Pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré

Trocha mäsa po dhšom čase pečenia. Už ani neviem kedy som pripravovala „poriadný“ kus mäsa.
Dobre zapečeného a okoreneného, tak ako to mne chutí.

V tomto recepte varím od oka. Žiadné presné ingrediencie a podobne. Varíme, tak ako vieme. Podľa toho ako vám chutí.
Dnes si pripravíme pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré. Moje najobľúbenejšie jedlo a verím, že aj vám bude chutiť.

Pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré

 

Pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré | Roman Paulus | Kuchyňa Lidla

Ingrediencie:

Na pečené kuracie stehná:

  • 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku (rozpučené)
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej, podľa chuti)
  • 1 citrón (na šťavu)

Na petržlenové pyré:

  • 500 g zemiakov
  • 100 g čerstvého petržlenu (iba listy)
  • 50 g masla
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 100 ml mlieka (podľa potreby)

Postup:

  1. Príprava kuracích stehien:
    • Predhrejte rúru na 200 °C.
    • V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, rozpučený cesnak, tymián, papriku a šťavu z citróna.
    • Kuracie stehná umyte a osušte. Potom ich obalili v príprave z oleja a korenia, aby sa dobre pokryli marinádou. Nechajte ich odpočívať asi 30 minút na izbovej teplote.
  2. Pečenie kuracích stehien:
    • Položte marinované kuracie stehná na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do pekáča kožou nahor.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým nie sú dobre prepečené a šťavnaté, pričom ich občas polievajte vlastnou šťavou.
  3. Príprava petržlenového pyré:
    • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca so slanou vodou a varte do mäkka (približne 20 minút).
    • Keď sú zemiaky uvarené, sceďte ich a vráťte späť do hrnca.
    • Pridajte do zemiakov maslo, umyté a nasekané petržlenové listy, soľ, čierne korenie a mlieko.
    • Rozmixujte všetko dohladka, aby ste získali krémové pyré. Podľa potreby pridajte viac mlieka na zjemnenie textúry.
  4. Podávanie:
    • Na tanier položte porciu petržlenového pyré a vedľa neho upečené kuracie stehno.
    • Môžete ozdobiť čerstvým petržlenom a podávať s obľúbenou zeleninou alebo šalátom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na kuracie stehná:

  • 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1 lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu

Na petržlenové pyré:

  • 300 g čerstvého petržlenu (iba listy)
  • 2 zemiaky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 100 ml smotany na varenie
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava kuracích stehien:
    • Predhrejte rúru na 200 °C.
    • V miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, papriku, soľ, čierne korenie, šťavu z citróna a tymián či rozmarín.
    • Kuracie stehná umyte a osušte papierovou utierkou, potom ich dôkladne potrite pripravenou marinádou. Nechajte marinovať aspoň 30 minút (ideálne hodinu).
  2. Pečenie kuracích stehien:
    • Kuracie stehná položíme na plech s kožou nahor. Môžete pridať aj plátky citróna okolo stehien pre arómu.
    • Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým sa koža nezafarbí do zlatista a mäso nebude prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).
  3. Príprava petržlenového pyré:
    • Medzitým si uvarte zemiaky v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich scedíme a necháme trošku vychladnúť.
    • V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte čerstvý petržlen na 1-2 minúty, potom ho scedíme a ihneď zchladíme v studenej vode (tým zachováte jeho sýtozelenú farbu).
    • V mixéri spojte uvarené zemiaky, petržlen, cesnak, maslo a smotanu na varenie. Mixujte dohladka. Podľa chuti osolte a okoreňte.
  4. Servírovanie:
    • Na tanier dajte porciu petržlenového pyré a navrch položte pečené kuracie stehno. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo plátkami citróna.
    • Podávajte so sezónnym zeleninovým šalátom alebo pečenými zemiakmi.

Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

18 Komentárov

  1. Mvircikova píše:

    Skvelý recept, pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré sú moje obľúbené jedlo!

  2. Gonova Ivan píše:

    Tento recept si určite vyskúšam, vyzerá veľmi chutne.

  3. Feldek Justina píše:

    Neviem sa dočkať, kým si vyskúšam tento recept. Mám rada jednoduché a chutné jedlá.

  4. Vratko Konecna píše:

    Zaujímavý recept, pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré znie dobre.

  5. Okopecka píše:

    Určite vyskúšam tento recept na víkend. Vyzerá to veľmi chutne!

  6. Kralikova Petronela píše:

    Tento recept je skvelý, ľahko sa pripravuje a chutí naozaj dobre.

  7. Golonka Renata píše:

    Takmer každý má rád pečené kuracie mäso, určite tento recept vyskúšam.

  8. Rebeka98 píše:

    Pekné jedlo a návod na prípravu. Už sa teším ako to budem variť.

  9. MaličkýKocúrik píše:

    Tento recept na kuracie stehná vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam, keď budem mať čas. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Ďakujem za zdieľanie, určite sa mi podarí pripraviť takéto skvelé jedlo!

  10. Cukrík123 píše:

    Wow, to petržlenové pyré vyzerá úžasne! Nikdy som ho neskúsil, ale po prečítaní tohto receptu sa na to teším. Určite vyskúšam aj s citrónom, to musí byť skvelé! Ďakujem za inšpiráciu.

  11. JasnéSlnko píše:

    Pečené kuracie stehná sú moja obľúbená večera! Tento recept je presne to, čo hľadám. Mám rád kombináciu cesnaku a tymiánu. Dúfam, že sa mi podarí tak chutne pripraviť jedlo ako tebe!

  12. Srdiečko píše:

    Znie to ako perfektný recept! Milujem variť a tento pokrm ma nadchol. Cítim vôňu pečeného mäsa už teraz. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú večeru. Ďakujem za skvelý tip!

  13. PohodovýChalan píše:

    Ten postup je tak jednoduchý a jasný! Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím tieto kuracie stehná s petržlenovým pyré. Chutná kombinácia ingrediencií mi ide ruka v ruke s mojimi chuťovými preferenciami. Super článok!

  14. KreatívnaDuša píše:

    Tento recept je presne to, čo potrebujem pre svojich priateľov na večeri! Všetky tie chute spolu dokonale ladia a môžem si prispôsobiť korenie podľa seba. Veľmi sa teším na tento gurmánsky zážitok!

  15. ŠtastnýUsmievaj píše:

    ‚Varíme ako vieme‘ – to mám rád! Tento prístup robí varenie zábavné a uvoľnené. Pripraviť si vlastné jedlo podľa chuti je najlepšie. Skvelý nápad s tým petržlenovým pyré, už sa teším na výsledok!

  16. __Rybka__ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ – presne toto potrebujem počuť po tom, čo pripravím tento pokrm! Mám pocit, že moji hostia budú nadšení z tejto kombinácie chutí. Ďakujem za úžasný recept plný inšpirácie!

  17. !JollyRoger! píše:

    ‚Kuracie stehná s petržlenovým pyré‘ – aký krásny názov pre jedlo! Už som hladný len z toho pomenovania! Teším sa na túto chuťovku a verím, že urobím dojem na všetkých svojich priateľov.

  18. #PečenieFanda# píše:

    ‚Žiadne presné ingrediencie‘ – konečne niečo pre mňa! Rád varím spontánne a tento recept mi umožňuje experimentovať v kuchyni bez stresu. Som nadšený z možnosti variabilného varenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *