Mrkvový koláč s orechmi

Mrkvový koláč s orechmi.

Ingrediencie:

Pre cesto:

  • 2 väčšie vajcia
  • 1 šálka rastlinného oleja
  • 1 ½ šálky cukru
  • 2 šálky múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky soľ

Pre náplň:

  • 2 hrubšie mrkvy, nastrúhané
  • 1 šálka jemne nasekaných orechov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle)
  • ½ šálky hrozienok (najlepšie namočených)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého korenia (napr. klinček, muškátový oriešok)
  • Štipka soľ

 

Mrkvový koláč s orechmi

  1. Predhrejte rúru na 180°C a pripravte formu na pečenie (vyložte ju papierom na pečenie alebo ju vymažte olejom a vysypte múkou).
  2. V miske zmiešajte vajcia, olej a cukor. Šľahajte mixér na strednej rýchlosti, až kým zmes nezíde do hladka.
  3. Pridajte múku, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a soľ. Pomaly miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja do hladkej hmoty.
  4. Do cesta pridajte nastrúhané mrkvy, nasekané orechy, hrozienka, mletú škoricu, mleté korenie a štipku soli. Jemne premiešajte, aby sa všetko rovnomerne rozdelilo.
  5. Náplň z cesta vylejte do pripravenej formy a vyrovnajte povrch.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 40 – 50 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistú farbu a kým zubatými nožnicami vloženými do stredu koláča nevychádzajú suché.
  7. Po upečení nechajte koláč chvíľu vychladnúť v forme, potom ho preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  8. Pred podávaním môžete posypať povrch koláča práškovým cukrom, ak to želáte.

Tento chutný mrkvový koláč s orechmi je ideálnou sladkou dobrotou, ktorá kombinuje príjemnú chuť mrkvy so sladkosťou orechov a dochutením korením.

 

 

2)

Aby ste si mohli pripraviť lahodný mrkvový koláč s orechmi, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 300 g mrkvy
  • 200 g múky
  • 150 g cukru
  • 100 g vlašských orechov
  • 3 vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup prípravy mrkvového koláča

Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 °C. Zatiaľ čo sa rúra predhrevá, ošúpte a nastrúhajte mrkvu. Potom si pripravte veľkú misku, do ktorej pridajte vajcia, cukor a rastlinný olej. Všetky prísady dôkladne zmiešajte, kým nebude zmes hladká.

Ďalej pridajte nastrúhanú mrkvu, nasekané vlašské orechy a vanilkový extrakt. V inej miske si zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu. Tieto suché ingrediencie potom postupne zapracujte do mokrej zmesi, aby ste vytvorili hladké cesto.

Pečenie a servírovanie

Hotové cesto nalejte do vymastenej formy na pečenie a rovnomerne ho rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 30-35 minút, alebo kým nebude koláč zlatistý. Po upečení nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete pokrájať a podávať. Tento mrkvový koláč je skvelým dezertom na akúkoľvek oslavu alebo ako sladká pochúťka počas dňa.

Na záver, kto by si nechcel vychutnať tento chutný mrkvový koláč s orechmi? Určite skúste tento recept, je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší každého, kto má rád sladkosti!

Podobné príspevky

4 Komentáre

  1. Viktoria píše:

    chutná a trochu zdravšia alternatíva koláča

  2. Nemcova Dasa píše:

    Ďakujem za recept, určite vyskúšam! Vyzerá to veľmi chutne!

  3. Oldrich Kubanova píše:

    Milujem tento recept, skvelá chuť!

  4. Matus Ferjencikova píše:

    Tento koláč vždy pečiem na oslavy, všetci sa pochutnajú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *