Ak máte chuť na šošovicovú polievku s klobásou, tu máte jednoduchý recept:
Prísady:
- 1 cibuľa, nakrájaná na kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kolieska
- 1 zemiak, nakrájaný na kocky
- 250 g šošovice (červená alebo zelená)
- 250 g klobásy, nakrájanej na plátky
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen)
Šošovicová polievka s klobásou
Postup:
- Na veľkej panvici zohrejte olivový olej a opražte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zľahka zlaté.
- Pridajte mrkvu, zeler a zemiak a orestujte ich asi 5 minút, kým sa zmiernia.
- Pridajte šošovicu a klobásu a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Zalejte zmes zeleninovým vývarom, privedte k varu a potom znížte teplotu na stredne nízku úroveň. Varíme pokryté približne 30 minút, kým sa šošovica nevarí.
- Ak je potrebné, pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu polievku ozdobenú čerstvými bylinkami, napríklad petržlenom.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave vynikajúcej šošovicovej polievky s klobásou! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 250 g šošovice (červenej alebo zelenej)
- 150 g klobásy (napr. slovenská klobáska alebo francúzska)
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- Petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava šošovice: Pred varom prepláchnite šošovicu v studenej vode a nechajte ju odležať niekoľko minút.
-
Orestovanie zeleniny: Na strednom ohni rozohrejte olivový olej v veľkom hrnci. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju do zlatista. Následne pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a rovnako orestujte, kým nezmäkne.
-
Pridanie klobásy: Do hrnca pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a krátko ju opečte, aby pustila svoje aróma.
-
Zelenina a vývar: Pridajte na kocky nakrájaný zemiak, prepláchnutú šošovicu a zalievajte všetko vývarom. Pridajte bobkový list, mletú papriku, soľ a čierne korenie.
-
Varíme: Priveďte polievku do varu, potom znížte teplotu a nechajte ju variť na miernom ohni asi 30-40 minút, alebo kým nie sú šošovica a zemiaky mäkké.
-
Dokončenie: Pred podávaním ochutnajte a prípadne doladte so soľou a korením. Nakoniec pridajte pretlačený cesnak a krátko povarte ešte 5 minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať s chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!