Ingrediencie:
– 250 g múky
– 120 ml mlieka
– 50 g cukru
– 50 g masla
– 1 vajce
– 7 g suchého droždia
– 1 štipka soli
– 1 citrón (kôra)
Plnka do kysnutého závinu
Postup:
1. V miske zmiešajte múku, cukor, soľ a droždie.
2. Pridajte mlieko, roztopené maslo, vajce a kôru z citróna. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja.
3. Vypracujte hladké cesto, ktoré nelepí na ruky. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu mlieka. Ak je príliš lepkavé, pridajte múku.
4. Cesto nechajte kysnúť asi 1,5 hodiny na teplom mieste, kým sa zdvojnásobí.
5. Po vykysnutí cesto opäť premiešajte a vyvaľkajte na tenký plát v tvare obdĺžnika.
6. Do vytvoreného plátu cesta môžete pridať náplň podľa vášho výberu, napríklad makovú, tvarohovú alebo ovocnú.
7. Zaviazaným plátom cesta dajte ešte chvíľu kysnúť.
8. Po vykysnutí závin pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30-40 minút, kým nezhnedne a nezačne sa odlepovať od plechu.
9. Po upečení nechajte závin vychladnúť a môžete ho podávať.