Plnka do lineckých košíčkov

Na prípravu lineckých košíčkov budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 250 g hladkej múky
– 125 g zmäknutého masla
– 80 g cukru
– 1 žĺtok
– citrónová kôra z 1 citróna
– pol lyžičky vanilkového extraktu
– štipka soli

Na plňku budete potrebovať:

– džem (ľubovoľný, podľa svojho výberu)
– prípadne šľahačka na ozdobenie

 

Plnka do lineckých košíčkov

Postup:

1. V miske zmiešajte maslo s cukrom a ručným šľahačom ich utrite do peny.
2. Pridajte žĺtok, citrónovú kôru, vanilkový extrakt a štipku soli. Všetko dobre premiešajte.
3. Po malých dávkach pridávajte múku a hnetiete cesto – cieľom je vytvoriť hladké a pružné cesto.
4. Hotové cesto zabalte do potravinárskej fólie a nechajte ho asi 1 hodinu oddýchnuť v chladničke.
5. Troubu predhrejte na 180 stupňov Celzia.
6. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 3 – 5 mm a vyrežte kruhy s priemerom, ktorý vám vyhovuje – toto bude veľkosť vašich košíčkov.
7. Na plech vyložte papier na pečenie a položte naň vykrojené kruhy.
8. S pomocou iného nástroja (napríklad spodnej strany pohára) jemne prelisujte okraje kruhov, aby vytvorili košíčky.
9. Do každého košíčka pridajte lyžičku džemu.
10. Pečte vo vyhriatej rúre asi 10 – 12 minút, kým košíčky lehko nesfárnou.
11. Nechajte košíčky vychladnúť a potom ich môžete ozdobiť šľahačkou, posypať práškovým cukrom alebo ozdobnými perličkami.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *