Medový krémeš s orechami je lahodný dezert, ktorý spája sladkú chuť medu a chrumkavosť orechov. Tu je jednoduchý recept, ako si ho pripraviť:
Ingrediencie:
- 1 balenie listového cesta
- 500 ml mlieka
- 4 žĺtky
- 100 g cukru
- 40 g múky
- 2 lyžice medu
- 100 g mletých orechov (napríklad vlašské alebo lieskové)
- 200 ml šľahačky na šľahanie
- čerstvé orechy alebo orechové kúsky na ozdobu
Medový krémeš s orechami
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Listové cesto rozvaľkajte na plech vyložený papierom na pečenie a upečte podľa návodu na obale, kým nie je zlatohnedé. Nechajte vychladnúť.
- Väčší hrniec zahrejte mlieko. V stredne veľkej mise zmiešajte žĺtky, cukor a múku, dokým nedostanete hladkú zmes.
- Postupne pridávajte horúce mlieko do žĺtkovej zmesi za stáleho miešania, aby sa zmes nezhrudkovala. Všetko vráťte do hrnca.
- Med pridajte do zmesi a za stáleho miešania varíme na miernom plameni, kým zmes nezhustne. Potom ju necháme vychladnúť.
- Mleté orechy pridajte do vychladenej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Šľahačku šľaháme do tuha a opatrne ju vmiešame do orechovej zmesi.
- Na vychladnuté listové cesto nanesieme orechový krém a pomocou lopatky ho rovnomerne rozotrieme.
- Dezert ozdobíme čerstvými orechmi alebo orechovými kúskami.
- Krémeš dáme do chladničky na niekoľko hodín, aby stuhol. Potom môžeme krájať a podávať.
Vychutnajte si tento dokonalý medový krémeš s orechmi ako sladkú lahôdku!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- 50 g práškového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 2-3 lyžice studenej vody
Na medový krém:
- 400 ml mlieka
- 200 g medu
- 3 žĺtky
- 40 g vanilkového pudingu (prášok)
- 100 g masla
Na orechovú vrstvu:
- 150 g vlašských orechov (nasekaných)
- 3 lyžice medu
- 50 g masla
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 g masla
Postup:
-
Príprava cesta:
- V mise zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a práškový cukor. Pridajte nakrájané maslo, žĺtok a studenú vodu. Vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabalte do fólie a nechajte ho odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút.
-
Pečenie cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik a preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečte približne 15-20 minút, kým nebude zlatisté. Nechajte vychladnúť.
-
Príprava medového krému:
- V hrnci ohrejte mlieko a med. V miske zmiešajte žĺtky a pudingový prášok s trochou studeného mlieka.
- Keď mlieko začne vrieť, pridajte zmes žĺtkov a pudingu a stále miešajte, kým sa zmes nezhustí. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí vmiešajte zmäknuté maslo a dobre vyšľahajte dohladka.
-
Orechová vrstva:
- Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nasekané orechy a med. Pražte na strednom ohni, kým orechy zjemnia a nasiaknu medom. Nechajte vychladnúť.
-
Skladanie dezertu:
- Na vychladnuté cesto naneste vrstvu medového krému, potom rozotrite orechovú zmes a nakoniec pridajte druhú vrstvu medového krému.
- Uložte druhý plech cesta na vrch a stlačte.
-
Príprava polevy:
- V malej miske roztopte čokoládu a maslo. Dobre premiešajte a polejte ňou vrch krémeša.
-
Chladenie:
- Nechajte dezert chladnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, aby sa chute prepojili.
-
Servírovanie:
- Po vychladnutí krémeš nakrájajte na porcie a podávajte.
Dobrú chuť!