Mac and cheese recept ako ste ho ešte nechutnali ..
Potrebné suroviny:
- 250 g lakťovej cestoviny alebo iného typu podobných cestovín
- 200 g nastrúhaného syra čedar
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 500 ml mlieka
- 60 g masla
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/4 čajovej lyžičky papriky (nepovinné)
Recept na mac and cheese
Postup prípravy:
- Uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale, potom ich scedíme a odložíme stranou.
- V stredne veľkom hrnci na strednej teplote rozpustíme maslo. Pridáme múku, soľ a čierne korenie a miešame, kým nevznikne homogénna zmes.
- Postupne pridávame mlieko a nepretržite miešame, aby zmes zhustla a priviedla sa do varu.
- Hrniec zložíme z ohňa a primiešame syr čedar, kým sa úplne nerozpustí a nevytvorí sa hladká omáčka.
- Uvarené cestoviny vmiešame do syrovej omáčky a dôkladne premiešame, aby sa všetko dobre obalilo.
- Podávame horúce, posypané nastrúhaným parmezánom a štipkou papriky, ak má byť.
Prajem príjemný zážitok pri príprave a konzumácii domáceho mac and cheese! Ide o klasické jedlo plné pohody, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
2) Mac and cheese recept
Potrebné suroviny:
- 250 g makaron alebo iné krátke cestoviny
- 100 g nastrúhaného syra čedar
- 100 g nastrúhaného syra mozzarella
- 50 g nastrúhaného syra parmezán
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky práškovej horčice (nepovinné)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Strúhanka (na posypanie, nepovinné)
- Pár kvapiek tabasca alebo inej pálivej omáčky (nepovinné, pre zvýraznenie chuti)
Postup prípravy:
-
Varenie cestovín: V hrnci priveďte do varu osolenú vodu a varte cestoviny podľa návodu na obale, aby mali al dente konzistenciu. Po uvarení ich scedíme a odložíme bokom.
-
Príprava syrovej omáčky:
- Na panvici na strednom ohni roztopte maslo.
- Pridajte hladkú múku a miešajte, kým sa nespojí a nevznikne zlatohnedá pasta (roux). Trvá to približne 1-2 minúty.
- Pomaly prilievajte mlieko a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Pokračujte miešaním, až kým omáčka nezhustne (približne 5-7 minút).
- Pridajte horčicu, soľ a čierne korenie podľa chuti.
-
Pridanie syra:
- Odstráňte panvicu z ohňa a primiešajte nastrúhané syry čedar, mozzarella a parmezán. Miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nebude hladká.
-
Spojenie cestovín a omáčky:
- Do syrovej omáčky pridajte uvarené cestoviny a dôkladne premiešajte, aby sa všetky cestoviny obalili omáčkou.
-
Pečenie (nepovinné):
- Ak sa rozhodnete, môžete mac and cheese preniesť do zapekacej misy. Posypte strúhankou a pridajte ešte trochu syra na vrch.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút, alebo kým nebude vrch zlatohnedý a chrumkavý.
-
Podávanie:
- Nechajte trošku vychladnúť a podávajte. Môžete pridať pár kvapiek tabasca pre ostrosť.
Prajeme dobrú chuť!