mrkvové muffiny bez vajec

Mrkvové muffiny predstavujú vynikajúcu alternatívu pre chutný a zdraviu prospešný dezert. Tento recept na muffiny bez vajec je veľmi jednoduchý, chutný a vhodný aj pre vegánov. Pozrime sa, ako ich zhotoviť.

Ingrediencie

  • 250 g nastrúhanej mrkvy
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g hnedého cukru (alebo podľa preferencií)
  • 1 balenie prášku do pečiva (približne 10 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška (voliteľné)
  • 100 ml rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kokosového)
  • 150 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového, sójového alebo ovseného)
  • 50 g vlašských orechov alebo rozín (voliteľné)

Príprava

1. Príprava surovín
  1. Predohrev rúry: Najskôr predhrejte rúru na 180 °C a vyložte plech na muffiny papierovými košíčkami.
  2. Nastrúhanie mrkvy: Mrkvu poriadne umyte, olúpte a na jemnom strúhadle nastrúhajte.
2. Zmiešanie suchých surovín
  1. V miske skombinujte hladkú múku, hnedý cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a muškátový oriešok. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suché zložky dôkladne spojili.
3. Zmiešanie mokrých zložiek
  1. V druhej miske spoľahnite rastlinný olej a rastlinné mlieko. Ak sa rozhodnete pridať orechy alebo roziny, urobte tak do tejto zmesi.
4. Spojenie zložiek
  1. K suchým zložkám pridajte nastrúhanú mrkvu a následne aj mokré zložky. Dobre premiešajte, no dávajte pozor, aby ste zmes neprešľahali. Miešajte len dovtedy, kým sa všetko nespojí.
5. Pečenie
  1. Zmes rovnomerne rozdeľte do pripravených košíčkov na muffiny a naplňte ich zhruba do 2/3. Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo až kým muffiny nebudú mať zlatistú farbu a špajdľa vpichnutá do stredu vyjde čistá.
6. Chladenie a podávanie
  1. Akonáhle sú muffiny upečené, vyberte ich z rúry a nechajte ich vychladnúť.sebou na desiatu. Môžete ich tiež ozdobiť polevou, ako je vegánsky krém alebo posypať ich práškovým cukrom.

    Tipy na obohatenie

    • Variabilita: Do týchto muffín môžete pridať aj iné prísady, ako sú strúhaný kokos, sušené ovocie alebo rôzne koreniny podľa vašich preferencií.
    • Zdravšia alternatíva: Môžete zameniť časť hladkej múky s celozrnnou, čo zvýši obsah vlákniny a nutričnej hodnoty.

    Na záver

    Mrkvové muffiny bez vajec predstavujú lahodný a zdravý dezert, ktorý si určite obľúbite. Ich príprava je jednoduchá a môžete ich prispôsobiť podľa svojich chutí. Odporúčame vyskúšať tento recept a užiť si skvelé muffiny, ktoré potešia vás aj vašich blízkych!

    Mrkvové muffiny bez vajec-2

    2) Mrkvové muffiny bez vajec

    Tieto mrkvové muffiny sú vynikajúcou voľbou, ak túžite po zdravej a chutnej alternatíve bez vajec. Ich príprava je veľmi jednoduchá a perfektne sa hodia ako raňajky či desiata. Poďme sa pozrieť na základný recept!

    Obrátený hruškový koláč

    Obrátený hruškový koláč

    Čítať viac »

    Ingrediencie

    • 2 šálky nastrúhanej mrkvy
    • 1 ½ šálky hladkej múky (možnosť bezlepkovej múky)
    • 1/2 šálky cukru (môžete použiť aj trstinový cukor či javorový sirup)
    • 1/2 šálky rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kokosového)
    • 1 šálka rastlinného mlieka (napr. mandľového, sójového alebo ovsenného)
    • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
    • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
    • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné, pre lepšiu chuť)
    • 1/4 čajovej lyžičky soli
    • Nasekané orechy (napr. vlašské alebo pekanové, voliteľné)
    • Hrozienka (voliteľné)

    Postup

    1. Predohrejte rúru: Rúru nastavte na 180 °C (350 °F). Pripravte si formu na muffiny, ktorú vymažte alebo použite papierové košíčky.
    2. Príprava suchej zmesi: V miske dobre premiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu (ak ich pridávate) a soľ.
    3. Príprava mokrej zmesi: V inej miske zmiešajte nastrúhanú mrkvu, rastlinné mlieko a olej. Ak používate cukor, pridajte ho tiež a dôkladne premiešajte.
    4. Spojovanie zmesí: Postupne pridávajte mokrú zmes do suchej, pričom miešajte len do spojenia ingrediencií. Nezmiešavajte príliš dlho, aby muffiny ostali nadýchané. Môžete pridať aj nasekané orechy a hrozienka.
    5. Naplnenie formy: Naplňte formu na muffiny zmesou približne do dvoch tretín výšky.
    6. Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nebudú pevné na dotyk a zlatisté. Na overenie môžete zvoliť špajdľu – ak vyjde suchá, muffiny sú hotové.
    7. Chladenie: Po upečení nechajte muffiny vo forme ochladnúť na niekoľko minút, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.

    Podávanie

    Mrkvové muffiny môžete podávať samostatne alebo s trochou rastlinného jogurtu. Sú ideálne na raňajky a väčšinou ich zoberiete so sebou aj na desiatu.

    do polovice. Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatisté a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.

