Pečená plnka ku kurčaťu

Ak máte radi pečené kurča s plnkou, tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže pomôcť:

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča (približne 2 kg)
  • 2 cibule, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice masla
  • 200 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
  • 1 vajce
  • 1 a pol šálky suchého chleba alebo jednoho starého rožku, namočeného v mlieku a potom vyžmýkaného
  • 1 šálka nakrájaných hubiek (napríklad šampiňónov)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na potretie kurčaťa
  • Vývar alebo voda na podlievanie

 

Pečená plnka ku kurčaťu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
  3. Pridajte mleté mäso a vajce a miešajte, kým sa mäso nesfárbi.
  4. Pridajte nakrájané huby a vyprážajte ďalších pár minút. Ochutnajte soľou a korením.
  5. Vyberte všetky kosti z kurčacieho mäsa, aby ste vytvorili priestor pre plnku. Ak neviete, ako na to, môže vám s tým pomôcť váš mäsiar.
  6. Plním mäso naplňte smotanou, zaviažte spolu drátkom alebo prikryte zuby. Mäso si šťastne dobre potrite soľou a korením z oboch strán, položte ho do hlbokého pekáča.
  7. Mäso podlejte vývarom alebo vodou, zakryte a vložte do rúry.
  8. Pečte prikryté asi 1,5 – 2 hodiny, občasné kontrolovanie a podlievanie tekutinou.
  9. Po upečení odstráňte pokrievku a pečte ešte asi 30 minút, aby sa vytvorila zlatistá a krehká kôrka.
  10. Kurča skráste z rúry, nechajte ho odpočinúť pár minút a potom ho nakrájajte na porcie.

Je to skvelé jedlo na obed alebo večeru, môžete ho podávať s prílohou ako je zemiaková kaša, ryža alebo pečené zemiaky. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g starého chleba (bieleho alebo celozrnného)
  • 150 g slaniny (najemno nakrájanej)
  • 1 veľká cibuľa (najemno nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 mrkva (najemno nastrúhaná)
  • 100 g hub (čerstvých alebo sušených)
  • 2 vajcia
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 ČL sušenej majoránky
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • Petržlenová vňať (nasekaná, na ozdobu)
  • Olivový olej (na praženie)

Postup:

  1. Príprava chleba: Starý chlieb nakrájajte na malé kocky a nechajte ho na vzduchu uschnúť, alebo ho vložte do predhriatej rúry na 5-10 minút, aby sa vysušil a získal chrumkavosť.

  2. Praženie ingrediencií: Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte na strednom ohni, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridajte cibuľu a cesnak a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.

  3. Pridanie zeleniny: Do panvice pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané huby. Všetko spolu opekajte ešte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne a neuvoľní svoje chute.

  4. Zmiešanie plnky: V miske zmiešajte vysušené chlebové kocky, pražené ingrediencie, vajcia, kurací vývar, majoránku a bazalku. Ochuťte soľou a čiernym korením. Hmotu dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

  5. Plnenie kurčaťa: Takto pripravenú plnku môžete vložiť priamo do vyčisteného kurčaťa pred jeho pečením. Ak máte plnku navyše, môžete ju upiecť v zapekacej mise pod kurčaťom.

  6. Pečenie: Kurča pečte pri teplote 180 °C / 350 °F asi 1,5 hodiny alebo kým nie je úplne prepečené a koža zlatistá a chrumkavá. Pravidelne polievajte vypečenou šťavou, aby bolo kurča šťavnaté.

  7. Servírovanie: Po upečení nechajte kurča postáť pár minút, potom ho nakrájajte a podávajte s plnkou na tanieri. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip:

Pečená plnka je vynikajúca aj ako samostatný príloha. Môžete ju podávať s rôznymi omáčkami alebo zeleninovými prílohami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *