Obráteny jablkový koláč Kamily Magálovej

Obrátený jablkový koláč podľa Kamily Magálovej predstavuje výnimočný dezert, ktorý dokonale kombinujú slodké a kyslé chute jabĺk s nadýchaným cestom. Tento návod na prípravu je inšpirovaný kulinárskou hviezdou Kamilou Magálovou, známej svojimi chutnými a ľahko realizovateľnými receptami.

Ak patríte k nadšencom jabĺk alebo sladkých pochúťok, tento obrátený koláč vás svojou chuťou zaručene osloví. Pripravte sa na výnimočný zážitok pre vaše chuťové poháriky!

Ingrediencie

Na realizáciu obrateného jablkového koláča potrebujete nasledujúce suroviny:

Na jablkovú vrstvu:

  • 4-5 stredne veľkých jabĺk (najlepšie kyslasté ako Granny Smith alebo Golden Delicious)
  • 100 g hnedého cukru
  • 50 g masla
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml slnečnicového oleja (alebo rozpusteného masla)
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • Vanilkový extrakt podľa osobných preferencií

 

Obrátený jablkový koláč Kamily Magálovej

Postup

1. Príprava jabĺk

Na úvod dôkladne umyjeme jablká a odstránime ich šupku. Následne jablká rozpolíme na štvrtiny a vyberieme jadierka. Potom ich nakrájame na tenké plátky. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme hnedý cukor. Miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevytvorí karamel.

Pridaním škorice a citrónovej šťavy obohatíme chuť. Do karamelu vložíme pripravené plátky jabĺk a za občasného miešania ich dusíme približne 5-7 minút, aby jemne zmäkli. Potom jablkovú zmes premiestnime na dno formy na pečenie, ktorú sme predtým vymazali maslom.

Ostrokyslá polievka – kalórie

Ostrokyslá polievka – kalórie

Čítať viac »

2. Príprava cesta

V miske dobre premiešame suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, cukor a štipku soli. V inej nádobe vyšľaháme vajcia a pridáme mlieko, olej a niekoľko kvapiek vanilkového extraktu. Všetko dôkladne zamiešame.

Nakoniec spojíme suché ingrediencie s mokrou zmesou a miešame, až kým nevznikne hladké cesto, ktoré vylejeme na jablkovú vrstvu v tortovej forme a rovnomerne roztiahneme.

3. Pečenie

Predhrejeme rúru na 175°C. Pečeme koláč približne 30-35 minút, alebo až do zlatista. Po upečení je dôležité nechať koláč chvíľu vychladnúť, aby sa cesto a jablká spojili. Potom opatrne vyberieme formu z rúry.

4. Servírovanie

Potom môžete obrátený koláč opatrne preklopiť na tanier. Na vrchu by mali byť krásne usporiadané jablká s karamelovou omáčkou. Koláč môžeme podávať teplý aj studený, skvele se hodí so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Tipy a triky

  • Odporúčame experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk. Rozdielne typy prinášajú rôzne chuťové nuansy, nebojte sa kombinovať.
  • Pridajte do cesta orechy (napr. vlašské alebo pekanové) pre chrunchy textúru.
  • Ak preferujete korenisté chute, pridajte muškátový oriešok alebo zázvor.

Tento obratený jablkový koláč je nielen jednoduchý na realizáciu, ale aj neuveriteľne chutný. Je perfektný na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak ako sladká bodka po jedle. Vyhrajte si s pečením a neskôr si vychutnajte výsledok! Bon appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Izabela Kolarova píše:

    Výborný recept! Koláč sa mi podaril na prvýkrát a bol vynikajúci!

  2. Kovacova Andrea píše:

    Ďakujem za skvelý recept. Už sa teším, kým si ho vyskúšam.

  3. Daniela15 píše:

    Dúfam, že aj mne bude chutiť ako Vám. Neviem sa dočkať, kým ho budem mať hotového.

  4. JablkovýGuru píše:

    Tento recept na obrátený jablkový koláč je jednoducho skvelý! Milujem kombináciu sladkých a kyslých jabĺk. Kamilin štýl varenia je pre mňa inšpiráciou! Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave, všetci budú nadšení!

    1. PečenieRadosť píše:

      Súhlasím! Jablká s karamelom sú naozaj lahodné. Teším sa, že sa o tento recept podelila!

  5. SladkýObed píše:

    Wow, ten obrátený koláč vyzerá úžasne! Jablká a škorica sú perfektná kombinácia. Určite ho skúsim upiecť tento víkend!

  6. Jabĺčko123 píše:

    Tento obrátený jablkový koláč vyzerá úžasne! Milujem recepty od Kamily Magálovej, sú vždy také chutné a jednoduché. Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam doma. Jablká sú moje obľúbené ovocie a tento dezert sa mi zdá ako skvelý spôsob, ako si ich vychutnať. Určite ho odporúčam každému, kto má rád sladké a kyslé chute! Fantázia na tanieri!

    1. PečenieLáska píše:

      Súhlasím! Jablká sú naozaj skvelé a tento recept je presne to, čo potrebujem na víkend. Kamiline recepty nikdy nesklamú! Musím si nakúpiť ingrediencie a hneď sa do toho pustiť. Ďakujem za inšpiráciu!

    2. SladkýKuchár píše:

      Ja som tento koláč už robil a bol fantastický! Kombinácia jabĺk s karamelom je skvelá, cesto bolo nadýchané a voňavé. Odporúčam pridať trochu orechov pre extra chrumkavosť. Určite si ho zopakujem čoskoro!

    3. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vašu nadšenú reakciu na tento recept od Kamily Magálovej! Rovnako ako vy, aj my sme nadšení z tohto obráteného jablkového koláča a sme radi, že vám recept prichystal radosť. Veríme, že si ho aj vy skvelo vychutnáte doma. Ak budete mať akékoľvek otázky pri príprave, neváhajte nás kontaktovať. Prajeme vám dobrú chuť!