Obrátený jablkový koláč podľa Kamily Magálovej predstavuje výnimočný dezert, ktorý dokonale kombinujú slodké a kyslé chute jabĺk s nadýchaným cestom. Tento návod na prípravu je inšpirovaný kulinárskou hviezdou Kamilou Magálovou, známej svojimi chutnými a ľahko realizovateľnými receptami.
Ak patríte k nadšencom jabĺk alebo sladkých pochúťok, tento obrátený koláč vás svojou chuťou zaručene osloví. Pripravte sa na výnimočný zážitok pre vaše chuťové poháriky!
Ingrediencie
Na realizáciu obrateného jablkového koláča potrebujete nasledujúce suroviny:
Na jablkovú vrstvu:
- 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslasté ako Granny Smith alebo Golden Delicious)
- 100 g hnedého cukru
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 ml slnečnicového oleja (alebo rozpusteného masla)
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
- Vanilkový extrakt podľa osobných preferencií
Obrátený jablkový koláč Kamily Magálovej
Postup
1. Príprava jabĺk
Na úvod dôkladne umyjeme jablká a odstránime ich šupku. Následne jablká rozpolíme na štvrtiny a vyberieme jadierka. Potom ich nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme hnedý cukor. Miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevytvorí karamel.
Pridaním škorice a citrónovej šťavy obohatíme chuť. Do karamelu vložíme pripravené plátky jabĺk a za občasného miešania ich dusíme približne 5-7 minút, aby jemne zmäkli. Potom jablkovú zmes premiestnime na dno formy na pečenie, ktorú sme predtým vymazali maslom.
2. Príprava cesta
V miske dobre premiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. V inej nádobe vyšľaháme vajcia a pridáme mlieko, olej a niekoľko kvapiek vanilkového extraktu. Všetko dôkladne zamiešame.
Nakoniec spojíme suché ingrediencie s mokrou zmesou a miešame, až kým nevznikne hladké cesto, ktoré vylejeme na jablkovú vrstvu v tortovej forme a rovnomerne roztiahneme.
3. Pečenie
Predhrejeme rúru na 175°C. Pečeme koláč približne 30-35 minút, alebo až do zlatista. Po upečení je dôležité nechať koláč chvíľu vychladnúť, aby sa cesto a jablká spojili. Potom opatrne vyberieme formu z rúry.
4. Servírovanie
Potom môžete obrátený koláč opatrne preklopiť na tanier. Na vrchu by mali byť krásne usporiadané jablká s karamelovou omáčkou. Koláč môžeme podávať teplý aj studený, skvele se hodí so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Tipy a triky
- Odporúčame experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk. Rozdielne typy prinášajú rôzne chuťové nuansy, nebojte sa kombinovať.
- Pridajte do cesta orechy (napr. vlašské alebo pekanové) pre chrunchy textúru.
- Ak preferujete korenisté chute, pridajte muškátový oriešok alebo zázvor.
Tento obratený jablkový koláč je nielen jednoduchý na realizáciu, ale aj neuveriteľne chutný. Je perfektný na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak ako sladká bodka po jedle. Vyhrajte si s pečením a neskôr si vychutnajte výsledok! Bon appétit!