Prvé než vám napíšem recept, tak by som sa rada pozastavila nad tým, že väčšina receptárov a internetových stránok píše názov tohto receptu zle. Našla na názov “polievka rassolik”.
No to je chyba v názve a zrejme túto chybu síria ďalšie webové stránky, ktoré len opisujú názvy a texty receptov do svojích webových stránok. Ja túto polievku čerpám z receptáru z roku 1963 a názov som našla razsolik. Názov rassolik je prebratý z ruštiny, ale máme ja vlastný názov.
Tak či tak je táto polievka úžastná a mali by ste si ju prpraviť. Poď si teda povedať čo budeme potrebovať.
Polievka rassolnik
Ja viem, že ingrediencí do tohto jedla je viac ako v iných receptoch, ale toto je pravý poctiví recept ktorý len tak všade nenájdete. A odporúčam vám si ho uvariť. Je to hádam ta najlepšia polievočka.
Polievka rassolnik je klasické ruské jedlo plné chutí a vôní. Táto polievka je kombináciou zeleniny, mäsa a kyslej soli, čo jej dodáva unikátny a osviežujúci charakter. Tu je recept, ktorý vám pomôže pripraviť túto lahodnú polievku:
Suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (hovädzie, kuracie alebo čokoľvek podľa vašej preferencie), nakrájané na kocky
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 mrkvy, nastrúhané
- 2 zemiaky, nakrájané na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 okurka, nakrájaná na kocky
- 1/4 šálky kyslej soli (poznámka: môžete ju nájsť v špecializovaných obchodoch alebo si ju vyrobiť doma)
- 1/4 šálky rýbacej omáčky
- 1/4 šálky paradajkového pretlaku
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej na varenie
Postup:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju dozlatista.
- Pridajte mäso a orestujte ho, kým nie je vonkajšok jemne sfarbený.
- Pridajte mrkvu, zemiaky, papriku a okurku. Opäť orestujte zeleninu, kým sa zjemní.
- Pridajte kyslú soľ, rýbaciu omáčku a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte.
- Zalejte všetko vodou a nechajte polievku vrieť na miernom ohni približne 30 – 40 minút, kým sa mäso a zelenina dôkladne uvarí.
- Ochutnajte a prípadne pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte teplú polievku a môžete ju ozdobiť čerstvou bylinkou.
Dúfam, že vám táto receptúra pomôže vychutnať si lahodnú polievku rassolnik!