Tu máte recept na polievku z červenej kapusty:
Suroviny:
- 1 väčšia hlava červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Polievka z červenej kapusty
Postup:
- Kapustu najprv očistite a nastrúhajte ju na tenké prúžky.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- Mrkvu a zemiaky ošúpajte a nakrájajte na malé kocky.
- V hrnci rozohrejte maslo a olej.
- Pridajte nastrúhanú kapustu, cibuľu a cesnak a pomaly ich orestujte, kým nezmäknú.
- Potom pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a restujte ďalších pár minút.
- Nalejte zeleninový vývar do hrnca a privediete k varu.
- Znížte plameň a nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Ochutnajte polievku soľou a korením a prípadne pridajte podľa chuti.
- Podávajte horúcu a môžete ju ozdobiť napríklad čerstvou bylinkou.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1/2 hlávky červenej kapusty
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 mrkva
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 jablko (najlepšie kyslejšie)
- 2 polievkové lyžice octu (najlepšie jablčného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Sušený tymián alebo majoránku (podľa chuti)
- Na ozdobu: kyslá smotana alebo jogurt, čerstvá petržlenová vňať
Postup:
-
Príprava zeleniny: Červenú kapustu dôkladne umyte a nakrájajte na tenké prúžky. Cibuľu a cesnak tiež nakrájajte (cibuľu na kocky, cesnak na plátky). Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky. Jablko umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na malé kúsky.
-
Smaženie: V hrnci na strednom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte, až cibuľa zmäkne a začne sklovatieť.
-
Pridanie kapusty: Do hrnca pridajte nakrájanú červenú kapustu a premiešajte. Nechajte ju s cibuľou restovať 5-7 minút, aby trochu zmäkla.
-
Zeleninový vývar: Potom pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a jablko. Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou tak, aby bola zelenina pokrytá. Ochuťte soľou, korením a tymiánom alebo majoránkou.
-
Varte: Privedte polievku k varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni asi 25-30 minút, kým sú všetky ingrediencie mäkké.
-
Dokončenie: Keď je polievka hotová, pridajte ocot na dochutenie. Podľa chuti ešte upravte soľ a korenie.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú lyžicou kyslej smotany alebo jogurtu a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!