Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom je skvelý dezert, ktorý spojí jemnosť jablkového ovocia s lahodným krémom. Tento koláč je ideálnou voľbou na nedeľný obed, ako aj na rodinné oslavy či stretnutia s priateľmi.
Jeho príprava je jednoduchá a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Pripravte sa na úžasnú kombináciu chutí, ktorú si zamilujete!
Ingrediencie
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
- 100 ml mlieka
Na náplň:
- 4-5 kyslých jabĺk (napr. Granny Smith)
- 150 g cukru
- 100 g masla
- 1 balenie zlatého klasu (40 g)
- 500 ml vody
Postup
- Príprava jabĺk: Jablká umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. V panvici na strednom ohni rozpustite 100 g masla s 150 g cukru a pridajte jablká. Smažte ich asi 5-7 minút, kým nezmäknú. Keď sú jablká hotové, preložte ich na dno vymastenej tortovej formy.
- Príprava zlatého klasu: V hrnci priveďte vodu k varu a postupne pridávajte zlatý klas zmiešaný s troškou vody, aby sa nevytvorili hrčky. Majte stále na očiach, aby sa nepripálil. Po varení ho odstavte.
- Cesto: V miske zmiešajte maslo a cukor, kým nevznikne krémová zmes. Pridajte vajcia a pokračujte v šľahaní. Do tejto zmesi pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ. Nakoniec odporúčame pridať mlieko, aby cesto malo hladkú konzistenciu.
- Zloženie koláča: Na uvarené jablká nalejte zlatý klas a rovnomerne ho rozotrite. Na to potom opatrne naneste cesto a vyrovnajte ho.
- Pečenie: Predhriate rúry na 180 °C a pečte približne 30-35 minút, alebo do zlatista. Koláč je hotový, keď je cesto pevné a na povrchu zlatisté.
- Servírovanie: Nechajte koláč chvíľu vychladnúť, potom ho otočte na tanier, aby boli jablká hore. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať so šľahačkou.
Záver
Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom je nielen chutný, ale aj vizuálne atraktívny. Jeho jemné jabĺčka a lahodný krém dodajú každému sústu osviežujúci nádych.
Buďte si istí, že tento koláč sa stane obľúbeným kúskom vo vašej domácnosti. Prajeme vám dobrú chuť a nezabudnite sa s nami podeliť o svoje skúsenosti pri pečení!
2) Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom
Ingrediencie
Na jablkovú vrstvu:
- 4 veľké jablká (najlepšie kyslejšie odrody ako Granny Smith)
- 100 g hnedej cukru
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička škorice (podľa chuti)
Na cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balenie zlatého klas
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 ml rastlinného oleja
- Štipka soli
- Vanilkový cukor (podľa chuti)
Postup
- Príprava jablkovej vrstvy:
- Jablká olúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na mesiačiky. Na panvici rozpustite maslo, pridajte jablká, hnedý cukor a škoricu. Smažte na strednej teplote, kým jablká nezmäknú a nezačnú sa karamelizovať (približne 5-7 minút). Potom ich rovnomerne rozložte na dno formy na pečenie a nechajte vychladnúť.
- Príprava cesta:
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, kryštálový cukor, zlatý klas a štipku soli. V druhej miske vyšľahajte vajcia, mlieko, olej a vanilkový cukor. Mokré ingrediencie postupne pridávajte k suchým a dôkladne premiešajte, aby sa vytvorilo hladké cesto.
- Zloženie koláča:
- Cesto opatrne nalejte na jablkovú vrstvu vo forme a rozotrite ho rovnomerne. Uistite sa, že jablká sú zakryté cestom.
- Pečenie:
- Predhriaty rúru nastavte na 180 °C a pečte koláč približne 30-35 minút, alebo pokiaľ sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov formy a nie je zlatisté.
- Chladenie a servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme asi 10 minút. Potom opatrne preklopte na tanier. Koláč môžete podávať teplý alebo vychladený, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo šľahačkou.
Záver
Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom je skvelým spôsobom, ako si vychutnať sezónne jablká a dopriať si niečo sladké. Jeho jemná krémová textúra a lahodná kombinácia chutí určite osloví vašu rodinu a priateľov.
Vyskúšajte tento recept a doprajte si kúsok koláča, ktorý prinesie do vašej kuchyne pohodu a radosť! Bon appétit!
3) Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom
Jablká sú jedným z najobľúbenejších ovocí, ktoré sa skvele hodí do rôznych dezertov. Dnes sa naučíme pripravovať obrátený jablkový koláč so zlatým klasom, ktorý očarí svojou vláčnosťou a jemnosťou.
Tento lahodný koláč je ideálny na nedeľný rodinný obed alebo ako sladká bodka po večeri s priateľmi. S jednoduchými ingredienciami a postupom si ho zvládne pripraviť každý. Poďme sa do toho pustiť!
