Ingrediencie:
– 1 zajac (približne 1,5 kg)
– 2 cibule
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 petržlenové korene
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml bieleho vína
– 500 ml vývaru
– 2 lyžice sladkej smotany
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– olej na vyprážanie
Plnka do zajaca
Postup:
1. Zajaca očistite, omyte a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Cibuľu a cesnak ošúpajte a nakrájajte na jemné kúsky.
3. Mrkvu a petržlenové korene očistite a nakrájajte na plátky.
4. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a opražte cibuľu a cesnak, až kým nebudú zlatisto-hnedé.
5. Pridajte zajaca a opražte ho z každej strany, kým nezískajú peknú hnedej farbu.
6. Pridajte mrkvu a petržlenové korene a opekajte ich spolu so zajacom asi 5 minút.
7. Vyberieme zmes z hrnca a na ich miesto pridáme múku. Varte, kým múka nezhnedne.
8. Pomaly prilejte víno a miešajte, kým nevyparí alkohol.
9. Pridajte späť zajaca a zeleninu.
10. Zalejte vývarom, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Zakryte hrniec a dusíme na nízkej teplote asi 2 hodiny, kým sa zajac nezmäkne.
11. Po 2 hodinách odstráňte pokrievku a nechajte omáčku redukovať na žiadanú konzistenciu.
12. Pred podávaním vmiešajte do omáčky lyžicu smotany, aby získala krémovú konzistenciu.
13. Podávajte s prílohou, ako s knedľou alebo cestovinou.
Dobrú chuť!