Potrebujeme:
– 500 ml smotany na šľahanie
– 200 ml mlieka
– 150 g cukru
– 1 lyžička vanilkového extraktu
Plnka do zmrzliniek
Postup:
1. V hrnci zohrejeme smotanu, mlieko a cukor pri miernom ohni, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Nevaríme, len zohrievame.
2. Odstránime z ohňa a pridáme vanilkový extrakt. Dôkladne premiešame.
3. Hotovú zmes nalejeme do vhodného nádoby a necháme vychladnúť na izbovej teplote.
4. Nádobu s vychladnutou zmesou dáme do mrazničky na 30 minút.
5. Po 30 minútach vyberieme z nádoby a dôkladne premiešame mixérom alebo metličkou na šľahanie. Týmto spôsobom rozbijeme vzniknuté kryštáliky ľadu.
6. Nádobu opäť vložíme do mrazničky a necháme zmraziť ďalších 30 minút.
7. Postup opakujeme ešte dvakrát, až kým zmrzlina nezíská hladkú a krémovú konzistenciu.
8. Hotovú zmrzlinu presunieme do dobrozdravotného nádoby a opäť vložíme do mrazničky na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
9. Pred podávaním necháme zmrzlinu niekoľko minút na izbovej teplote kvôli zmäknutiu, a potom môžeme servírovať.
10. Zmrzlina je pripravená na podávanie. Dobrú chuť!