Ingrediencie
Na cesto:
- 4 stredné jablká
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka
- 150 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
- 50 ml oleja
Na zlatý klas:
- 1 balenie Zlatého klasu (pripravte podľa návodu)
- 500 ml mlieka
- 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 vanilkový cukor (voliteľne)
Postup
- Príprava jablčnej vrstvy: Jablká umyte, zbavte šupky a nakrájajte na plátky. Vo veľkej panvici ohrejte 2 lyžice cukru a povznikajte na karamel. Následne do karamelu pridajte jablkové plátky a krátko ich orestujte, aby sa zjemnili. Rozložte ich na dno vymastenej formy na pečenie.
- Príprava zlatého klasu: V hrnci zohrejte 500 ml mlieka a do horúceho mlieka pridajte Zlatý klas podľa pokynov na obale. Za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Pridajte cukor a vanilkový cukor, ak používate. Túto zmes rovnomerne vylejte na jablká.
- Cesto: V miske zmiešajte vajcia, olej a zvyšný cukor. Pridajte mlieko a dobre premiešajte. Postupne pridajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Zmes dôkladne premiešajte, kým nebude hladká.
- Pečenie: Cesto vylejte na jablkovú vrstvu a uhlabte ho. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30-35 minút, alebo kým cesto nezdvihne a nezíská zlatistú farbu.
- Chladenie a servírovanie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme asi 10 minút. Následne ho obratte na tanier a nechajte úplne vychladnúť.
Záver
Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom je jednoduchý, ale veľmi chutný dezert, ktorý osloví nielen milovníkov jablkových sladkostí. Jeho neodolateľná kombinácia jabĺk a vanilkovej krémovej náplne vytvára dokonalú harmóniu chutí a textúr.
Nezabudnite podávať tento koláč s kopčekom šľahačky alebo zmrzlinou, aby bol váš zážitok ešte príjemnejší. Dobrú chuť!
4) Obrátený jablkový koláč so zlatým klasom
Ingrediencie
Na prípravu jablkovej vrstvy:
- 4-5 väčších jabĺk (najlepšie kyslejšie odrody, ako sú Granny Smith)
- 100 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 balenie (10 g) prášku do pečiva
- 1 balenie (40 g) zlatého klasu
- 2 vajíčka
- 150 ml mlieka
- 100 ml oleja
- Štipka soli
Postup
- Príprava jabĺk: Jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V panvici rozpustíme maslo a pridáme hnedý cukor a škoricu. Na strednej teplote zahrejeme, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne karamelizovať. Potom pridáme nakrájané jablká a dôkladne premiešame. Odstavíme z plameňa.
- Príprava cesta: V mise zmiešame hladkú múku, kryštálový cukor, prášok do pečiva, zlatý klas a soľ. V druhej miske rozšľaháme vajíčka s mliekom a olejom. Postupne pridávame mokré ingrediencie do suchých a miešame, až vznikne hladké cesto.
- Spojenie vrstiev: Na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (s priemerom cca 26 cm) rovnomerne rozprestrieme karamelizované jablká. Na jablká opatrne nalievame pripravené cesto.
- Pečenie: Koláč pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a cesto nie je uvarené (overíme špajdlou – mal by byť suchý).
- Dokončenie: Po upečení necháme koláč niekoľko minút vychladnúť a potom ho opatrne vyklopíme na tanier, aby sa jablká dostali na vrch.
Prečo si pripraviť obrátený jablkový koláč so zlatým klasom?
- Jednoduchá príprava: Tento koláč je relatívne jednoduchý na prípravu a nevyžaduje zložité techniky. To ho robí skvelou voľbou aj pre začiatočníkov.
- Vynikajúca chuť: Kombinácia sladkých jabĺk a vanilky zlatého klasu vytvára výnimočne lahodnú chuť, ktorá nadchne nielen milovníkov ovocných dezertov.
- Pohodlné servírovanie: Obrátený koláč sa ľahko servíruje a vyzerá veľmi atraktívne. Stačí ho len obrátiť na tanier a máte krásne servírovaný dezert.
- Variabilita: Môžete experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk a korením, ako je škorica alebo muškátový oriešok, čo umožňuje prispôsobiť koláč podľa vlastných chutí. A tie jablká sú delikátne. 🙂
- Obľúbený dezert: Tento koláč si obľúbia deti aj dospelí, čo ho robí ideálnym na oslavy alebo rodinné stretnutia.
- Sezónnosť: Jablká sú dostupné počas celého roka, a preto si môžete tento koláč pripraviť kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké.
Pripravte si obrátený jablkový koláč so zlatým klasom a potešte seba a svojich blízkych lahodným dezertom!
Recept na obrátený jablkový koláč so zlatým klasom je veľmi detailný a jasne popísaný. Určite ho vyskúšam, vyzerá veľmi chutne a jednoducho!