Polievka z červenej kapusty

Tu máte recept na polievku z červenej kapusty:

Suroviny:

  • 1 väčšia hlava červenej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Polievka z červenej kapusty

Postup:

  1. Kapustu najprv očistite a nastrúhajte ju na tenké prúžky.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
  3. Mrkvu a zemiaky ošúpajte a nakrájajte na malé kocky.
  4. V hrnci rozohrejte maslo a olej.
  5. Pridajte nastrúhanú kapustu, cibuľu a cesnak a pomaly ich orestujte, kým nezmäknú.
  6. Potom pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a restujte ďalších pár minút.
  7. Nalejte zeleninový vývar do hrnca a privediete k varu.
  8. Znížte plameň a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa zelenina zmäkne.
  9. Ochutnajte polievku soľou a korením a prípadne pridajte podľa chuti.
  10. Podávajte horúcu a môžete ju ozdobiť napríklad čerstvou bylinkou.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1/2 hlávky červenej kapusty
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 jablko (najlepšie kyslejšie)
  • 2 polievkové lyžice octu (najlepšie jablčného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Sušený tymián alebo majoránku (podľa chuti)
  • Na ozdobu: kyslá smotana alebo jogurt, čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Príprava zeleniny: Červenú kapustu dôkladne umyte a nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak tiež nakrájajte (cibuľu na kocky, cesnak na plátky). Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky. Jablko umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na malé kúsky.

  2. Smaženie: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, až cibuľa zmäkne a začne sklovatieť.

  3. Pridanie kapusty: Do hrnca pridajte nakrájanú červenú kapustu a premiešajte. Nechajte ju s cibuľou restovať 5-7 minút, aby trochu zmäkla.

  4. Zeleninový vývar: Potom pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a jablko. Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou tak, aby bola zelenina pokrytá. Ochuťte soľou, korením a tymiánom alebo majoránkou.

  5. Varte: Privedte polievku k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 25-30 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.

  6. Dokončenie: Keď je polievka hotová, pridajte ocot na dochutenie. Podľa chuti ešte upravte soľ a korenie.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *