlastného výberu – perfektne sa hodí zemiakové pyré alebo čerstvá zeleninová obloha.
Kuracie prsia na horčici so žampiónmi a špenátom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 200 g čerstvých žampiónov (nasekaných)
- 150 g čerstvého špenátu
- 3 lyžice medovej horčice
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
- Príprava mäsa: Kuracie prsia umyte, osušte a nakrájajte na plátky. Osolte a okoreňte z oboch strán.
- Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Smažte ju do zlatista, potom pridajte prelisovaný cesnak a nasekané žampióny. Smažte do zlatista, kým sa žampióny nezredukujú.
- Pridanie kuracieho mäsa: Do panvice pridajte kuracie prsia a smažte ich z oboch strán do peknej farby.
- Pridanie špenátu a horčice: Keď sú kuracie prsia hotové, pridajte čerstvý špenát a nechajte ho zmäknúť. Potom pridajte medovú horčicu a smotanu na varenie. Povaríte asi 5-7 minút, kým sa všetko dobre prepojí a nevytvorí sa krémová omáčka.
- Podávanie: Hotový pokrm podávajte s prílohou podľa vlastného výberu, napríklad s ryžou alebo cestovinami. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Kuracie prsia na horčici s pečenou zeleninou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 4 lyžice medovej horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička papriky
- Soľ a korenie
- 1 červená paprika (nakrájaná na prúžky)
- 1 cuketa (nakrájaná na kolieska)
- 1 mrkva (nakrájaná na kolieska)
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
- Čerstvý rozmarín alebo tymián na dochutenie
Postup:
- Príprava marinády: V miske zmiešajte medovú horčicu, olivový olej, papriku, soľ a korenie. Kuracie prsia dôkladne obalíte marinádou.
- Príprava zeleniny: Zeleninu umyte a nakrájajte. Na plech na pečenie rozložte všetku zeleninu, pokvapkajte 1-2 lyžicami olivového oleja a posypte soľou a korením. Zľahka premiešajte.
- Pečenie: Kuracie prsia položte na plech k zelenine. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 30-40 minút, alebo kým kuracie mäso nie je prepečené a zelenina zmäkne.
- Podávanie: Pokrm podávajte priamo na plechu s chuťou prepečenej zeleniny. Ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte s čerstvým chlebom.
Tieto tri recepty ponúkajú rôzne prístupy k pripraveniu kuracích prsníkov na horčici, od sladkej glazúry po chutné kombinácie so zeleninou. Každý pokrm je unikátny a dáva vám možnosť experimentovať s chuťami a prísadami. Prajem vám dobrú chuť!
Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– 3 lyžice horčice
– soľ
– čierne korenie
– olej
– cesnak (najlepšie čerstvý)
Kuracie prsia na horčici recept
Postup:
1. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na pásiky.
2. V miske si pripravíme marinádu z horčice, soli, čierneho korenia a nasekaného cesnaku.
3. Prsia namočíme do marinády a necháme odpočívať aspoň pol hodiny.
4. Na panvici rozohrejeme olej a opiekame kuracie prsia, kým nezhnednú a nezískajú pevnú šťavu.
5. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!