Na prípravu pomaly pečeného jelenieho stehna budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 1 kg jelenieho stehna
– soľ a čierne korenie podľa preferencie
– 2-3 strúčiky cesnaku
– čerstvý tymián a rozmarín
– olivový olej
– 1 cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 stonky zeleru
– 1 pohár suchého červeného vína
– 500 ml hovädzieho vývaru
Pomaly pečené jelenie stehno
Postup:
1. Jelenie stehno nechajte odpočívať na izbovej teplote minimálne 30 minút pred pečením. Následne ho jemne osolte a okoreňte podľa vlastného uváženia.
2. Nastrúhajte cesnak a čerstvé bylinky, a zmiešajte ich s olivovým olejom. Túto zmes využite na natretie stehna z každej strany.
3. Na stehno položte nastrúhanú cibuľu, mrkvu a zeler, a všetko zalejte vývarom a červeným vínom.
4. Stehno pečte v predhriatej rúre na teplote 160 stupňov Celzia približne 3-4 hodiny, pričom pravidelne ho polievajte šťavou z pečenia.
5. Po upečení nechajte stehno chvíľu odpočívať pod fóliou, aby bolo mäso šťavnaté a jemné.
6. Servírujte pomaly pečené jelenie stehno so zemiakovou kašou a čerstvými listami petržlenu.
Dobrú chuť!