obvareny bocik

 

Obvarený bôčik predstavuje tradičnú slovenskú delikatesu, ktorá mnohým z nás evokuje pocit domova a rodinných osláv. Tento recept sa zvyčajne spája s chuťou a arómou Vianoc, avšak jeho príprava a konzumácia nie sú výlučne viazané na jedno ročné obdobie.

Bôčik je mimoriadne šťavnaté a voňavé mäso, ktoré má rôzne varianty prípravy. Dnes si predstavíme tri odlišné recepty založené na obvarenom bôčiku – od jeho klasického využitia v polievkach až po pečené alternatívy a variácie s marinádou.

Pripravte sa na to, že ochutnáte jednoduché, avšak veľmi chutné jedlá, ktoré oživia váš jedálniček a poskytnú vám nezabudnuteľné kulinárske zážitky.

1) Tradičný obvarený bôčik

Ingrediencie:

  • 1 kg bôčika
  • 2 litry vody
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrniek čierneho korenia
  • 5 zrniek nového korenia
  • 1 cibuľa
  • Soľ podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)

Príprava:

  1. Príprava bôčika. Bôčik dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Je dôležité zvoliť kvalitný bôčik s optimálnym množstvom tuku pre dosiahnutie šťavnatého a voňavého výsledku.
  2. Varíme. V hlbokej nádobe zohrejte vodu a pridajte cibuľu rozdelenú na polovicu, bobkové listy, čierne a nové korenie, soľ a prípadne aj cesnak. Všetko dôkladne premiešajte a následne vložte bôčik.
  3. Obvarenie. Bôčik varte na strednom plameni približne 1,5 až 2 hodiny. Občas ho otočte, aby sa varil rovnomerne. Poznáte ho, keď je mäkký a vidlicou sa dá ľahko prepichnúť.
  4. Chladenie a servírovanie. Po uvarení bôčik vyberte z hrnca a nechajte ho vychladnúť na doske. Nakrájajte ho na tenké plátky a podávajte s chrenom, horčicou alebo kyslou kapustou. Môžete ho taktiež pridať do šalátov alebo sendvičov.

Obvarený bôčik na bylinkách-2

2) Obvarený bôčik na bylinkách

Ingrediencie:

Tuniakova pomazánka s tvarohom

Tuniakova pomazánka s tvarohom

Čítať viac »

  • 1 kg bôčika
  • 2 litry vody
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • 1 čajová lyžička rozmarínu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava:

  1. Príprava bôčika. Bôčik dôkladne umyte a osušte. Cibuľu rozkrájajte na štvrtiny a cesnak na drobno.
  2. Varíme. V hrnci zohrejte vodu a pridajte cibuľu, cesnak, bobkové listy, tymián, rozmarín, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a vložte bôčik.
  3. Obvarenie. Bôčik varte na nízkej teplote približne 2 hodiny. Po obvarení ho vyberte a nechajte vychladnúť.
  4. Podávanie. Bôčik nakrájajte na tenké plátky. Môžete ho servírovať s čerstvým chlebom, horčicou alebo ho pridať do šalátov. Bylinky mu dodajú aromatický nádych.

Bôčik s marinádou-3

3) Bôčik s marinádou

Ingrediencie:

  • 1 kg obvareného bôčika
  • 100 ml sójovej omáčky
  • 50 ml medu
  • 50 ml jablčného octu
  • 3 strúčiky mletého cesnaku
  • 1 čajová lyžička zázvoru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava:

  1. Príprava marinády. V miske zmiešajte sójovú omáčku, med, jablčný ocot, cesnak a zázvor. Pridajte soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti a dobre premiešajte.
  2. Marinovanie bôčika. Obvarený bôčik nakrájajte na plátky a vložte do misky s marinádou. Nechajte marinovať minimálne 1 hodinu, ideálne cez noc.
  3. Pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Plátky bôčika položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 20-30 minút, kým nezhnednú a nestanú sa chrumkavými.
  4. Podávanie. Bôčik podávajte s ryžou, zeleninou alebo jačmeňom. Tento variant bôčika sa hodí aj na grilovanie a určite nadchne vašich hostí.

Záver

Obvarený bôčik, či už ako samostatné jedlo alebo súčasť iných kulinárskych kreácií, sa môže stať fantastickou súčasťou vášho jedálnička.

Rôzne metódy prípravy zabezpečia, že si každý nájde svoj obľúbený spôsob, ako si užiť túto špecialitu. Dúfam, že si vychutnáte jeho prípravu a prinesiete svojej rodine a priateľom nezabudnuteľný kulinársky zážitok!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Jeden komentár

  1. JasnýDeň píše:

    Tento článok ma veľmi potešil! Je skvelé vidieť, ako sa veci zlepšujú a ako pozitívne správy ovplyvňujú našu náladu. Myslím si, že by sme mali viac zdieľať takéto príbehy. Určite sa vrátim pre ďalšie inšpirácie!