Ak sa chcete dobre najesť, tak fazuľová polievka s cestovinou je to pravé. Chutná sytá pôolievka, ktorá vas dobre zahreje v chladnom počasí.
Fazuľová polievka s cestovinou
Ak máte chuť na chutnú a sýtu polievku, fazuľová polievka s cestovinou je skvelou voľbou. Táto tradičná slovenská jedlo je plné chuťových úžitkov a dokonale sa hodí pre chladné počasie. Ak vás zaujíma, ako pripraviť túto polievku, tu je recept:
Potrebujete nasledujúce suroviny:
- 250 g fazuľa
- 1 väčšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 1 petržlenový koreň
- 2 zemiaky
- 100 g cestoviny (napríklad rúry alebo hviezdicky)
- Soľ, korenie a zelenú petržlenovú vňať na dochutenie
Postup:
- Fazuľu prepláchnite a nechajte ju cez noc namočenú vo vode.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom jemne pokrájanú cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlenový koreň.
- Pridajte namočenú fazuľu a zalejte vodou tak, aby ju pokrývala. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Variť všetko približne 1 hodinu, kým sa fazuľa zmäkne.
- Po uvarení fazule pridajte olúpané a pokrájané zemiaky, cestovinu a varíme ďalších 10 – 15 minút, kým sa zemiaky uvária.
- Polievku môžete dochutiť soľou a korením a posypať nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že si vychutnáte túto lahodnú fazuľovú polievku s cestovinou! Ak potrebujete podrobnejšie informácie, môžete si pozrieť aj video na YouTube, Kliknite sem.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 250 g sušenej fazule (biela alebo červená)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 zemiak
- 1/2 hrnčeka cestovín (napríklad kolienka alebo malé cestoviny)
- 1,5 litra zeleninového alebo mäsového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Trochu čerstvého alebo sušeného majoránu (voliteľné)
- Štipka červeného korenia (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava fazule: Sušenú fazuľu najprv prepláchnite a namočte do vody na minimálne 6 hodín (ideálne cez noc). Po uplynutí doby namáčania fazuľu sceďte a opláchnite.
-
Príprava zeleniny: Na strednom ohni zahrejte olivový olej v hrnci. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte do sklovita. Potom pridajte mince najemno nasekaný cesnak, orestujte ho asi 1 minútu.
-
Pridajte mrkvu a petržlen: Nakrájajte mrkvu a petržlen na malé kúsky a pridajte ich do hrnca. Orestujte spolu so cibuľou a cesnakom asi 5 minút.
-
Varíme fazuľu: Po orestovaní pridajte namočenú fazuľu a zemiak nakrájaný na kocky. Zalejte všetko vývarom a pridajte bobkový list. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 45-60 minút, alebo kým fazuľa nie je mäkká.
-
Pridanie cestovín: Keď je fazuľa mäkká, pridajte cestoviny do polievky a varte podľa pokynov na obale, obyčajne 7-10 minút. Počas varenia občas premiešajte, aby sa cestoviny neprilepili.
-
Dochutenie: Polievku dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne červeným korením. Ak máte radi majorán, pridajte ho na konci varenia.
-
Podávanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete podávať aj s chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!