Na prípravu šťavnatých kuracích pŕs budete potrebovať nasledovné suroviny:
– 4 kusy kuracích prsníkov
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– olej na smaženie
Šťavnaté kuracie prsia
Návod:
1. Kuracie prsia osoľte, okoreňte a posypte mletou paprikou.
2. Na panvici zahrejte olej a vložte prsia.
3. Opekajte kuracie prsia z oboch strán, až kým nezískajú krásnu zlatohnedú farbu a šťavnatosť.
4. Podávajte s prílohou podľa vašich preferencií.
Dobrú chuť!
Recept 1: Kuracie prsia v citrónovo-jogurtovej marináde s bylinkovým pestom
Suroviny:
- 500 g kuracích prsníkov
- 200 g bieleho jogurtu
- 2 citróny (šťava a kôra)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 čajová lyžička medu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 50 g čerstvých byliniek (bazalka, petržlen, tymián)
- 1/2 šálky nasekaných piniových orieškov (alebo slnečnicových semien)
Návod:
- Marináda: V miske skombinujte jogurt, šťavu a kôru z citrónov, prelisovaný cesnak, med, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Kuracie prsia: Kuracie prsia opláchnite, osušte a vložte ich do marinády. Nechajte marinovať aspoň 2 hodiny, ideálne počas noci v chladničke.
- Bylinkové pesto: V mixéri spojte čerstvé bylinky, piniové oriešky, olivový olej a štipku soli. Mixujte do hladkej konzistencie.
- Grilovanie: Rozohrejte gril alebo panvicu. Kuracie prsia vyberte z marinády a grilujte ich približne 6-7 minút z každej strany, kým nie sú úplne upečené a šťavnaté.
- Servírovanie: Podávajte s bylinkovým pestom a obložené čerstvou zeleninou alebo šalátom.
Recept 2: Kuracie prsia plnené špenátom a fetou v omáčke z šampiňónov
Suroviny:
- 4 kuracie prsia
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g fety (rozdrobená)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g šampiňónov (krájané na plátky)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen)
Návod:
- Plnenie kuracieho mäsa: Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak a opekajte, kým nezmäknú. Potom pridajte špenát a nechajte ho zmäknúť. Zmes spojte s rozdrobenou fetou, osoľte a okoreňte.
- Príprava kuracích prsníkov: Kuracie prsia opatrne narežte pozdĺžne, aby ste vytvorili kapsu. Naplňte ich zmesou špenátu a fety a pripevnite pomocou špáradiel.
- Opekanie: Na tej istej panvici, kde ste pripravili náplň, opečte kuracie prsia z každej strany, až kým nezískajú zlatohnedú farbu (asi 5-6 minút z oboch strán).
- Omáčka: Do panvice pridajte šampiňóny a opekajte, kým nezhnednú. Následne pridajte smotanu a muškátový oriešok. Varujte, až kým sa omáčka nezredukuje.
- Servírovanie: Kuracie prsia prelejte omáčkou a ozdobte čerstvými bylinkami. Podávajte so zemiakmi alebo ryžou.
Dúfam, že si vychutnáte tieto vynikajúce kuracie recepty! Prajem dobrú chuť!