Môžem robiť chlieb zo zmrazeného čerstvého dzoždia?

Čo so zmrazeným “čerstvým” drožím?
Veľa z Vás sa ma pýta, čo z droždím, ktoré ste si dali zamraziť do mrazničky.

 

Môžem robiť chlieb zo zmrazeného čerstvého dzoždia?

A ja veľmi rada pripravujem domáci chlebík. Milujem tú vôňu pečenia a prostredie pečenia. Sami viete, že aký je skvelý pocit toho teplého chleba po vybratí. Je to také dobré zadosť-učinennie, že som niečo malé dokázala. No často pripravím trocha viac drožia ako by som mala.

V chladničke vydží pár dní a čo potom.
Potom prichádza otázka, či môžem dať kysnuté droždie do mražničky a čo potom?

Moja odpoveď: 

  • áno kysnuté drožide môžete dať bez problémov do mražničky,
  • áno aj to droždie potom môžete použiť na ďalší chlieb.

No pozor si musíte dať na rozmrazovanie.
Ja ho rozmrazujem v teplom mlieku. Potom trocha nakysne a používam normálne ako klasickí nemrazené drožide. A je to.

 

Netreba sa toho báť. Dlho som pripravovala chlieb len z mrazeného drožida.
Vždy bol veľmi chutný a na rozidel od klasického nerozmrazeného sa vôbec nijako nelíšil.
Takže milé gazdinky nebojte sa experimentovať a skúšať nové veci.
Krásny deň vám prajem. Budem rada, ak tento článok zazdieľate na sociálnej sieti.

 

Áno, môžete robiť chlieb zo zmrazeného čerstvého droždia bez problémov. Droždie, ktoré ste si dali zamraziť do mrazničky, môžete použiť na ďalší chlieb. Pri rozmrazovaní droždia vám odporúčam ho rozmraziť v teplom mlieku.

Potom droždie trocha nakysne a môžete ho použiť normálne ako klasické nerozmrazené droždie. Vaš chlieb bude rovnako chutný ako s nerozmrazeným droždím. Nebojte sa experimentovať a skúšať nové veci.

 

2)

Nedávno som sa zamyslel nad tým, ako by som mohol využiť zmrazené čerstvé dzoždie (kysnuté cesto) na prípravu chleba. Mnoho ľudí si kladie otázku, či je možné využiť cesto, ktoré bolo predtým zmrazené, a aké sú jeho vlastnosti po rozmrazení.

Prvým krokom je rozmrazenie dzoždia. Najlepšie je nechať cesto rozmraziť pomaly v chladničke počas noci. Týmto spôsobom si zachováva svoju štruktúru a chuť. Ak nemáte toľko času, môžete cesto nechať na izbovej teplote, ale mali by ste ho chrániť pred priamym slnkom a teplom.

Po rozmrazení je dôležité cesto skontrolovať. Malo by byť stále pružné a dobre kynúť. Ak sa vám zdá, že nie je také nadýchane, môžete ho nechať ešte trošku vykysnúť, alebo ho jemne prepracovať a pridať trochu čerstvého droždia, aby ste zvýšili jeho aktívnosť.

Cesto sa potom dá formovať do požadovaného tvaru, či už ide o klasický bochník, žemle alebo iný druh pečiva. Po forme je potrebné cesto nechať ešte raz vykysnúť pred pečením, aby sa zvýšila jeho objem a textura. Pečením na správnej teplote (zvyčajne okolo 200-220 °C) dosiahnete chutný a nadýchaný chlieb, ktorý určite poteší vaše chuťové poháriky.

V konečnom dôsledku, ak máte doma zmrazené čerstvé dzoždí, určite ho môžete využiť na prípravu vynikajúceho chleba. Zmrazenie je skvelý spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť cesta, a ak dodržíte správne postupy, výsledkom bude lahodný a čerstvý chlieb, ktorý si užijete s rodinou a priateľmi.

Podobné príspevky

8 Komentárov

  1. Mia123 píše:

    Tento článok je skvelý! Nikdy som si nemyslela, že môžem použiť zmrazené droždie. Vždy som sa bála, že to nevyjde. Teraz sa už nebojím a určite to vyskúšam! Ďakujem za rady!

  2. RoboKuchár píše:

    Super článok! Veľmi ma potešilo, že môžem použiť aj zmrazené droždie. Dúfam, že môj chlieb bude taký chutný ako tvoj. Teším sa na pečenie a skúšanie nových receptov!

  3. ZuzkaPečie píše:

    Wow, nikdy by ma nenapadlo rozmraziť droždie v teplom mlieku! Určite to vyskúšam pri ďalšom pečení chleba. Ďakujem za tento úžasný tip a za povzbudenie experimentovať!

  4. JankoDrobček píše:

    Tento článok mi otvoril oči! Myslel som si, že zamrazenie droždia je zlé, ale teraz viem, že je to úplne v poriadku. Skvelé rady a povzbudenie pre všetkých kuchárov začatočníkov!

  5. SofiaKreatívna píše:

    Veľmi pekne napísané! Rada pečiem a zmrazené droždie mi doteraz neprišlo na rozum. Vďaka za praktické tipy a pozitívny prístup k experimentovaniu s receptami.

  6. MarekZázrak píše:

    Toto je presne to, čo som potreboval vedieť! Mám veľa zmrazeného droždia a chcel som ho využiť. Tvoje rady sú veľmi užitočné a inšpirujúce. Teším sa na pečenie chleba!

  7. LiliSlnko píše:

    ‘Ahoj, tento článok je fantastický! Nevedela som, že aj zamrazené droždie môže byť také účinné. Určite sa odvážim experimentovať s novými receptami po týchto radách!’

  8. PeťoFanúšik píše:

    ‘Skvelý príspevok! Nikdy som nemal odvahu použiť zmrazené droždie, ale teraz určite skúsim tvoje tipy na prípravu chleba. Ďakujem za motiváciu!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *