Quinoa s pečenou zeleninou a feta syrom. Podľa môjho názoru by ste mali quinonu a fetu zaradiť do vášho jedálnička aspoň raz mesačne. Quinou aj častejšie. Je to zdravá a dobrá alternatíva k ryžy alebo cestovinách či zemiakoch. Zdravé a chutné, takže nie je o čom.
No sa feta syr sám o sebe je dokonalý. Ideálne slaný, tak ako ja milujem.
Všetci čo sledujú tento web už dlhšie vedia, že ja nemám rada avokádo a milujem viac soli.
Ingrediencie:
- 1 šálka quinoi
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 paprika (červená, žltá alebo oranžová), nakrájaná na prúžky
- 1 cuketa, nakrájaná na kolieska
- 1 cibuľa, nakrájaná na polmesiace
- 200 g feta syra, na kocky
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Quinoa s pečenou zeleninou a feta syrom
Postup:
- Pripraviť quinou:
- Quinou dôkladne prepláchni pod tečúcou vodou, aby sa odstránili horké povlaky.
- V hrnci zohrej 1 lyžicu olivového oleja a pridaj prepláchnutú quinou. Orestuj ju asi 2 minúty, kým nezíská jemne opraženú vôňu.
- Zalej quinou 2 šálkami zeleninového vývaru. Pridaj štipku soli a nech vrie. Potom zniž teplotu, zakry hrniec a nech quinou variť približne 15-20 minút, kým nebude mäkká a kvapalina sa vsiakne. Odlož stranou.
- Pripraviť zeleninu:
- Na plech polož papier na pečenie a predhrej rúru na 200°C.
- V miske zmiešaj nakrájanú papriku, cuketu a cibuľu. Polit zvyšujúcim sa množstvom olivového oleja a zamiešaj, aby sa zelenina rovnomerne obalila. Osol a okoreni podľa chuti.
- Rozlož zeleninu na pripravený plech a peč ich v rúre asi 20-25 minút, kým nebudú mäkké a miestami zlatisto opražené. Občas ich premiešaj, aby sa pekli rovnomerne.
- Dokončenie:
- V pripravenej quinoi vmiešaj pečenú zeleninu a kocky feta syra.
- Podávaj teplé, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Tento recept je skvelou kombináciou zdravých bielkovín z quinoi, vlákniny a vitamínov z pečenej zeleniny a sýtochuťou z feta syra. Dúfam, že ti bude chutiť!
2)
Ak hľadáte zdravý a chutný recept, quinoa s pečenou zeleninou a feta syrom je ideálnou voľbou. Tento pokrm je nielen výživný, ale aj veľmi vkusný. Ideálny pre vegetariánov, ponúka množstvo chutí a textúr, ktoré potešia každého gurmána.
Potrebné ingrediencie
Na prípravu tohto lahodného jedla budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 šálka quinoy
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 mrkva
- 1 cuketa
- 1 paprika (červená alebo žltá)
- 1/2 šálky cherry rajčín
- 150 g feta syra
- Olivový olej
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobenie
Postup prípravy
Najprv si predhrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Zeleninu (mrkvu, cuketu a papriku) umyjeme a nakrájame na malé kocky. Tieto kúsky umiestnime na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme ich v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a mäkké.
Kým sa zelenina pečie, pripravíme quinoa. Na panvici zohrejeme zeleninový vývar a pridáme quinoa. Varíme na miernom ohni asi 15 minút, alebo kým sa quinoa nevyparí a nezmäkne.
Až je zelenina upečená a quinoa hotová, zmiešame obidva základné ingrediencie spolu. Na vrch dáme krájaný feta syr a ozdobíme čerstvou bazalkou.
Tento pokrm je výborný teplý aj studený, takže si ho môžete vychutnať kedykoľvek. Dobrú chuť!
Vyzera to velmi chutne, urcite to vyskusam!
Super recept! Quinoa je naozaj zdrava a tento recept s nou a zeleninou znie skvele.
Tento recept je úžasný! Už dnes si ho budem pripravovať k večeri. Ďakujem za skvelý tip!