Obrátený jablkový koláč

Obrátený jablkový koláč predstavuje jeden z tých lahodných dezertov, ktorý si získa náklonnosť každého nadšenca sladkostí. Jeho príprava je relatívne jednoduchá a výsledok skutočne zanechá dojem.

V tomto návode vám krok za krokom priblížim, ako si tento fantastický dezert vyrobiť. Pripravte si všetky potrebné suroviny, pohodlne sa usaďte a pustime sa do varenia!

Ingrediencie
Na jablkovú vrstvu:

  • 4 veľké jablká (ideálne kyslé, ako napríklad Granny Smith)
  • 100 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička škorice

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 100 g masla (zmäknutého pri izbovej teplote)
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

 

Obrátený jablkový koláč

Postup

Krok 1: Príprava jabĺk

Najskôr si pripravíme jablkovú vrstvu. Jablká si umyjeme, olúpeme a nakrájame na tenké plátky. V panvici roztopíme 100 g masla na strednom ohni, pridáme hnedý cukor a škoricu. Dobre premiešame a necháme zmes chvíľku na sporáku, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí karamel.

Následne do tejto karamelovej zmesi pridáme nakrájané jablká. Dobre premiešame a varíme 5 až 7 minút, kým jablká nezmäknú a nie sú pokryté karamelom. Potom ich preložíme do formy na pečenie s priemerom približne 24 cm. Rovnomerne ich rozmiestnime po dne formy a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 10 minút, aby sa ešte trochu zmäkli. Nakoniec vyberieme a necháme vychladnúť.

Krok 2: Príprava cesta

Kým sa jablká pečú, môžeme sa pustiť do prípravy cesta. V miske zmiešame hladkú múku, práškový cukor, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešame, aby sa všetky suché suroviny spojili.

Tuniaková pomazánka hamé

Tuniaková pomazánka hamé

Čítať viac »

V ďalšej miske si zmäknuté maslo vyšľaháme spolu s vajcami, mliekom a vanilkovým extraktom, až kým nezískame homogénnu zmes. Pridáme mokré ingrediencie do suchých a mixujeme, až kým nevznikne jednotné cesto. Toto by malo mať krémovú a hladkú konzistenciu.

Krok 3: Spojenie jabĺk a cesta

Keď sú jablká pripravené a cesto hotové, spojíme ich. Nalejeme cesto na upečené jablká a rovnomerne ho rozprestrieme po celej ploche. Uistíme sa, že jablká sú úplne zakryté.

Krok 4: Pečenie koláča

Formu s cestom vložíme do predhriatej rúry. Pečieme približne 35-40 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatohnedý a cesto je hotové (môžeme to skontrolovať špajdlou; ak na nej nezostanú žiadne zvyšky cesta, koláč je pripravený).

Krok 5: Podávanie

Po upečení vyberieme koláč z rúry a necháme ho vychladnúť asi 10 minút. Potom ho opatrne preklopíme na tanier, aby jablká vyšli navrch. Môžeme ho podávať buď teplý, alebo vychladený, podľa preferencií.

Obrátený jablkový koláč je skvelou voľbou ako dezert po nedeľnom obede alebo na oslavy. Môžeme ho ozdobiť šľahačkou, zmrzlinou alebo jednoducho posypať práškovým cukrom. Prajem vám dobrú chuť a príjemné pečenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

14 Komentárov

  1. Rufus Irena píše:

    Tento recept na obrátený jablkový koláč je úžasný! Mám rada sladké dezerty a tento znie naozaj chutne. Určite ho vyskúšam, pečenie sa mi darí.

  2. JablkovýGuru píše:

    Tento obrátený jablkový koláč vyzerá úžasne! Neviem sa dočkať, kedy ho vyskúšam. Kombinácia jabĺk a karamelu je skvelá. Určite pridám šľahačku na vrch, to bude lahôdka!

  3. KolacovyKral píše:

    Perfektný recept! Milujem jablkové koláče a tento vyzerá naozaj chutne. Určite ho spravím na víkendovú oslavu s rodinou. Ďakujem za návod!

  4. Radosť123 píše:

    Tento dezert ma úplne nadchol! Jablká s karamelom sú moja slabosť. Už sa teším, ako ho pripravím pre priateľov. Skvelý recept!

    1. PečenieLásky píše:

      Určite to bude skvelé! Karamel je vždy víťazná kombinácia s jablkami.

    2. ZlatéJabko píše:

      Súhlasím! Kto by odolal takému lahodnému dezertu?

  5. MňamKuchárka píše:

    Obrátený jablkový koláč je jednoducho úžasný! Vždy som mala rada sladké dezerty a tento si určite zaradím do svojho receptuáriku.

  6. KreatívnyŠéfkuchár píše:

    Znie to veľmi jednoducho a chutne! Pečenie ma baví a toto je presne ten typ dezertu, ktorý chcem vyskúšať. Dík za skvelý recept!

  7. _DezertovýFanúšik_ píše:

    „Tento koláč vyzerá fantasticky! Jablká a škorica sú perfektnou kombináciou na chladnejšie dni. Nezabudnem si ho pripraviť doma.“

  8. _PečiemeSpolu_ píše:

    „Wow, aký úžasný recept! Jablkový koláč milujem, určite sa pokúsim pripraviť ho podľa tvojho návodu.“

  9. _KolacovaRadost_ píše:

    „Jablkový koláč je môj obľúbený dezert! Toto vyzerá ako výborný spôsob, ako ho pripraviť doma so svojou rodinou.“

  10. JablkovýMág píše:

    Tento obrátený jablkový koláč vyzerá naozaj fantasticky! Už sa teším, ako ho pripravím pre rodinu. Jablká a karamel sú kombinácia, ktorú všetci milujeme. Určite si ho pochutíme s kopou šľahačky. Vďaka za skvelý recept! Je to naozaj jednoduché a výsledok určite stojí za to!

    1. PečenieSrdcom píše:

      Súhlasím s tebou, JablkovýMág! Tento koláč je výborným spôsobom, ako prekvapiť svojich blízkych. Jablká sú tak šťavnaté a karamel im dodáva jedinečnú chuť. Aj ja sa už neviem dočkať, kedy si ho upečiem na nedeľný obed. Prajem ti veľa šťastia pri pečení!

    2. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vašu nadšenú reakciu na recept! Teší ma, že sa vám obrátený jablkový koláč páči a že sa už tešíte na jeho prípravu pre rodinu. Kombinácia jabĺk a karamelu je naozaj výnimočná a dúfam, že si ho všetci pochutia s kopou šľahačky. Ak budete mať akékoľvek ďalšie otázky ohľadom receptu alebo prípravy, neváhajte sa pýtať. Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť!