Placky z uvarených zemiakov sú vynikajúcou delikatesou, ktorú si obľúbi celá rodina. Môžete ich pripraviť na obed alebo ako pochúťku k večernému maškrteniu. Tento jednoduchý recept vám poskytne návod, ako na to.
Ingrediencie:
- 500 g uvarených zemiakov
- 1 stredne veľká cibuľa
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- pridajte bylinky (napríklad petržlenovú vňať alebo majorán)
- olej na vyprážanie
Placky z uvarených zemiakov
Postup:
- Príprava zemiakov
Začnite tým, že pripravíte zemiaky. Uvarte ich v osolenej vode, kým nie sú úplne mäkké, čo zvyčajne trvá okolo 20 minút. Po uvarení ich sceďte a nechajte trošku vychladnúť. Ideálne je, ak zemiaky pripravíte deň vopred, pretože studené zemiaky sa lepšie spracovávajú. - Rozpučenie zemiakov
Ošúpte vychladnuté zemiaky a rozpučte ich vidlicou alebo lisom na zemiaky na jemnú kašu. Je dôležité, aby v zemiakovej zmesi neboli žiadne hrudky – čím hladšia zmes bude, tým lepšie sa budú placky tvarovať. - Príprava cibule
Medzitým si pripravte cibuľu. Na panvici s troškou oleja ju osmažte do zlatista. Cibuľa dodá plackám unikátnu chuť. Po osmažení ju nechajte vychladnúť a potom ju pridajte k zemiakovej kaši. - Zmiešanie ingrediencií
Do misky so zemiakovou kašou vhoďte vajce, múku, prášok do pečiva, osmaženú cibuľu a bylinky. Všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny dôkladne spojili. Ak je zmes príliš vlhká, môžete pridať ešte trochu múky. Zmes by mala byť dostatočne tuhá, aby sa dala tvarovať. - Oochutnávanie a tvarovanie plackov
So zmesou môžete experimentovať. Pridajte soľ, čierne korenie a bylinky podľa svojho vkusu. Urobte si malý kúsok zmesi a osmažte ho na panvici, aby ste skontrolovali chuť. Ak vám vyhovuje, pokračujte ďalej. - Vytváranie plackov
Na dosku si nasypte trošku múky, aby sa placky nelepili. Zmes si zoberte do rúk a formujte malé placičky – veľkosť si určte podľa vlastného uváženia, odporúčame však asi 1 cm hrubé. Placky by mali mať rovnomerný tvar, aby sa rovnomerne opiekli. - Vyprážanie plackov
Na panvici rozohrejte dostatočne olej, aby placky plávali. Pridávajte pripravené placky a vyprážajte ich na strednej teplote. Počas vyprážania placky zlatisto opečú a získajú chrumkavú štruktúru. Po niekoľkých minútach ich otočte, aby sa opiekli aj z druhej strany. - Servírovanie
Po upečení placky vyberte na papierovú utierku, aby sa z nich odsal prebytočný olej. Placky môžete servírovať horúce so smotanou, jogurtom alebo ako prílohu k mäsu či šalátu. Môžete ich ozdobiť čerstvou pažítkou alebo inými bylinkami.
Tipy na vylepšenie: Placky z uvarených zemiakov
- Syrové placky: Do zemiakovej kaše môžete pridať nastrúhaný syr (napríklad eidam alebo parmezán), čo dodá jedlu novú vrstvu chuti.
- Zeleninové placky: Môžete do zmesi pridať nastrúhanú mrkvu, špenát alebo iné obľúbené druhy zeleniny.
- Pikantné placky: Pridajte štipku kajenského korenia alebo papriky pre ostrejší variant.
Placky z uvarených zemiakov sú skvelým receptom s množstvom variácií. Užite si ich prípravu a lahodný výsledok! Dobrú chuť!