Tady je jednoduchý recept s kyslou kapustou, tentokrát v slovenštině:
Kapustová polievka s kyslou kapustou a zemiakovou kašou
Suroviny:
- 500 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 200 g údeného mäsa (napr. údená slanina), nakrájané na kocky
- 2 liter vody alebo vývaru
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Kyslá smotana a petržlenová vňať na ozdobenie
Recepty s kyslou kapustou
Postup:
- V hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridajte nakrájané údené mäso a opražte ho zo všetkých strán.
- Pridajte kyslú kapustu a dusite ju spolu so zemiakmi asi 5 minút.
- Pridajte mletú sladkú papriku, soľ a korenie podľa chuti.
- Zalejte vodou alebo vývarom a nechajte polievku variť asi 30-40 minút, kým sa zemiaky a kapusta premäknú.
- Podávajte s lyžicou kyslej smotany a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
2ň
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g klobásy (napr. údená alebo čerstvá)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička kmínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice oleja
- 250 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového) alebo vody
- 1 čajová lyžička sladkej papriky (voliteľné)
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak posekajte.
- Klobásu nakrájajte na kolieska alebo kocky.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým začne zosklovatieť.
- Pridajte cesnak a klobásu, a smažte ešte niekoľko minút, kým klobása nezačne byť zlatistá.
-
Pridanie kapusty:
- Do panvice pridajte kyslú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžete ju predtým prepláchnuť), zemiaky, bobkový list a kmín. Dôkladne premiešajte.
-
Dusenie:
- Prilejte vývar alebo vodu, aby bola kapusta a zemiaky ponorené. Ak sa vám to zdá potrebné, pridajte soľ, čierne korenie a sladkú papriku.
- Zmiešajte a privedťe k varu, potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť približne 30-40 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké.
-
Podávanie:
- Po uvarení skontrolujte dochucenie a podľa potreby upravte soľ alebo korenie.
- Podávajte teplé ako hlavný chod, ideálne so čerstvým chlebom alebo chlebovými knedľami.
Tipy:
- Môžete pridať aj ďalšie ingrediencie ako mrkvu alebo papriku pre obohatenie chuti.
- Zostáva skvelým jedlom aj na ďalší deň, keď sa chute dostatočne prepojili.
Dobrú chuť!