    Obložené chlebíčky recept

    Obložené chlebíčky recept

    Čítať viac »

6. Ochladenie
  1. Po upečení nechajte muffiny vychladnúť v plechu asi 10 minút, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.

Tipy na zlepšenie

  • Muffiny môžete obohatiť o ďalšie prísady, ako sú kokosové chipsy alebo malé množstvo čokoládových lupienkov.
  • Uchovávajte ich v hermeticky uzavretej nádobe, aby si zachovali čerstvosť na niekoľko dní.

Dobrú chuť!pridať trochu vody alebo rastlinného mlieka. Naplňte formičky na muffiny do 2/3. Upečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo pokým muffiny nezískajú zlatistú farbu a špajdľa, ktorú vložíte do centra, nevyjde suchá.

6. Chladenie a servírovanie
  1. Po upečení vyberte muffiny z rúry a nechajte ich chvíľu vychladnúť v plechu, následne ich preneste na mriežku, aby sa schladili úplne.
  2. Muffiny môžete servírovať teplé alebo studené. Môžete ich ozdobiť krémom, ako je vegánsky, alebo posypať práškovým cukrom, ak máte chuť.

Tipy na vylepšenie

  • Variabilita: Do muffinov môžete pridať rôzne prísady, ako kokos, sušené ovocie alebo pestrejšie koreniny podľa preferencií.
  • Zdravšia verzia: Časť múky môžete nahradiť celozrnnou, čím zvýšite množstvo vlákniny a nutričnú hodnotu.

Záver

Mrkvové muffiny bez vajec a cukru predstavujú lahodný a zdravo vyzerajúci dezert, ktorý vás očarí. Príprava je jednoduchá a výsledok je chutný a uspokojujúci. Vyskúšajte tento recept, a vychutnajte si vynikajúce muffiny, ktoré potešia vás aj vašich blízkych!

Hlivový perkelt bez smotany

Hlivový perkelt bez smotany

Čítať viac »

Mrkvové muffiny bez vajec a múky-3

3) Mrkvové muffiny bez vajec a múky

Tieto mrkvové muffiny sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú múke a vajciam, ale túžia po chutnom a zdravom maškrtení. Namiesto klasickej múky použijeme alternatívne ingrediencie, ako sú mleté orechy a ovsené vločky. Tieto muffiny sú výživné, jednoduché na prípravu a nesmierne chutné!

Ingrediencie

  • 2 šálky nastrúhanej mrkvy
  • 1 šálka ovsených vločiek (dôkladne rozmixovaných na múku)
  • 1/2 šálky mletých orechov (napríklad vlašské alebo mandľové)
  • 1/2 šálky javorového sirupu (ale môžete použiť med, ak nemáte zábrany s vegánskym zložením)
  • 1/2 šálky rastlinného oleja (povedzme slnečnicového alebo kokosového)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné, pre skvelú chuť)
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
  • Hrozienka alebo iné sušené ovocie (voliteľné, na ozdobu)

Postup

  1. Predohrev rúry: Rúru nastavte na 180 °C (350 °F). Pripravte si plech na muffiny a vymažte ho alebo vložte papierové košíčky.
  2. Príprava ovsených vločiek: Ovsené vločky rozmixujte do jemnej konzistencie pomocou mixéra. Týmto spôsobom získate hladkú textúru, ktorá bude fungovať ako náhrada múky.
  3. Zmiešanie suchých ingrediencií: V strede veľkej misy skombinujte nastrúhanú mrkvu, ovsenú „múku“, mleté orechy, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu (ak ju pridávate) a soľ. Dobre premiešajte, aby sa všetky suché prísady spojili.
  4. Zmiešanie mokrých zložiek: V samostatnej miske zmiešajte rastlinný olej, javorový sirup (alebo med) a vanilkový extrakt, ak ho pridávate. Tieto zložky dôkladne premiešajte, aby sa dobre spojili.
  5. Spájanie zmesí: Skombinujte mokré zložky so suchými a dôkladne premiešajte, až kým sa všetko spoja. Ak sa zmes zdá byť príliš hustá, môžete pridať trocha vody alebo rastlinného mlieka.
    • Pridanie tekutiny: Pridajte trochu vody alebo rastlinného mlieka, aby bola zmes lepšie manipulovateľná.
    • Začlenenie hrozienok: Pokiaľ máte záujem, vmiešajte do zmesi hrozienka či iné sušené ovocie a jemne premiešajte.
    • Naplnenie formy: Zmes naplňte do formy na muffiny približne do dvoch tretín. Muffiny sa pri pečení zväčšia, preto je dôležité formu nepreplniť.
    • Pečenie: Muffiny pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým nezískajú zlatistú farbu a nie sú na dotyk pevné. Na overenie upečenosti použite špajdľu – ak vyjde čistá, sú muffiny pripravené.
    • Chladenie: Po vybratí muffínov z rúry ich nechajte na plechu vychladnúť približne 5 minút a následne ich preneste na chladiacu mriežku, aby úplne vychladli.

    Podávanie

    Tieto mrkvové muffiny bez vajec a múky sú výborné samostatne, no môžu sa tiež podávať s trochou jogurtu alebo ovocnej pasty. Sú skvelé na raňajky, desiatu alebo ako zdravý dezert.

    Tipy

    • Skladovanie: Muffiny uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke, aby zostali čerstvé. Môžete ich taktiež zamraziť a vyťahovať podľa potreby.
    • Prispôsobenie: Vyskúšajte pridať iné ingrediencie, ako sú chia semienka alebo slnečnicové semienka, pre Extra výživu a chuť.

    Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *