Kysnutý tvarohový koláč na plech

Kysnutý tvarohový koláč na plech je obľúbeným dezertom, ktorý poteší nielen gurmánov, ale aj tých, ktorí si radi pripravujú domáce koláče.

Tento koláč je jednoduchý na prípravu a jeho krémová tvarohová náplň v kombinácii s jemným kysnutým cestom vytvára nezabudnuteľný chuťový zážitok. Vydajte sa so mnou na cestu prípravy tohto sladkého pokušenia!

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 3 vajcia
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z 1 citróna

Ingrediencie na tvarohovú náplň:

  • 500 g tvarohu (najlepšie jemného)
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice škrobu
  • Kôra z 1 citróna
  • 1/2 čajovej lyžičky soli

Kysnutý tvarohový koláč na plech

1. Príprava cesta

Začneme s prípravou kysnutého cesta. V malej miske si najprv pripravíme kvások. Do pohára nalejeme teplé mlieko, pridáme lyžicu cukru a sušené droždie. Dobre premiešame a necháme stáť asi 10 minút, kým sa kvások neaktívne (začne “pracovať”).

V ďalšej veľkej mise preosejeme hladkú múku, pridáme soľ, zvyšný cukor a vanilkový cukor. V strede múky urobíme jamku, do ktorej vylejeme rozpučené maslo, vajcia a pripravený kvások. Všetko spolu dôkladne zamiešame a začneme zamiesiť cesto.

Miesíme, kým nezískame hladké a elastické cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy. Ak je cesto príliš lepkavé, môžeme pridať trochu múky, avšak dbajme na to, aby sme nezmáčali cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

2. Príprava tvarohovej náplne

Keď cesto kysne, môžeme sa pustiť do prípravy tvarohovej náplne. V miske zmiešame tvaroh, cukor, vajcia, vanilkový cukor, škrob, citrónovú kôru a soľ. Dôkladne premiešame, až kým nevznikne hladká hmota bez hrudiek. Ak je tvaroh príliš hrudkovitý, môžeme ho pretrieť cez sitko alebo použiť mixér na jemnejšie rozmixovanie.

3. Dokončenie prípravy koláča

Po uplynutí doby kysnutia cesto vyberieme na pomúčenú pracovnú plochu a rozdelíme ho na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme do veľkosti plechu na pečenie (približne 30×40 cm) a prenesieme na vymastený plech.

Na rozvaľkané cesto rovnomerne nanesieme pripravenú tvarohovú náplň. Z druhej polovice cesta vytvoríme rovnaký rozmer a zakryjeme ňou tvarohovú vrstvu. Cesto jemne predĺžime po stranách, aby sa kraje spojili a náplň nevytiekla.

4. Kysnutie a pečenie

Koláč necháme ešte asi 30 minút kysnúť na plechu. Po uplynutí tejto doby predhrejeme rúru na 180 °C. Po vykysnutí môžeme povrch koláča potrieť rozšľahaným vajíčkom na lesklú kôrku.

Koláč pečieme približne 30-35 minút, alebo do zlatista. Po upečení ho vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Pred krájaním je dobré nechať koláč vychladnúť na izbovú teplotu.

5. Servírovanie

Kysnutý tvarohový koláč na plech môžete podávať posypaný práškovým cukrom. Ja osobne odporúčam servírovať ho s čerstvým ovocím a šľahačkou pre extra chuťový zážitok. Príprava tohto koláča je nielen jednoduchá, ale aj veľmi príjemná. Vytvorte si s rodinou alebo priateľmi pekné chvíle pri pečení a užite si túto lahodnú dobrotu! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *