Ak máte záujem o prípravu omáčky k bravčovej panenke, tu je jednoduchý návod:
Složení:
- 500 g bravčovej panenky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa preferencií
Omáčka k bravčovej panenke
Postup:
- Bravčovú panenku nakrájajte na tenké plátky a opečte na rozohriatej panvici so soľou a korením, kým nezhnedne a nezíska krásnu zlatohnedú farbu. Potom ju položte na tanier a prikryte fóliou, aby ostala teplá.
- Na tej istej pánvi nalejte olej a osmažte nasekanú cibuľu s cesnakom, až kým nebude cibuľa priehľadná.
- Do panvice pridajte múku a pri neustálom miešaní ju osmahnite, kým nezíska zlatohnedý vzhľad. Týmto spôsobom sa vylepší chuť a omáčka sa zahustí.
- Postupne pridávajte vývar a smotanu na varenie a neprestávajte miešať, kým omáčka nezhustne a nadobudne hladkú konzistenciu. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte ešte troška vývaru.
- Do omáčky vložte opečenú bravčovú panenku a nechajte ju pár minút prehriať v omáčke.
- Podávajte s cestovinami, zemiakovými hranolkami alebo ryžou.
Verím, že vám tento recept pomôže pripraví skvelú omáčku k bravčovej panenke! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2) Omáčka na bravčovú panenku
Ingrediencie:
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml bieleho vína
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1 PL horčice
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL čerstvého tymiánu (alebo 0,5 ČL sušeného)
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 50 g syra (parmezán alebo iný tvrdý syr – voliteľné)
Postup:
-
Príprava základu: Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak, a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nebude sklovitá (približne 3-4 minúty).
-
Pridanie vína: Následne nalievajte biele víno a nechajte ho variť približne 2-3 minúty, aby sa alkohol vyparil a omáčka sa zahustila.
-
Smotana a ochutenie: Zmes potom znížte na slabší plameň a pridajte smotanu na varenie, horčicu, tymián, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte a nechajte trochu povariť (asi 5-7 minút), aby sa chute spojili a omáčka sa zahustila.
-
Citrónová šťava a syr: Na záver pridajte citrónovú šťavu a ak chcete, môžete do omáčky pridať aj nastrúhaný syr. Premiešajte, kým sa syr roztopí a dobre sa spojí s omáčkou.
-
Podávanie: Omáčku servírujte teplú priamo na upečenú alebo grilovanú bravčovú panenku. Môžete ju ozdobiť čerstvými bylinkami.
Tip:
Omáčku môžete kombinovať aj s prílohou ako sú zemiaky, ryža alebo sezónna zelenina. Prajem vám dobrú chuť!