Táto polievka mi pri prvom vyslovení pripradá ako keby bol z Ázie. Typické ich slovo šči. No v skutočnosti je to poctivá polievka, ktorú naše babičky varili z poctivých receptárov.
Pôvodom je z východu a teda z Ruska. Typická pravá a poctivá ruská polievočka s ktorou nemôžete nič pokaziť. Prakticky k nej nepotrebujete veľa ingrediencií a na prípravu je veľmi jednoduchá. Dúfam že vám bude chutiť.
Polievka šči
Polievka šči je tradičná ruská polievka, ktorá má bohatú históriu a obľúbená je v mnohých častiach východnej Európy. Táto polievka je známa pre svoju jednoduchosť v príprave a vynikajúcu chuť.
Ak by ste chceli vyskúšať prípravu polievky šči, tu je jednoduchý recept:
Potrebné ingrediencie:
- 500 g bielej kapusty, nakrájanej na jemné prúžky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice rastlinného oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na rozohriatom oleji orestujte cibuľu, mrkvu a cesnak, kým nebudú mäkké.
- Pridajte nakrájanú kapustu a dusíme ju asi 5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte paradajkový pretlak a premiešajte.
- Pridajte zemiaky a zeleninový vývar. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Polievku nechajte variť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým sa zemiaky úplne uvária a chuť sa premieša.
- Podávajte teplú s kyslou smotanou a čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Verím, že táto chuťová kombinácia vás poteší a budete si vychutnávať tradičnú ruskú polievku šči! Ak potrebujete ďalšie inšpirácie, môžete sa pozrieť na videoukážku tu. Dobrú chuť!