Kuracie filety sú preferovanou voľbou pre mnohých nadšencov zdravej a chutnej kuchyne. Tieto mäso sú bohaté na bielkoviny, jednoducho sa pripravujú a dajú sa variabilne kombinovať s rôznymi prísadami.
V nasledujúcom článku vám ponúkame tri jedinečné recepty na kuracie filety v smotanovom obale, ktoré obohatia váš jedálniček a prinesú vám nové kulinárske dobrodružstvá. Každý variant je osobitý svojou chuťou a štruktúrou, a zároveň nenáročný na prípravu. Vyskúšajte ich a presvedčte sa o ich výnimočnosti.
Recept 1: Kuracie filety v syrovom obale so špenátom
Zloženie:
– 4 kuracie filety
– 100 g strúhaného syra (napríklad parmezán)
– 1 vajce
– 100 ml smotany na šľahanie
– 100 g čerstvého špenátu
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Postup:
1) Filety umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Dochutíme soľou a čiernym korením z oboch strán.
2) V miske kombinujeme strúhaný syr, vajce a smotanu. Dôkladne premiešame, až vytvoríme homogénne cesto.
3) Špenát umyjeme a nasekáme na malé kúsky. Pridáme ho do syrovej zmesi a znovu dobre premiešame.
4) Plátky kuracích filetov namáčame do pripraveného cesta, aby sa rovnomerne obalili.
5) Na panvici zohrejeme olivový olej. Obalené kuracie filety smažíme z oboch strán do zlatistej farby, asi 3-4 minúty z každej strany.
6) Hotové filety podávame s vašimi obľúbenými prílohami, napr. s varenými zemiakmi alebo čerstvou zeleninou.
Prínosy: Tento recept je vynikajúcim zdrojom bielkovín vďaka kuracím filetom a syru. Špenát obohacuje jedlo o vitamíny, minerály a vlákninu. Smotanový obal zaručuje, že kuracie mäso bude šťavnaté a chutné.
Počet kalórií na porciu: zhruba 350 kcal.
2) Kuracie filety v mandľovom obale s bylinkami
Zloženie:
– 4 kuracie filety
– 100 g mandľovej múky
– 2 vajcia
– 100 ml smotany na šľahanie
– 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
– 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Postup:
1) Filety umyjeme, osušíme a jemne naklepeme do rovnomernej hrúbky. Dochutíme soľou a korením.
2) V miske zmiešame mandľovú múku, vajcia, smotanu a nasekané bylinky. Dobre premiešame, aby sa celá zmes spojila.
3) Naklepané kuracie filety ponoríme do mandľového obalu a poriadne obalíme.
4) Na panvici zahrejeme olivový olej. Obalené filety smažíme z oboch strán, až sú zlatisté (približne 4-5 minút z každej strany).
5) Hotové kuracie filety v mandľovom obale podávame s ľahkým zeleninovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Prínosy: Mandľová múka je bezlepková, bohatá na zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu. Bylinky vnášajú do jedla intenzívnu arómu a chuť. Smotana jemne zjemňuje obal a robí kuracie mäso vláčnym.
Počet kalórií na porciu: približne 400 kcal.
3) Kuracie filety v parmezánovom obale s paradajkami
Zloženie:
– 4 kuracie filety
– 100 g strúhaného parmezánu
– 2 vajcia
– 100 ml smotany na šľahanie
– 2 paradajky
– 1 lyžica sušenej bazalky
– soľ, čierne korenie
– olivový olej
Postup:
1) Filety umyjeme, osušíme a prerezaním pozdĺžne na polovice získame tenšie plátky. Dochutíme soľou a korením.
2) V miske vyšľaháme vajcia so smotanou a pridáme parmezán a sušenú bazalku. Dobre premiešame.
3) Paradajky umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
4) Plátky kuracích filetov ponoríme do parmezánového cesta, aby sa dobre obalili. Na každé plátky položíme plátky paradajok.
5) Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja. Obalené filety s paradajkami smažíme z oboch strán do zlatista, kým sa paradajky nezmäknú, čo potrvá približne 5-6 minút z každej strany.
6) Kuracie filety v parmezánovom obale s paradajkami podávame s restovanou zeleninou alebo osviežujúcim šalátom.
Prínosy: Parmezán je bohatým zdrojom vápnika a bielkovín. Paradajky sú plné vitamínu C, lykopénu a prospešných antioxidantov. Bazalka má protizápalové účinky a napomáha tráveniu.
Počet kalórií na porciu: približne 380 kcal.
Záver:
Veríme, že naše tri unikátne recepty na kuracie filety v smotanovom obale vás inšpirujú a že si ich čoskoro pripravíte vo vašej kuchyni. Tieto tipy sú skvelým spôsobom, ako obohatiť bežný jedálniček a pritom si vychutnať zdravé a výživné jedlo.
Kuracie mäso je pre svoju univerzálnosť a chuť obľúbené po celom svete. V kombinácii so smotanovým obalom a ďalšími prísadami vytvárajú tieto recepty harmonickú súhru chutí a textúr, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. Dobrú chuť!