Tu je jednoduchý recept na úžasné dolky, lievance:
Prísady:
- 250 g pšeničnej múky
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 vajíčko
- 250 ml mlieka
- 2 polievkové lyžice rozotreného masla
- 1 balíček vanilkového cukru
- olej na vyprážanie
- príloha podľa chuti (napr. jogurt, javorový sirup, ovocie, atď.)
Úžasné dolky, fotorecept na lievance
Úžasné dolky, lievance
- V miske skombinujte múku, cukor a soľ.
- V menšej miske rozšľahajte vajce a následne ho vmiešajte do suchej zmesi.
- Pridajte mlieko a roztopené maslo a dôkladne premiešajte, až kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
- Do zmesi pridajte vanilkový cukor a znova premiešajte.
- V hlbokom hrnci zohrejte olej na stredne vysokej teplote.
- Pomocou polievkovej lyžice naberajte cesto a pomaly ho nalejte do horúceho oleja. Ak máte záujem o väčšie dolky, môžete použiť väčšiu lyžicu.
- Smažte dolky z oboch strán, až kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Vyberte ich z oleja a nechajte na papierovej utierke, aby sa odsali prebytočný olej.
- Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu. Môžete ich posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čokoládovou polevou.
Verím, že vám tento recept pomôže pri príprave lahodných dolkov, lievancov!
2) Parádne dolky, lievance
Ingrediencie:
- 200 g pšeničnej múky
- 2 vajíčka
- 200 ml mlieka
- 50 g cukru (prípadne trstinového)
- 1 prášok do pečiva (okolo 10 g)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru (alebo vanilkového extraktu)
- 50 g roztopeného masla (plus trocha na pečenie)
- Ovocie na servírovanie (napr. čučoriedky, jahody, banány)
- Med alebo javorový sirup na polievanie
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cesta: V miske dôkladne premiešajte múku, prášok do pečiva, cukor, vanilkový cukor a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s mliekom a roztopeným maslom.
-
Spojenie ingrediencií: Postupne pridávajte tekuté ingrediencie do suchej zmesi. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka.
-
Pečenie lievancov: Na panvici rozpáľte malé množstvo masla na strednej teplote. Nalejte na panvicu zmes podľa veľkosti, aké chcete mať dolky (napríklad 1/4 šálky). Opekajte prísne 2-3 minúty na každej strane, alebo kým sa na vrchu nezačnú tvoriť bublinky a dolky nie sú zlatisté.
-
Podávanie: Lievance podávajte teplé. Ozdobte ich čerstvým ovocím, pokvapkajte medom alebo javorovým sirupom a posypte práškovým cukrom, ak to máte radi.
-
Užite si: Servírujte dolky na tanieri, môžete pridávať rôzne chute a ovocie podľa vašich preferencií. Skvele sú aj s jogurtom alebo tvarohom.
Dobrú chuť!