Medový koláč patrí medzi tradičné slovenské dezerty, ktoré sú obľúbené nielen na sviatky, ale aj pri rôznych príležitostiach. Jeho chuť je sladká a jemná, vďaka medu a koreniam, ktoré sú súčasťou receptúry. Ak chcete pripraviť tento lahodný koláč so šťavnatou plnkou, postupujte podľa nasledujúceho receptu:

Na cesto budete potrebovať:
– 300 g múky
– 150 g zmäknutého masla
– 1 vajce
– 100 g práškového cukru
– 1 ČL kypriaceho prášku
– 1 ČL mletej škorice
– 1 ČL mletej muškátového oriešku
– 2 PL medu

Na plnku:
– 200 g mletých orechov
– 150 g cukru
– 1 ČL mletej škorice
– 1 ČL mletej muškátového oriešku
– 1 PL medu
– 1 vajce

 

Medový koláč plnka

Postup:
1. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom a korením (škoricou a muškátovým orieškom).
2. Pridajte zmäknuté maslo, práškový cukor, vajce a med. Vypracujte hladké cesto.
3. Cesto rozvaľkajte a vložte do formy vyloženej papierom na pečenie.
4. Vymiešajte všetky suroviny na plnku a nanesiete na cesto.
5. Navrch položte pásiky cesta, aby vznikol krížik.
6. Na 180 °C pečte asi 25-30 minút, kým nebude koláč pekne zlatistý.

Hotový medový koláč nechajte vychladnúť a podávajte ho pokrájaný na štvorce. Skvelo chutí káve alebo čaju a určite poteší vašich blízkych aj hostí. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *