Prívarok z červenej šošovice bez smotany. Často sa mi stáva, že márne vyhľadávam smotanu na varenie v chladničke. Preto je najlepšie túto pochúťku pripraviť bez nej, a tak máme vyriešené. Dnes si to ukážeme.
Na prípravu tohto prívaroku z červenej šošovice bez smotany budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 1 šálka červenej šošovice
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 rajčiny
– soľ, čierne korenie, mletá paprika
– 1 liter zeleninového vývaru
– olej na opraženie
Prívarok z červenej šošovice bez smotany
Postup prípravy:
1. Najskôr si dôkladne prepláchnite červenú šošovicu a nechajte ju nasiaknuť vo vode.
2. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno a orestujte ich na oleji v hlbokom hrnci.
3. Pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky a rajčiny.
4. Opláchnutú šošovicu pridajte do hrnca a zalejte zeleninovým vývarom.
5. Do hrnca pridajte soľ, čierne korenie a mletú papriku podľa chuti.
6. Varíme, kým zelenina a šošovica nezmäknú, prípadne sa riadte pokynmi na obale šošovice.
7. Podávajte teplý prívarok posypaný čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Týmto spôsobom si môžete vytvoriť chutný a výživný prívarok z červenej šošovice bez smotany. Dobrú chuť!
2) Prívarok z červenej šošovice bez smotany
V posledných rokoch sa červená šošovica stala veľmi populárnou surovinou v kuchyniach po celom svete. Je známa svojou vysokou výživovou hodnotou a rýchlou prípravou. Dnes si ukážeme recept na chutný a výživný prívarok z červenej šošovice bez smotany, ktorý je skvelý ako hlavný chod alebo príloha.
Ingrediencie na prívarok
Na prípravu tohto lahodného pokrmu budete potrebovať:
- 250 g červenej šošovice
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 čajovú lyžičku kurkumy
- 1 čajovú lyžičku rímskej rasce (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Olivový olej na opraženie
Postup na prípravu prívaroku
1. Na začiatku dôkladne opláchneme červenú šošovicu pod tečúcou vodou a necháme ju dobre odkvapkať.
2. Na panvici s olivovým olejom osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Potom vmiešame nasekaný cesnak a krátko orestujeme.
3. K cibuli a cesnaku pridáme nastrúhanú mrkvu a nakrájaný zemiak. Všetko spolu opražíme na strednom ohni približne 5 minút.
4. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu a zeleninový vývar. Pridáme kurkumu a rímsku rascu, dochutíme soľou a čiernym korením. Dobre premiešame.
5. Varíme na strednom ohni 20–25 minút, alebo kým sa šošovica a zelenina nezmäknú. Ak je prívarok príliš hustý, môžeme pridať ešte trochu vody alebo vývaru.
6. Po uvarení môžeme zmes rozmixovať ponorným mixérom na krémovú konzistenciu, alebo ju nechať v pôvodnej forme podľa vlastných preferencií.
7. Na záver podávame s čerstvo nakrájaným chlebom alebo len tak. Dobrú chuť!