Čo budete potrebovať:
– 250 g zelených šošovíc
– 2 polievkové lyžice oleja
– 1 veľká cibuľa, nakrájaná na jemno
– 3 strúčiky cesnaku, nasekané
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 1 zelená paprika, nakrájaná na kocky
– 1 plechovka nasekaných paradajok
– 1 polievková lyžica octu
– soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
– 1 polievková lyžica kyslej smotany na ozdobenie
– čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Recept: kyslá šošovicová polievka
Postup:
1. Šošovice namočte vo veľkej miske s vodou cez noc.
2. V hrnci zohrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlata.
3. Pridajte nasekaný cesnak a restujte ho ešte 1 minútu.
4. Pridajte nakrájané mrkvy a papriky. Restujte ich približne 5 minút, kým nezmäknú.
5. Následne pridajte namočené šošovice, paradajky a 1 liter vody. Dochutťe octom, soľou a čiernym korením.
6. Zmes privedzte k varu a nechajte polievku variť na nízkej teplote asi 30 – 40 minút, kým sú šošovice mäkké.
7. Použite mixér a rozmixujte polievku do hladkej konzistencie.
8. Servírujte polievku do misiek a ozdobte lyžicou kyslej smotany a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!