1. Kuracie prsia na prírodno s bylinkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekaného tymiánu
- 100 ml smotany na varenie
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nakrájané kuracie prsia a smažíme ich z oboch strán do zlatista.
- Pridáme nasekaný cesnak a krátko orestujeme.
- Zalejeme kuracím vývarom a dusíme pod pokrievkou 15 minút.
- Po 15 minútach pridáme smotanu a bylinky, varíme ďalších 5 minút.
- Podávame s ryžou alebo zemiakmi.
2. Kuracie prsia na prírodno so zeleninovým pyré
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 100 g brokolice
- 50 ml mlieka
- 30 g masla
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme a okoreníme.
- Na panvici rozpálime olej a kuracie prsia opečieme do zlatista.
- V medzičase si uvaríme mrkvu, zemiak a brokolicu do mäkka.
- Zeleninu scedíme, pridáme maslo a mlieko, potom rozmixujeme na hladké pyré.
- Kuracie prsia podávame s zeleninovým pyré na tanieri.
3. Kuracie prsia na prírodno v citrusovej marináde
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 pomaranče
- 1 citrón
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 1 lyžička medu
Postup:
- Z pomarančov a citrónov vytlačíme šťavu a zmiešame ju s olivovým olejom, soľou, korením a medom.
- Kuracie prsia marinujeme v tejto zmesi aspoň 30 minút.
- Po marinovaní kuracie prsia opražíme na panvici do zlatista.
- Podávame s ryžou alebo čerstvou zeleninou.
4. Kuracie prsia na prírodno so sezamom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 2 lyžice sezamového oleja
- 3 lyžice sezamových semienok
- Soľ a čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- Zelené bylinky na posypanie (napr. koriander alebo pažítka)
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozpálime sezamový olej a pridáme nakrájané kuracie prsia. Opekáme do zlatista.
- Po 10 minútach pridáme nasekaný cesnak a sezamové semienka, ďalších 5 minút restujeme.
- Po dokončení posypeme čerstvými bylinkami a podávame so šalátom alebo ryžou.
5. Kuracie prsia na prírodno s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 2 lyžice kari prášku
- Soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Na panvici opražíme na oleji nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridáme kari prášok a orestujeme.
- Pridáme kuracie prsia, ktoré sme osolili a okorenili, a opečieme z oboch strán.
- Zalejeme kokosovým mliekom a varíme pod pokrievkou 15 až 20 minút.
- Podávame s basmati ryžou alebo naanom.
6. Kuracie prsia na prírodno s paradajkovou omáčkou
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 400 g krájaných paradajok (konzervovaných)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
Postup:
- Na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu na olivovom oleji.
- Pridáme kuracie prsia a opražíme ich do zlatista.
- Pridáme konzervované paradajky a oregano, dochutíme soľou a korením.
- Dusíme pod pokrievkou asi 20 minút.
- Podávame s cestovinami alebo ryžou.
7. Kuracie prsia na prírodno so špenátom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 200 g čerstvého špenátu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g parmezánu (na posypanie)
Postup:
- Na panvici orestujeme nakrájaný cesnak na olivovom oleji.
- Pridáme kuracie prsia osolené a okorenené a opečieme ich z oboch strán.
- Po 10 minútach pridáme umytý špenát a dusíme do zmäknutia.
- Podávame s nastrúhaným parmezánom na vrchu.
8. Kuracie prsia na prírodno so zeleninovým mixom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích prsníkov
- 1 cuketa
- 1 paprika
- 2 mrkvy
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Kuracie prsia umyjeme, osolíme a okoreníme.
- Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nakrájané kuracie prsia a opražíme do zlatista.
- Po 5 minútach pridáme nakrájanú zeleninu (cuketu, papriku a mrkvu) a dusíme ďalších 15 minút.
- Podávame so zemiakami alebo ryžou.
Záver
Kuracie prsia na prírodno sú vynikajúcim zázemím pre mnoho rôznych variácií, ktoré si môžete prispôsobiť podľa chuti a dostupných surovín.
Každý z týchto receptov ponúka jedinečnú kombináciu chutí a zdravých ingrediencií. Dúfam, že vás inšpirujú k experimentovaniu v kuchyni a že si ich obľúbite tak ako ja. S týmito receptami dokážete pripraviť rýchlu, chutnú a výživnú večeru pre celú rodinu, a to nielen počas týždňa, ale aj na špeciálne príležitosti. Bon appétit!
Potrebujeme:
– 4 kuracie prsia
– soľ
– cesnak
– mleté čierne korenie
– olivový olej
– bylinky podľa chuti (napr. rozmarín, tymián)
Recept – Kuracie prsia na prírodno
Postup:
1. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a nakrájame na tenké plátky.
2. V miske zmiešame soľ, mleté čierne korenie, nasekaný cesnak a bylinky.
3. Plátky kuracích pŕs natierame zmesou soľou, cesnakom, korením a bylinkami.
4. Na panvici rozohrejeme olej a prsia na ňom opečieme z oboch strán dozlatista.
5. Hotové prsia podávame s prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!