Predstavujeme vám recept na marinovanú krkovičku so syrovou omáčkou:
Ingrediencie:
- 1 kg krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušenej bylinky provensálskeho typu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na prípravu syrovej omáčky budete potrebovať:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g syra (napríklad Gorgonzola, niva alebo iný váš obľúbený syr)
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Marinovaná krkovička v syrovej omáčke
Postup prípravy:
- Očistíme krkovičku od nadbytočného tuku a nakrájame ju na rovnaké kocky.
- V mise pripravené na marinovanie zmiešame nasekaný cesnak s sójovou omáčkou, olivovým olejom, medom, horčicou, mletou sladkou paprikou, provensálskymi bylinkami, soľou a čiernym korením. Dobre premiešame, aby sme získali homogénnu zmes.
- Pripravené kúsky krkovičky vložíme do veľkej misky a zalejeme marinádou. Necháme marinovať aspoň hodinu v chladničke, ideálne však cez noc.
- Po marinaní predhrejeme gril na strednú teplotu. Krkovičku grilujeme z oboch strán, až pokým nie je dokonalo prepečená a mäso šťavnaté a jemné.
- Keď sa krkovička griluje, pripravíme syrovú omáčku. Na miernom ohni v hrnci rozpustíme syr, potom pridáme smotanu na šľahanie a jemne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Pridáme aj pretlačený cesnak a miešame, kým omáčka nezhustne.
- Hotovú omáčku servírujeme s grilovanou krkovičkou. Táto kombinácia vytvára jednu z najužitočnejších kombinácií.
- Podávať môžete aj s grilovanou zeleninou, zemiakovými hranolkami alebo čerstvým chlebom.
Prajem dobrú chuť!
2) Marinovaná krkovička so syrovou omáčkou
Ingrediencie:
Na marinádu:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- soľ podľa chuti
Na syrovú omáčku:
-
- 200 g syra (napríklad eidam alebo čedar)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 lyžica masla
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- soľ
- mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Trochu čerstvého petržlenu na dekoráciu (nepovinné)
Postup prípravy:
-
-
-
Marinovanie krkovičky:
- V miske skombinujte olivový olej, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, med, horčicu, sušený tymián, mleté čierne korenie a soľ.
- Krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrubé približne 2-3 cm.
- Plátky krkovičky ponorte do marinády a nechajte marenovať aspoň 2 hodiny (ideálne cez noc) v chladničke.
-
Pečenie krkovičky:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Marinovanú krkovičku položte na pekáč a pečte v predhriatej rúre asi 30-40 minút, až kým mäso nie je prepečené a zlatohnedé. Počas pečenia občas polievajte vlastnou šťavou.
-
Príprava syrovej omáčky:
- V menšom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo.
- Pridajte nasekaný cesnak a krátko ho opražte, kým sa nezmäkne.
- Znížte teplotu a zainvestujte smotanu na varenie. Dôkladne miešajte, aby sa smotana nezrazila.
- Postupne vmiešavajte nastrúhaný syr a miešajte, až kým sa úplne nerozpustí a omáčka nebude jemná.
- Ochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa úvahy.
-
Servírovanie:
- Po upečení vyberte krkovičku z rúry a nechajte chvíľu odpočívať.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s teplou syrovou omáčkou.
- Ozdobte čerstvým petržlénom (ak sa rozhodnete použiť) a podávajte s prílohou podľa vlastného uváženia (napríklad pečené zemiaky alebo zeleninový šalát).
-
-
Prajem dobrú chuť!