Makový koláč bez múky

Makový koláč bez múky najlepší ktorý nájdete na internete. To mi verte, a rovno v dvoch variáciách.

Ingrediencie:
– 250 g mletých mandlí
– 200 g práškového cukru
– 6 vajec
– 200 g nasekaných orechov
– 200 g mletého maku
– 1 vanilkový cukor
– 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
– štipka soli

Postup:
1. V miske zmiešajte mleté mandle, práškový cukor, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor.
2. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh.
3. Žĺtka rozšľahajte do peny a pridajte do nich mletý mak a nasekané orechy. Pomaly pridávajte bielka, miešajte do hladka.
4. Zmes nalejte do vymastenej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30-35 minút.

Recept č. 2:

Ingrediencie:
– 250 g mletého maku
– 200 g vlašských orechov
– 200 g práškového cukru
– 6 vajec
– 1 vanilkový cukor
– 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
– štipka soli

Postup:
1. V miske zmiešajte mletý mak, práškový cukor, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový cukor.
2. Vlašské orechy jemne nasekajte a pridajte ich do suchých zložiek.
3. Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh.
4. Žĺtka rozšľahajte do peny a pomaly pridávajte zvyšné zložky. Nakoniec opatrne primiešajte bielka.
5. Zmes nalejte do vymastenej formy a pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30-35 minút.

Dúfam, že vám tieto recepty pomôžu pri príprave makového koláča bez múky. Dobrú chuť!

2) Makový koláč bez múky

Makový koláč bez múky - 2
Makový koláč bez múky – 2

Makový koláč je tradičná pochúťka, ktorá sa teší veľkej obľube, najmä v slovenskej kuchyni. Tento recept na makový koláč bez múky je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku alebo hľadajú zdravšiu alternatívu sladkého dezertu. Vďaka maku, ktorý je bohatý na vápnik a zdravé tuky, si môžete dopriať sladkosť bez výčitiek. Poďme sa teda pozrieť na to, ako si tento chutný koláč pripravíte.

Ingrediencie:

  • 200 g mletého maku
  • 3 veľké vajcia
  • 150 g práškového cukru (môžete pridať podľa chuti)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 50 ml rastlinného oleja (napríklad slnečnicového)
  • Štipka soli
  • Kôra z 1 citróna (voliteľné, na dochutenie)
  • Práškový cukor na posypanie (na dekoráciu)

Postup:

  1. Predpríprava: Predhrejte si rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie (ideálna je okrúhla forma s priemerom 20 cm), ktorú vymažte rastlinným olejom alebo vyložte papierom na pečenie.
  2. Miešanie surovín: V hlbokej miske rozbijte vajcia a pridajte k nim práškový cukor a štipku soli. Pomocou mixéra šľahajte, kým zmes nezbelí a nezhustne. Potom pridajte mlieko, olej a kôru z citróna. Dobre premiešajte.
  3. Pridanie maku: Do vajíčkovej zmesi postupne pridávajte mletý mak a prášok do pečiva. Všetko dôkladne zmiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  4. Pečenie: Nalejte zmes do pripraveného plechu a uhlaďte povrch. Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo pokým koláč nie je na povrchu zlatohnedý a po vpichnutí špajdle vyjde čistý.
  5. Chladenie a servírovanie: Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho môžete posypať práškovým cukrom.

Záver: Makový koláč bez múky je skvelým dezertom, ktorý poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj zrak. Jeho jemná, vlhká textúra a bohatá maková chuť si určite získajú každého milovníka sladkých pochúťok. Tento koláč môžete servírovať s čajom alebo kávou, a vďaka ľahkej príprave ho môžete piecť aj častejšie. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Prečo pripraviť práve recept na makový koláč bez múky?

Makový koláč bez múky a lepku je skvelou voľbou z viacerých dôvodov:

  1. Bezlepková alternatíva: Pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok alebo celiakiu, je makový koláč bez múky ideálny. Môžete si vychutnať dezert bez obáv z negatívnych reakcií na lepok.
  2. Jednoduché suroviny: Tento koláč sa zvyčajne pripravuje z dostupných surovín ako sú mak, vajíčka, mlieko a cukor. To z neho robí rýchlu a jednoduchú pochúťku.
  3. Vyšší obsah živín: Mak je bohatý na vápnik, horčík a vlákninu, čo pridáva ďalšie výživové hodnoty k vášmu dezertu.
  4. Vynikajúca chuť: Maková chuť je jedinečná a kombinovaním s inými prísadami, ako sú ovocie alebo čokoláda, môžete vytvoriť úžasné chuťové kombinácie.
  5. Rýchla príprava: Koláč sa obvykle pripravuje rýchlo, takže je ideálny na nečakané návštevy alebo rýchlu pochúťku.
  6. Variabilita receptov: Existuje množstvo variantov, ako pripraviť makový koláč bez múky, čo vám umožňuje experimentovať a prispôsobovať recept podľa vlastných preferencií.

Príprava makového koláča bez múky je teda nielen chutná, ale aj zdravá a praktická voľba.

Podobné príspevky

4 Komentáre

  1. Ignac72 píše:

    Skvelý recept! Určite vyskúšam, pečenie je moje hobby.

  2. Ferjencikova Brigita píše:

    Tieto recepty sú veľmi zaujímavé. Rada varím bez múky, takže ma tento článok veľmi potešil.

  3. Imojzis píše:

    Dúfam, že mi aj napriek nižšiemu kulinárskemu umu vyjdú oba recepty. Veľmi sa teším na výsledok!

  4. Drahomir Dacej píše:

    Makový koláč bez múky je naozaj skvelá voľba pre sladkú pochúťku. Teším sa na vyskúšanie týchto receptov!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *