Predstavujeme vám recept na pečené kuracie stehná so slaninovými plátkami a kari ryžou:
Ingrediencie:
- 4 kusy kuracích stehien
- 8 plátkov slaniny
- 2 lyžice kari korenia
- 1 šálka dlhého zrnkového ryže
- 2 poháre zeleninového vývaru
- 1 lyžička olivového oleja
- soľ a korenie podľa vkusu
- petržlen na dekoráciu
Pečené kuracie stehná so slaninou a kari ryžou
Postup prípravy:
- Rúru predtým na 200 stupňov Celzia.
- Na vrchu kuracích stehien vytvorte 2 až 3 zárezy nožom.
- Vložte plátky slaniny do každého zárezu.
- Posypte kari korením, soľou a korením.
- Stehná umiestnite na plech s papierom na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30 – 40 minút, alebo kým stehná nie sú dostatočne prepečené.
- V hrnci ohrejte zeleninový vývar a pridajte ryžu.
- Varíme podľa pokynov na obale, zvyčajne 15 – 20 minút.
- Akonáhle je ryža uvarená, pridajte kari korenie a dôkladne premiešajte.
- Pečené kuracie stehná servírujte na tanieroch s kari ryžou a ozdobte petržlenom.
Prajem dobrú chuť!
2) Pečené kuracie stehná s plátkami slaninky a kari ryžou
Na kuracie stehná:
- 4 kuracie stehná (s kosťou a kožou)
- 200 g slaniny (plátky)
- 2 strúčiky cesnaku (drcené)
- 1 lyžička údenej papriky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Na kari ryžu:
- 1 šálka basmati ryže
- 2 šálky kuracieho vývaru (alebo vody)
- 1 lyžička kari korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica masla
- 1/2 cibule (nasekaná, voliteľné)
- 1/2 šálky hrášku (čerstvého alebo mrazeného, voliteľné)
Pokyny:
-
Príprava kuracích stehien:
- Rúru predohrejte na 190 °C.
- Opláchnite kuracie stehná a osušte ich papierovou utierkou.
- V miske zmiešajte olivový olej, drvený cesnak, údenú papriku, soľ, čierne korenie a tymián. Touto marinádou dôkladne potrite kuracie stehná.
- Obalte každé stehno plátkami slaniny, pričom ich obtočte okolo stehien. Ak si želáte, môžete slaninku zabezpečiť špajdľou.
-
Pečenie:
- Položte kuracie stehná na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do pekáča.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým kuracie mäso nie je prepečené a slaninka chrumkavá. Môžete ich počas pečenia preliať výpekom, aby zostali šťavnaté.
-
Príprava kari ryže:
- V hrnci rozpustite maslo a osmažte nasekanú cibuľu, ak ju používate, kým nezmäkne.
- Pridajte ryžu a kari korenie, dobre premiešajte a nechajte 1 minútu restovať.
- Prilejte kurací vývar a pridajte soľ. Priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum, zakryte a varte asi 15 minút, kým ryža nie je mäkká a všetka tekutina sa neabsorbuje. Na konci varenia môžete pridať hrášok a nechať ho pod pokrievkou ešte 5 minút.
-
Servírovanie:
- Upečené kuracie stehná so slaninkou podávajte vedľa porcie kari ryže. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo koriander.
Prajem dobrú chuť!