Trocha mäsa po dhšom čase pečenia. Už ani neviem kedy som pripravovala „poriadný“ kus mäsa.
Dobre zapečeného a okoreneného, tak ako to mne chutí.
V tomto recepte varím od oka. Žiadné presné ingrediencie a podobne. Varíme, tak ako vieme. Podľa toho ako vám chutí.
Dnes si pripravíme pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré. Moje najobľúbenejšie jedlo a verím, že aj vám bude chutiť.
Pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré
Ingrediencie:
Na pečené kuracie stehná:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ
- Čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku (rozpučené)
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej, podľa chuti)
- 1 citrón (na šťavu)
Na petržlenové pyré:
- 500 g zemiakov
- 100 g čerstvého petržlenu (iba listy)
- 50 g masla
- Soľ
- Čierne korenie
- 100 ml mlieka (podľa potreby)
Postup:
- Príprava kuracích stehien:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- V miske zmiešajte olivový olej, soľ, čierne korenie, rozpučený cesnak, tymián, papriku a šťavu z citróna.
- Kuracie stehná umyte a osušte. Potom ich obalili v príprave z oleja a korenia, aby sa dobre pokryli marinádou. Nechajte ich odpočívať asi 30 minút na izbovej teplote.
- Pečenie kuracích stehien:
- Položte marinované kuracie stehná na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do pekáča kožou nahor.
- Pečte v predhriatej rúre približne 35-40 minút, alebo kým nie sú dobre prepečené a šťavnaté, pričom ich občas polievajte vlastnou šťavou.
- Príprava petržlenového pyré:
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Vložte ich do hrnca so slanou vodou a varte do mäkka (približne 20 minút).
- Keď sú zemiaky uvarené, sceďte ich a vráťte späť do hrnca.
- Pridajte do zemiakov maslo, umyté a nasekané petržlenové listy, soľ, čierne korenie a mlieko.
- Rozmixujte všetko dohladka, aby ste získali krémové pyré. Podľa potreby pridajte viac mlieka na zjemnenie textúry.
- Podávanie:
- Na tanier položte porciu petržlenového pyré a vedľa neho upečené kuracie stehno.
- Môžete ozdobiť čerstvým petržlenom a podávať s obľúbenou zeleninou alebo šalátom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na kuracie stehná:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1 lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu
Na petržlenové pyré:
- 300 g čerstvého petržlenu (iba listy)
- 2 zemiaky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice masla
- 100 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Príprava kuracích stehien:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- V miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, papriku, soľ, čierne korenie, šťavu z citróna a tymián či rozmarín.
- Kuracie stehná umyte a osušte papierovou utierkou, potom ich dôkladne potrite pripravenou marinádou. Nechajte marinovať aspoň 30 minút (ideálne hodinu).
- Pečenie kuracích stehien:
- Kuracie stehná položíme na plech s kožou nahor. Môžete pridať aj plátky citróna okolo stehien pre arómu.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým sa koža nezafarbí do zlatista a mäso nebude prepečené (vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C).
- Príprava petržlenového pyré:
- Medzitým si uvarte zemiaky v osolenej vode do mäkka. Po uvarení ich scedíme a necháme trošku vychladnúť.
- V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte čerstvý petržlen na 1-2 minúty, potom ho scedíme a ihneď zchladíme v studenej vode (tým zachováte jeho sýtozelenú farbu).
- V mixéri spojte uvarené zemiaky, petržlen, cesnak, maslo a smotanu na varenie. Mixujte dohladka. Podľa chuti osolte a okoreňte.
- Servírovanie:
- Na tanier dajte porciu petržlenového pyré a navrch položte pečené kuracie stehno. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo plátkami citróna.
- Podávajte so sezónnym zeleninovým šalátom alebo pečenými zemiakmi.
Prajem dobrú chuť!
Skvelý recept, pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré sú moje obľúbené jedlo!
Tento recept si určite vyskúšam, vyzerá veľmi chutne.
Neviem sa dočkať, kým si vyskúšam tento recept. Mám rada jednoduché a chutné jedlá.
Zaujímavý recept, pečené kuracie stehná s petržlenovým pyré znie dobre.
Určite vyskúšam tento recept na víkend. Vyzerá to veľmi chutne!
Tento recept je skvelý, ľahko sa pripravuje a chutí naozaj dobre.
Takmer každý má rád pečené kuracie mäso, určite tento recept vyskúšam.
Pekné jedlo a návod na prípravu. Už sa teším ako to budem variť.
Tento recept na kuracie stehná vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam, keď budem mať čas. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Ďakujem za zdieľanie, určite sa mi podarí pripraviť takéto skvelé jedlo!
Wow, to petržlenové pyré vyzerá úžasne! Nikdy som ho neskúsil, ale po prečítaní tohto receptu sa na to teším. Určite vyskúšam aj s citrónom, to musí byť skvelé! Ďakujem za inšpiráciu.
Pečené kuracie stehná sú moja obľúbená večera! Tento recept je presne to, čo hľadám. Mám rád kombináciu cesnaku a tymiánu. Dúfam, že sa mi podarí tak chutne pripraviť jedlo ako tebe!
Znie to ako perfektný recept! Milujem variť a tento pokrm ma nadchol. Cítim vôňu pečeného mäsa už teraz. Určite ho vyskúšam na víkendovú rodinnú večeru. Ďakujem za skvelý tip!
Ten postup je tak jednoduchý a jasný! Už sa neviem dočkať, kedy si pripravím tieto kuracie stehná s petržlenovým pyré. Chutná kombinácia ingrediencií mi ide ruka v ruke s mojimi chuťovými preferenciami. Super článok!
Tento recept je presne to, čo potrebujem pre svojich priateľov na večeri! Všetky tie chute spolu dokonale ladia a môžem si prispôsobiť korenie podľa seba. Veľmi sa teším na tento gurmánsky zážitok!
‚Varíme ako vieme‘ – to mám rád! Tento prístup robí varenie zábavné a uvoľnené. Pripraviť si vlastné jedlo podľa chuti je najlepšie. Skvelý nápad s tým petržlenovým pyré, už sa teším na výsledok!
‚Dobrú chuť!‘ – presne toto potrebujem počuť po tom, čo pripravím tento pokrm! Mám pocit, že moji hostia budú nadšení z tejto kombinácie chutí. Ďakujem za úžasný recept plný inšpirácie!
‚Kuracie stehná s petržlenovým pyré‘ – aký krásny názov pre jedlo! Už som hladný len z toho pomenovania! Teším sa na túto chuťovku a verím, že urobím dojem na všetkých svojich priateľov.
‚Žiadne presné ingrediencie‘ – konečne niečo pre mňa! Rád varím spontánne a tento recept mi umožňuje experimentovať v kuchyni bez stresu. Som nadšený z možnosti variabilného varenia.