Na prípravu plneného pečeného prasiatka budete potrebovať:
– 1 celé prasiatko (2-3 kg)
– 200 g mäkkého syra
– 200 g šunkovej slaniny
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 1 vajce
– soľ
– korenie (čierne korenie, mletá sladká paprika)
– 500 ml vody
– olej na pečenie
Plnka do pečeného prasiatka recept
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
2. Prasiatko poriadne očistite a umyte. Osolte ho zvonka aj vnútra.
3. Mäkký syr, šunkovú slaninu, cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a dajte do misky. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
4. Prasiatko istým istým rezom rozkrojte po celej dĺžke na polovicu. Do rozkrojeného prasiatka vpchávajte vzniknutú plnku. Uzavrite ho pomocou špagátu alebo drevených špejľov.
5. Prasiatko položte do pekáča a okolo neho pridajte cibuľu nakrájanú na kolieska. Posypte ho soľou a korením.
6. Pridajte do pekáča vodu a pečte v predhriatej rúre asi 3-4 hodiny, pravidelne ho polievajte vlastnou šťavou.
7. Keď je prasiatko hotové, nechajte ho chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s prílohami podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť!