Ak chcete pripraviť makovú štrúdľu z lístkového cesta, budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g lístkového cesta
- 250 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- mlieko podľa potreby (asi 100 ml)
- strúhanka na posýpanie
- soľ podľa chuti
Maková štrúdla z lístkového cesta
- Rozmraziť lístkové cesto podľa inštrukcií na obale.
- Zatiaľ si pripraviť makovú náplň. Zalejte mletý mak horúcim mliekom a nechajte ho asi 15 minút odstáť. Potom pridajte práškový cukor, vanilkový cukor a vajcia. Poriadne premiešajte.
- Pripravené lístkové cesto rozvaľkajte na plát hrúbky asi 3 mm.
- Na povrch cesta naneste makovú náplň a rovnomerne ju rozotrite.
- Cesto s náplňou zrolujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rozmiešajte žĺtko s trochou mlieka a potrite ho povrch štrúdle.
- Na vrch štrúdle posypte strúhanku.
- Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C asi 30 – 40 minút, kým štrúdľa nezhnedne a neupiecete.
- Po upečení nechajte štrúdlu chvíľu vychladnúť pred krájaním a podávajte ju mierne teplú.
Dúfam, že vám chutí!