Ak máte radi pečené kurča s plnkou, tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže pomôcť:
Ingrediencie:
- 1 celé kurča (približne 2 kg)
- 2 cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice masla
- 200 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 1 vajce
- 1 a pol šálky suchého chleba alebo jednoho starého rožku, namočeného v mlieku a potom vyžmýkaného
- 1 šálka nakrájaných hubiek (napríklad šampiňónov)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na potretie kurčaťa
- Vývar alebo voda na podlievanie
Pečená plnka ku kurčaťu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte mleté mäso a vajce a miešajte, kým sa mäso nesfárbi.
- Pridajte nakrájané huby a vyprážajte ďalších pár minút. Ochutnajte soľou a korením.
- Vyberte všetky kosti z kurčacieho mäsa, aby ste vytvorili priestor pre plnku. Ak neviete, ako na to, môže vám s tým pomôcť váš mäsiar.
- Plním mäso naplňte smotanou, zaviažte spolu drátkom alebo prikryte zuby. Mäso si šťastne dobre potrite soľou a korením z oboch strán, položte ho do hlbokého pekáča.
- Mäso podlejte vývarom alebo vodou, zakryte a vložte do rúry.
- Pečte prikryté asi 1,5 – 2 hodiny, občasné kontrolovanie a podlievanie tekutinou.
- Po upečení odstráňte pokrievku a pečte ešte asi 30 minút, aby sa vytvorila zlatistá a krehká kôrka.
- Kurča skráste z rúry, nechajte ho odpočinúť pár minút a potom ho nakrájajte na porcie.
Je to skvelé jedlo na obed alebo večeru, môžete ho podávať s prílohou ako je zemiaková kaša, ryža alebo pečené zemiaky. Dobrú chuť!