Recepty s kyslou kapustou

Tady je jednoduchý recept s kyslou kapustou, tentokrát v slovenštině:

Kapustová polievka s kyslou kapustou a zemiakovou kašou

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 200 g údeného mäsa (napr. údená slanina), nakrájané na kocky
  • 2 liter vody alebo vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Kyslá smotana a petržlenová vňať na ozdobenie

 

Recepty s kyslou kapustou

Postup:

  1. V hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
  2. Pridajte nakrájané údené mäso a opražte ho zo všetkých strán.
  3. Pridajte kyslú kapustu a dusite ju spolu so zemiakmi asi 5 minút.
  4. Pridajte mletú sladkú papriku, soľ a korenie podľa chuti.
  5. Zalejte vodou alebo vývarom a nechajte polievku variť asi 30-40 minút, kým sa zemiaky a kapusta premäknú.
  6. Podávajte s lyžicou kyslej smotany a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Ingrediencie:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 300 g klobásy (napr. údená alebo čerstvá)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lyžička kmínu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 lyžice oleja
  • 250 ml vývaru (zeleninového alebo mäsového) alebo vody
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:

    • Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak posekajte.
    • Klobásu nakrájajte na kolieska alebo kocky.
    • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Smaženie:

    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte, kým začne zosklovatieť.
    • Pridajte cesnak a klobásu, a smažte ešte niekoľko minút, kým klobása nezačne byť zlatistá.
  3. Pridanie kapusty:

    • Do panvice pridajte kyslú kapustu (ak je veľmi kyslá, môžete ju predtým prepláchnuť), zemiaky, bobkový list a kmín. Dôkladne premiešajte.
  4. Dusenie:

    • Prilejte vývar alebo vodu, aby bola kapusta a zemiaky ponorené. Ak sa vám to zdá potrebné, pridajte soľ, čierne korenie a sladkú papriku.
    • Zmiešajte a privedťe k varu, potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť približne 30-40 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké.
  5. Podávanie:

    • Po uvarení skontrolujte dochucenie a podľa potreby upravte soľ alebo korenie.
    • Podávajte teplé ako hlavný chod, ideálne so čerstvým chlebom alebo chlebovými knedľami.

Tipy:

  • Môžete pridať aj ďalšie ingrediencie ako mrkvu alebo papriku pre obohatenie chuti.
  • Zostáva skvelým jedlom aj na ďalší deň, keď sa chute dostatočne prepojili.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *