Ak máte radi pečené kurča s plnkou, tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže pomôcť:
Ingrediencie:
- 1 celé kurča (približne 2 kg)
- 2 cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice masla
- 200 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 1 vajce
- 1 a pol šálky suchého chleba alebo jednoho starého rožku, namočeného v mlieku a potom vyžmýkaného
- 1 šálka nakrájaných hubiek (napríklad šampiňónov)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na potretie kurčaťa
- Vývar alebo voda na podlievanie
Pečená plnka ku kurčaťu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte mleté mäso a vajce a miešajte, kým sa mäso nesfárbi.
- Pridajte nakrájané huby a vyprážajte ďalších pár minút. Ochutnajte soľou a korením.
- Vyberte všetky kosti z kurčacieho mäsa, aby ste vytvorili priestor pre plnku. Ak neviete, ako na to, môže vám s tým pomôcť váš mäsiar.
- Plním mäso naplňte smotanou, zaviažte spolu drátkom alebo prikryte zuby. Mäso si šťastne dobre potrite soľou a korením z oboch strán, položte ho do hlbokého pekáča.
- Mäso podlejte vývarom alebo vodou, zakryte a vložte do rúry.
- Pečte prikryté asi 1,5 – 2 hodiny, občasné kontrolovanie a podlievanie tekutinou.
- Po upečení odstráňte pokrievku a pečte ešte asi 30 minút, aby sa vytvorila zlatistá a krehká kôrka.
- Kurča skráste z rúry, nechajte ho odpočinúť pár minút a potom ho nakrájajte na porcie.
Je to skvelé jedlo na obed alebo večeru, môžete ho podávať s prílohou ako je zemiaková kaša, ryža alebo pečené zemiaky. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g starého chleba (bieleho alebo celozrnného)
- 150 g slaniny (najemno nakrájanej)
- 1 veľká cibuľa (najemno nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 mrkva (najemno nastrúhaná)
- 100 g hub (čerstvých alebo sušených)
- 2 vajcia
- 200 ml kuracieho vývaru
- 1 ČL sušenej majoránky
- 1 ČL sušenej bazalky
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Petržlenová vňať (nasekaná, na ozdobu)
- Olivový olej (na praženie)
Postup:
-
Príprava chleba: Starý chlieb nakrájajte na malé kocky a nechajte ho na vzduchu uschnúť, alebo ho vložte do predhriatej rúry na 5-10 minút, aby sa vysušil a získal chrumkavosť.
-
Praženie ingrediencií: Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte na strednom ohni, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridajte cibuľu a cesnak a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie zeleniny: Do panvice pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané huby. Všetko spolu opekajte ešte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne a neuvoľní svoje chute.
-
Zmiešanie plnky: V miske zmiešajte vysušené chlebové kocky, pražené ingrediencie, vajcia, kurací vývar, majoránku a bazalku. Ochuťte soľou a čiernym korením. Hmotu dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Plnenie kurčaťa: Takto pripravenú plnku môžete vložiť priamo do vyčisteného kurčaťa pred jeho pečením. Ak máte plnku navyše, môžete ju upiecť v zapekacej mise pod kurčaťom.
-
Pečenie: Kurča pečte pri teplote 180 °C / 350 °F asi 1,5 hodiny alebo kým nie je úplne prepečené a koža zlatistá a chrumkavá. Pravidelne polievajte vypečenou šťavou, aby bolo kurča šťavnaté.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte kurča postáť pár minút, potom ho nakrájajte a podávajte s plnkou na tanieri. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip:
Pečená plnka je vynikajúca aj ako samostatný príloha. Môžete ju podávať s rôznymi omáčkami alebo zeleninovými prílohami.
Dobrú chuť!
Vďaka za super recept! Už sa teším, až vyskúšam.
Tento recept znie skvele, veľmi ľahký na pochopenie. Určite ho vyskúšam!
Tieto recepty sú úžasné. Chlieb so slaninou znie tiež skvele!
Výborné jedlo a pekne popísané postupy. Ďakujem za inšpiráciu!
Super recept, skúsim určite! Ďakujem 🙂
Nádherný recept, veľmi ľahké na pochopenie a realizáciu. Už sa teším na vyskúšanie.