Ak máte radi pečené kurča s plnkou, tu je jednoduchý recept, ktorý vám môže pomôcť:
Ingrediencie:
- 1 celé kurča (približne 2 kg)
- 2 cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice masla
- 200 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo zmes)
- 1 vajce
- 1 a pol šálky suchého chleba alebo jednoho starého rožku, namočeného v mlieku a potom vyžmýkaného
- 1 šálka nakrájaných hubiek (napríklad šampiňónov)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na potretie kurčaťa
- Vývar alebo voda na podlievanie
Pečená plnka ku kurčaťu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V hrnci rozohrejte maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte mleté mäso a vajce a miešajte, kým sa mäso nesfárbi.
- Pridajte nakrájané huby a vyprážajte ďalších pár minút. Ochutnajte soľou a korením.
- Vyberte všetky kosti z kurčacieho mäsa, aby ste vytvorili priestor pre plnku. Ak neviete, ako na to, môže vám s tým pomôcť váš mäsiar.
- Plním mäso naplňte smotanou, zaviažte spolu drátkom alebo prikryte zuby. Mäso si šťastne dobre potrite soľou a korením z oboch strán, položte ho do hlbokého pekáča.
- Mäso podlejte vývarom alebo vodou, zakryte a vložte do rúry.
- Pečte prikryté asi 1,5 – 2 hodiny, občasné kontrolovanie a podlievanie tekutinou.
- Po upečení odstráňte pokrievku a pečte ešte asi 30 minút, aby sa vytvorila zlatistá a krehká kôrka.
- Kurča skráste z rúry, nechajte ho odpočinúť pár minút a potom ho nakrájajte na porcie.
Je to skvelé jedlo na obed alebo večeru, môžete ho podávať s prílohou ako je zemiaková kaša, ryža alebo pečené zemiaky. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g starého chleba (bieleho alebo celozrnného)
- 150 g slaniny (najemno nakrájanej)
- 1 veľká cibuľa (najemno nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 mrkva (najemno nastrúhaná)
- 100 g hub (čerstvých alebo sušených)
- 2 vajcia
- 200 ml kuracieho vývaru
- 1 ČL sušenej majoránky
- 1 ČL sušenej bazalky
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- Petržlenová vňať (nasekaná, na ozdobu)
- Olivový olej (na praženie)
Postup:
-
Príprava chleba: Starý chlieb nakrájajte na malé kocky a nechajte ho na vzduchu uschnúť, alebo ho vložte do predhriatej rúry na 5-10 minút, aby sa vysušil a získal chrumkavosť.
-
Praženie ingrediencií: Na panvici rozohrejte trošku olivového oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Opekajte na strednom ohni, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridajte cibuľu a cesnak a smažte ďalšie 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
-
Pridanie zeleniny: Do panvice pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané huby. Všetko spolu opekajte ešte asi 5 minút, kým zelenina nezmäkne a neuvoľní svoje chute.
-
Zmiešanie plnky: V miske zmiešajte vysušené chlebové kocky, pražené ingrediencie, vajcia, kurací vývar, majoránku a bazalku. Ochuťte soľou a čiernym korením. Hmotu dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Plnenie kurčaťa: Takto pripravenú plnku môžete vložiť priamo do vyčisteného kurčaťa pred jeho pečením. Ak máte plnku navyše, môžete ju upiecť v zapekacej mise pod kurčaťom.
-
Pečenie: Kurča pečte pri teplote 180 °C / 350 °F asi 1,5 hodiny alebo kým nie je úplne prepečené a koža zlatistá a chrumkavá. Pravidelne polievajte vypečenou šťavou, aby bolo kurča šťavnaté.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte kurča postáť pár minút, potom ho nakrájajte a podávajte s plnkou na tanieri. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip:
Pečená plnka je vynikajúca aj ako samostatný príloha. Môžete ju podávať s rôznymi omáčkami alebo zeleninovými prílohami.
Dobrú chuť!