Šošovicová polievka s klobásou

Ak máte chuť na šošovicovú polievku s klobásou, tu máte jednoduchý recept:

Prísady:

  • 1 cibuľa, nakrájaná na kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na kolieska
  • 1 zemiak, nakrájaný na kocky
  • 250 g šošovice (červená alebo zelená)
  • 250 g klobásy, nakrájanej na plátky
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen)

 

Šošovicová polievka s klobásou

Postup:

  1. Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a opražte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zľahka zlaté.
  2. Pridajte mrkvu, zeler a zemiak a orestujte ich asi 5 minút, kým sa zmiernia.
  3. Pridajte šošovicu a klobásu a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  4. Zalejte zmes zeleninovým vývarom, privedte k varu a potom znížte teplotu na stredne nízku úroveň. Varíme pokryté približne 30 minút, kým sa šošovica nevarí.
  5. Ak je potrebné, pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  6. Podávajte horúcu polievku ozdobenú čerstvými bylinkami, napríklad petržlenom.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej šošovicovej polievky s klobásou! Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 250 g šošovice (červenej alebo zelenej)
  • 150 g klobásy (napr. slovenská klobáska alebo francúzska)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • Petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava šošovice: Pred varom prepláchnite šošovicu v studenej vode a nechajte ju odležať niekoľko minút.

  2. Orestovanie zeleniny: Na strednom ohni rozohrejte olivový olej v veľkom hrnci. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Následne pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a rovnako orestujte, kým nezmäkne.

  3. Pridanie klobásy: Do hrnca pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a krátko ju opečte, aby pustila svoje aróma.

  4. Zelenina a vývar: Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, prepláchnutú šošovicu a zalievajte všetko vývarom. Pridajte bobkový list, mletú papriku, soľ a čierne korenie.

  5. Varíme: Priveďte polievku do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie sú šošovica a zemiaky mäkké.

  6. Dokončenie: Pred podávaním ochutnajte a prípadne doladte so soľou a korením. Nakoniec pridajte pretlačený cesnak a krátko povarte ešte 5 minút.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo pečivom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *