Hlivový perkelt bez smotany je tiež skvelá voľba čo pripraviť na obed. Ja nie vždy mám doma smotanu na varenie a alternatíva sa hľadá ťažko. Múka s mliekom nie je dobré riešenie. Preto recpety bez smotany som si obľúbila.
Na prípravu hlivového perkeltu bez smotany budete potrebovať nasledovné suroviny:
– 500 g hlivy
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice oleja
– soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 lyžica mletej papriky
– 1 lyžica hladkej múky
– 500 ml zeleninového vývaru
– 1 lyžica octu
Hlivový perkelt bez smotany
Postup:
1. Hlivy očistite a pokrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky.
2. Na rozohriatom oleji osmažte cibuľu a cesnak, kým nezmenia farbu.
3. Pridajte hlivy a za občasného miešania opražte na strednom ohni asi 10 minút.
4. Pridajte soľ, korenie, papriku a múku a dobre premiešajte.
5. Zalejte zeleninovým vývarom a nechajte zovrieť. Potom znížte teplotu a nechajte perkelt pomaly variť asi 20 minút.
6. Pred koncom pridajte ocot a dochuťte podľa chuti soľou a korením.
Perkelt podávajte teplý s prílohou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!