Zemiaková karfiolová polievka je jednou z tradičných slovenských jedál, ktoré sa často objavuje na našich tanieroch. Táto plná chute a výživy polievka je skvelým spôsobom, ako využiť zemiaky a kvetnatý karfiol. Tu je jednoduchý recept na túto pochúťku:
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 menšiu hlavu karfiolu, rozdelenú na ružice
- 1 stredne veľkú cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálku mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
- Nakrájaná petržlenová vňať na ozdobenie
Zemiakovo karfiólova polievka
Príprava:
- V hrnci zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridáme nakrájané zemiaky a karfiol a podlejeme zeleninovým vývarom. Varíme, kým sa zemiaky a karfiol zmäknú.
- Potom použijeme mixér alebo tyčový mixér a premiešame zmes na hladkú polievku.
- Vrátime polievku späť do hrnca a pridáme mlieko. Dobre premiešame a privaríme na miernom ohni.
- Ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Podávame horúcu a ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Týmto receptom si pripravíte výbornú zemiakovú karfiolovú polievku, ktorú môžete servírovať ako samostatné jedlo alebo ako predkrm. Dobrú chuť!